Dette hus har vist vejen

Dette hus har vist vejen
Lærlingenes Hus i Sandkås blev i 2019 købt af Dansk Håndværk. Foto: Laerlingeneshus.dk
KOMMENTAR | ABONNENT | 10. AUG 2023 • 15:30
Af:
Tømrer Jacob Lund
KOMMENTAR | ABONNENT
10. AUG 2023 • 15:30

Lærlingenes Hus er et vigtigt vindue til fortidens og fremtidens håndværker.

HVOR DRØMMER VI OS HEN

Der var ikke mange, der kiggede langt efter det gamle, nedslidte bindingsværkshus på Brinkevej i Sandkås, da Dansk Håndværk i 2019 overtog nøglerne til huset. Men organisationen og parterne bag projekt Lærlingens Hus havde store planer med huset fra 1887.

Alt er stort set pillet ned og genopbygget. Og det i stor respekt for, hvordan huset tog sig ud, da det stod nyopført i 1887. Huset har gennemgået en total istandsættelse fra top til tå og her har lærlinge spillet en meget stor rolle. Det er nemlig primært lærlinge fra hele landet og flere fagområder, der har stået for renoveringen. Naturligvis som på enhver anden byggeplads i tæt samarbejde med dygtige svende.

Et klart eksempel på hvad håndværket kan

J.L. Østerlars har været tæt knyttet til projektet, og der er flere gode grunde til, at det har været vigtigt for os at deltage.

Først og fremmest kan vi jo se, at projektet kan være med til at styrke interessen for bygningskultur og godt håndværk i alle generationer. Lærlingenes Hus står jo nu rigtig flot og er et tydeligt eksempel på, hvad man kan bedrive med godt håndværk og faglig stolthed. Det kræver dygtige folk at kunne lave den slags, og Lærlingenes Hus er nu et vigtigt udstillingsvindue, som vi håber, kan inspirere andre unge til at fordybe sig fagligt i det gode håndværk. Det er med til at vise, hvad en uddannelse inden for dansk håndværk har at byde på og kræver.

Vi ser ind i en fremtid, hvor vi kommer til at mangle arbejdskraft. På landsplan og generelt gældende for de håndværksmæssige uddannelser står det ikke godt til i forhold til rekruttering, og hvis man skeler lidt til tallene fra Børne- og Undervisningsministeriet, viser de seneste opgørelser, at søgningen til erhvervsuddannelserne netop har lidt endnu et dyk. Kun hver femte unge ønsker at begynde på en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Og det til trods for den politiske målsætning om, at knap hver tredje ung skal gøre det.

Det er heldigvis ret populært at være tømrer på Bornholm. Så i den sammenhæng er vi privilegerede og har nemt ved at rekruttere de lærlinge, vi har brug for. Sværere står det desværre til for malerfaget. Her ved jeg, at det er svært at skaffe lærlinge, og i den sammenhæng er Lærlingenes Hus jo et rigtig fint redskab til at vise det fag, man har mulighed for at blive en del af.

Lærlingenes Hus er vejen til noget mere bæredygtigt

Udover at være med til at løfte branchens og uddannelsernes image og åbne de unges øjne for, hvad en håndværksuddannelse har at byde på, så har ambitionen med Lærlingenes Hus også været at vise fortidens stolte byggetraditioner - i et samspil med fremtidens krav til bæredygtighed og cirkularitet. Der er stor interesse for den grønne omstilling, og det er der god grund til. For det er bare den vej, vi skal. Vi kan ikke blive ved med bare at rive ned og bygge nyt. Vi skal i stedet genbruge og reparere.

Men der er flere benspænd, der gør det svært, og som kan betyde, at den gamle bygningskultur er ved at uddø. Fx lærer man ikke længere de gamle håndværksdyder på uddannelserne. Man skal kunne håndtere og bruge materialerne og se ideerne i dem – men det er ikke en del af uddannelsesplanerne, og derfor går rigtig meget vigtig viden tabt. De lærlinge, der har været med på Lærlingenes Hus, har fået et indblik i det gamle håndværk på en helt anden måde og har fået den faglighed med. Det burde mange flere opleve. De unge skal lære det gamle håndværk for at kunne bidrage til at reparere og renovere i stedet for at rive ned – de skal lære det gamle håndværk for at kunne bidrage til den grønne omstilling.

Vi kan ikke skaffe materialer

Et andet benspænd, der også i høj grad gør sig gældende på Bornholm, er råvaremangel. Vi skal bevare biodiversiteten, og derfor må man ikke fælde urørt skov - og det er godt. Men det giver os nogle udfordringer i forhold til at skaffe de materialer, vi har brug for. Særligt på Bornholm har vi en meget begrænset mængde materialer, vi må anvende. Der er decideret råvaremangel, og det betyder, at når vi for eksempel skal reparere et bindingsværkshus, så mangler vi det træ, der skal bruges.

Det er også en af årsagerne til, at vi ikke længere er så mange, der gør det. Mange tilbyder i stedet, at træet blot tages ud, og så murer man det op i stedet for. Det er en meget hurtigere løsning i stedet for at vente på de rigtige materialer. Men det kan dermed også betyde enden på en bygningskultur, der er ved at gå tabt.

Det er lige præcis den bygningskultur, de unge mennesker har fået et indblik i med Lærlingenes Hus. De har prøvet de gamle metoder og værktøjer af i fin kombination med den viden, vi har i dag om moderne byggeri.

Jeg håber, at det er med til at vise omverdenen, at det er vigtigt at bevare og vedligeholde de gamle håndværkstraditioner i tæt sideløb med vores moderne viden om byggeri og bæredygtighed. Og samtidig vise de unge, at branchen byder på rigtig mange gode og spændende job.

Byggeriet står overfor en meget stor omstilling. Der skal tænkes nyt både i forhold til uddannelser og i forhold til materialevalg og renovering fremfor for nedrivning og brug af nye og co2 tunge materialer. Vi kan ikke blive ved med bare at rive ned og bygge nyt. Vi skal i stedet genbruge og reparere.

Derfor er det nødvendigt at byggeriets håndværksuddannelser styrkes med fokus på materialekundskab, byggeskik og traditioner samt renovering og genbrug. Med Lærlingenes Hus har vi vist, hvordan det kan gøres. Men vi skal videre, og det vi har lært, skal dels bruges til at styrke uddannelserne og dels til at inspirere i forhold til udvikling af kommunens og bygherrernes planlægning i de kommende byggerier på Bornholm.

Husk, at ingen bygger huse alene.

Inspiration

Lærlingenes Hus er et projekt under Dansk Håndværk, der skal inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med den mest moderne viden om byggeri, bæredygtighed og genanvendelse.

Projektet er støttet af Realdania, Grundejernes Investeringsfond GI, Boligfonden Kuben, Varelotteriet og en række af byggeriets leverandører.

Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det ’nye’ hus skal være en både arkitektonisk og energivenlig oplevelse.

Lærlingene arbejder undervejs sammen med andre under uddannelse, blandt andet arkitekt- og konservatorstuderende fra KADK, som har udarbejdet forslagene til, hvordan huset skal se ud, når det står færdigt.

Læs mere på laerlingeneshus.dk

Byggefilm

Interesserede kan følge processen ved at se de videoer, der er produceret undervejs, hvor lærlinge viser og fortæller, hvordan de har grebet opgaverne an og hvordan det har været at arbejde med denne type opgaver. Filmene kan man se på byggefilm.dk.