En af velfærdssamfundets grundsøjler er en god, sund og betalelig bolig – boligsøjlen bærer sammen med adgang til sundhedsydelser, arbejde og uddannelse det danske velfærdssamfund.
Men der er er revner i boligsøjlen på Bornholm. Vi har i de senere år set en lang række sager, hvor usle rønner er blevet lejet ud til bornholmere til skyhøje huslejer. Det har man kunnet læse i denne avis. Og antallet af helårsboliger er faktisk stagneret siden 2010. Det og den delvise afskaffelse af bopælspligten gør, at pengestærke købere fra resten af Danmark har kunnet presse prisen på boligerne op. Samtidig er der mangel på boliger, der er egnede til ældre. Samlet set svarer de nuværende boligmuligheder på Bornholm ikke til behovene. Har man penge nok, kan man altid få den bolig, man ønsker – men det er der mange, der ikke har. Og der er mange bornholmere i den generation, der så småt begynder at overveje at flytte i en mindre og ældreegnet bolig.
Det er man godt klar over i Regionskommunen. I kommunens boligstrategi fra 2018 slog man fast, at der inden 2028 skulle bygges 1.200 nye boliger, og at der skulle være flere almene boliger, sådan at øen kunne rumme 42.000 indbyggere, der nogenlunde kunne få en bolig, der passede dem.
Men her fem år senere er der ikke sket det store, faktisk slet ikke noget. Med undtagelse af det seneste års tid er huspriserne fortsat på vej op. Antallet af nybyggede boliger er så lavt, at det ikke kan ses på statistikken – og der er ikke kommet en eneste almen bolig til.
I FN's menneskerettighedscharter står der, at man som menneske har ret til at kunne blive boende i sin hjemstavn. En stat skal sørge for, at dens borgere kan blive boende, hvor de er født og opvokset.