Hvor bygger vi os hen?

Hvor bygger vi os hen?
Den bornholmske byggebranche er udfordret. Senest er byggeriet af 114 boliger i den tidligere Østre Skole i Rønne blevet udsat på ubestemt tid. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 1. AUG 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. AUG 2023 • 05:30

Rentestigningerne og den lange ventetid på byggetilladelser er en stor udfordring for byggeriet, men hvordan tegner fremtiden egentlig for øens håndværkere og byggeprojekter? Og hvad er ønskerne for fremtiden? Tidende indleder i dag det fjerde tema i debatserien 'Hvor drømmer vi os hen?'.

I marts måtte Jens Møller Gudhjem A/S og Nordbornholms Byggeforretning droppe planerne om at lave andelsboliger i Grynebakken i Svaneke og i stedet udbyde dem som ejerboliger. Stigende materialepriser, inflation og ikke mindst den stigende rente havde ændret markedet for boligbyggerier, og det tvang bygherrerne til at tage beslutningen.

– De tre ting trækker alle sammen den forkerte vej. Det er en rigtig giftig cocktail, fortalte direktør Morten Iversen fra Jens Møller Gudhjem A/S til Tidende i marts.

Også i Rønne er byggeprojekter blevet sat på pause, fordi byggebranchen står i en udfordrende situation. I maj fortalte Sine Åkerman, direktør for selskabet Østre Skole ApS, at byggeriet af 114 boliger i den tidligere Østre Skole i Rønne er udsat på ubestemt tid. Det er skidt for bygherrerne, men også for Bornholm, hvor der er kraftigt brug for lejelejligheder, hvis der skal være boliger nok til at huse 42.000 indbyggere i 2028, som er regionskommunens mål.

– Det er sjældent, jeg er pessimist, men jeg bliver lidt mere pessimist nu med de her renter, som folk ikke er vant til. De nye boligrenter ødelægger alle planer. Jeg er meget bekymret for den generelle udvikling af boliger på frie markedskræfter, fortalte Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning til Tidende i marts.

På den anden side af vandet er der en endnu større opbremsning i hele boligbyggesektoren, men på Bornholm kan vi glæde os over, at der lige nu er gang i flere store renoveringsprojekter, som kommer til at holde håndværkerne i arbejde. Det gælder blandt andet en større renovering af almene boliger i Gartnervangen, ligesom der også er udsigt til en udvidelse af Almegårds Kaserne og et landanlæg til energiøen.

– Der er nogle ting for vores side, som er kærkomment for at holde beskæftigelsen, og det holder heldigvis alle håndværkerne i gang. Selvom boligbyggeriet går ned, vil der heldigvis stadig være arbejde til os, og det er jo godt, fortalte Kim Christiansen i marts og Morten Iversen supplerede:

– For den bornholmske byggebranche er jeg ikke sådan specielt bekymret, men på landsplan ser det mindre godt ud.

Lange og dyre ventetider

Mens de stigende renter er en ny udfordring for den bornholmske byggebranche, er en mere velkendt udfordring ventetiden på byggesagsbehandlingen hos Byg i regionskommunen.

Senest viste en analyse fra Dansk Industri fra den 18. juli, at byggesagsbehandlingstiden på Bornholm var steget med 193 procent på et år. Ifølge regionskommunen er situationen dog ikke så slem. Det høje gennemsnitstal for behandling af byggesager dækker nemlig over, at Byg har effektiviseret driften betragteligt og færdiggør mange gamle sager i øjeblikket. Samtidig er indkomne sager det seneste år blevet behandlet i et tempo, som isoleret set ville placere afdelingen i toppen sammenlignet med byggeafdelinger i andre kommuner, fortalte centerchef Claus Munk i et læserbrev.

Imidlertid er der kommet en anden kommunal flaskehals, som forsinker byggeprojekter. Den 25. juli kunne TV2 Bornholm fortælle, at ventetiden på miljøvurderinger er steget.

– Som udgangspunkt er vi interesseret i at få samlet tilladelserne. Det vil sige både byggetilladelser og tilladelser til spildevand og regnvand og miljøvurderinger og alt, hvad der hører med. I det hele taget kan vi jo ikke bruge til noget, at der er nogle enkelte ting, der virker, hvis det ikke er den samlede tilladelse, der kommer, fortalte formand for DI Byggeri Bornholm Jens Koefoed til tv-stationen.

Mens det tager lang tid at få tilladelser i hus, så kan byggeforretninger samtidig konstatere, at det er blevet markant dyrere at få behandlet en byggetilladelse på Bornholm. Ifølge DI Byggeri betaler bornholmerne i dag en timepris på 887 kroner for hver time, som Bornholms Regionskommune bruger på at sagsbehandle en byggetilladelse. Dermed er den kommunale timepris steget med 33 procent på et år, og timeprisen er således blandt landets højeste.

Løsningen på problemerne er, at regeringen sender flere penge til regionskommunen, mener forperson for natur-, miljø- og planudvalget Helle Munk Ravnborg.

– Vi håber, at vi får en håndsrækning også fra den her pulje for særligt vanskeligt stillede kommuner til budgettet, fortalte hun til TV2 Bornholm i sidste uge.

Nødvendigt at gå i medierne

En anden måde at få en byggetilladelse hurtigere er at tale for sin sag i medierne. Det er i hvert fald erfaringen hos Kim Christiansen, da han rendte hovedet mod en mur i forhold til at få de sidste tilladelser til boligbyggeriet på det tidligere gymnasium på Søborgstræde i Rønne. Byggeriet var gået i stå grundet en uenighed mellem bygherren Nordbornholms Byggeforretning og kommunens byggesagsbehandlere om den lokalplan, der gælder for byggeriet, men efter de bornholmske medier skrev om sagen skete der noget.

– Det burde ikke være nødvendigt at gå i medierne, men jeg er da klar til at gøre det igen, hvis vi ikke bliver taget seriøst. Det er den eneste måde, vi kan få ryddet op i det. Men nu koncentrerer jeg mig om mine byggerier, og det bliver nogle fantastiske boliger. Folk kommer til at klappe i hænderne, når stilladset er pakket ned, og vi kan sige, at nu står boligerne klar, fortalte han til Tidende i juni om arbejdet med at gøre de første 35 lejligheder klar i det tidligere Bornholms Amtsgymnasium.

Som toppen af kransekagen har lederen af Byg Jacob Sten Jensen netop opsagt sit job, hvilket gør, at man mister stabiliteten i Byg, der står midt i en genopbygningsfase.

– Det handler rigtig meget om at skabe relationer, og Jacob har jo brugt det sidste år på at opbygge relationer med Dansk Industri, vores rådgivningsfirmaer og så videre. Det tager tid at bygge sådan et netværk op, og det er lidt irriterende, at vi nu skal starte forfra der, fortalte centerchef Claus Munk til Tidende den 19. juli, hvor Jacob Sten Jensens afgang blev annonceret.

Røre om kæmpehus og museumsbyggeri

Det er ikke kun forsinkede byggetilladelser, som er blevet diskuteret på Bornholm på det seneste. Der har også været debat om nogle af de tilladelser, som Byg rent faktisk har givet. Især har et nybyggeri af et kæmpehus på Strandvejen 74 i Sandvig skabt røre i byen.

– Hvis dette er sådan, man vil have, at huse omkring Bornholm skal se ud – ja så kan vi jo bare også bygge 9,3 meter op i højden helt i skel, i 3. etager, anlægge terrasser på toppen til stor gene for alt og alle (men så kan vi da selv se ud) eller alternativt sælger vi huset – til en køber a la ejeren i nummer 74, der så bygger op i tilsvarende højde. Er det sådan man vil have, at Bornholms kyster skal se ud?, skrev nabo Jens Kristensen fra Strandvejen 70 i et læserbrev i juni. Han har klaget til byggeklageenheden, fordi han mener, at Byg har givet byggetilladelsen på et forkert grundlag.

Det nye museumsbyggeri ved Helligdomsklipperne i Rø skaber mindst lige så store frustationer hos nogle borgere. Den tidligere amtsborgmester Knud Andersen er en af de største kritikere, og han står i spidsen for en gruppe på op til 100 medlemmer, som kæmper for at stoppe byggeriet.

"At ville placere det kulturhistoriske museum i Rø, cirka 20 kilometer fra magasiner og kontorer i Rønne, er underligt. Men at gøre den bornholmske kulturhistorie til et vedhæng til kunstmuseet afslører manglende respekt for den kulturhistoriske rigdom, der findes på Bornholm. Derfor vil vi også af den grund opfordre fonden til at finde udvej til at forhindre byggeriet ved Helligdommen", har Knud Andersen - på vegne af Foreningen til sikring af natur- og kulturværdier ved Helligdomsklipperne – skrevet til de fonde, som har støttet museumsbyggeriet.

Debatsalon i Folkemødehuset

Debattemaet om byggeri foregår i spalterne fra den 1. til den 24. august og afsluttes med en debatsalon den 24. august klokken 16.30 i Folkemødehuset.

Alle er velkomne til at skrive et læserbrev med jeres tanker om fremtiden for byggeriet på Bornholm.

Hvor drømmer vi os hen?

Tidende er gået sammen med Baltisk Bro, LAG-Bornholm, CRT og De Bornholmske Borgerforeningers Samvirke om at afvikle en række temadebatter, som over det næste års tid vil blive bragt i spalterne med holdninger, meninger og ikke mindst drømme om Bornholms udfordringer og muligheder.

Det fjerde tema i serien er Byggeriet med debatsalon i Folkemødehuset i Allinge den 24. august klokken 16.30

Kultur og Identitet bliver emnet for det efterfølgende tema. Her afvikles debatsalonen den 3. oktober.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - BYGGERIET