Hvis vi skal frigøre nogle af de mange større parcelhuse og stuehuse til kommende børnefamilier, forudsætter det, at der er alternative boliger, som er attraktive at rykke ind i for blandt andet den gruppe af ældre mennesker, som bebor disse huse nu. Det kan være bofællesskaber for ældre, eller mindre lejeboliger.
Hvordan bliver vi flere på øen?
Er det så vigtigt, at vi bliver flere på øen? Det umiddelbare svar er ”ja” – hvis vi vil opretholde vores nuværende serviceniveau (og gerne gøre det bedre), er vejen frem, at vi bliver flere på øen. En forudsætning for at blive flere er, at vi får tilvejebragt flere boliger. Også derfor er netop den fysiske planlægning for boliger højt prioriteret i kommunen.
Den kommunale sagsbehandling: Den kommunale sagsbehandling, hvad enten det handler om lokalplaner eller byggetilladelser bliver ofte udskældt og beskyldt for netop at være med til at bremse udviklingen – og Bornholm er ingen undtagelse. Jeg får ofte henvendelser fra folk, som ikke kan forstå, at det tager så lang tid at behandle deres byggesag ’som jo er helt simpel og lige til at gå til’.
Formålet med byggesagsbehandlingen er først og fremmest at sikre, at det enkelte byggeprojekt overholder de offentlige rammekrav til byggeriets sikkerhed, sundhed, brandforhold, tilgængelighed, nabohensyn, energi- og ressourceminimering med videre. Det betyder, at alle ansøgninger skal gennemgås for, om de overholder national lovgivning – men også alle de ”lokale” regler, såsom lokalplaner, servitutter med mere. Når sagsbehandlingen tager tid, hænger det naturligvis sammen med antallet af ansøgninger i forhold til antallet af sagsbehandlere samt kompleksiteten af ansøgningerne. Naturligvis ville det være fantastisk med hurtigere sagsbehandling, og i BRK lægger vi os virkelig i selen for hele tiden at optimere sagsgangene med henblik på at få sagerne ekspederet så hurtigt som muligt – men jeg tvivler på, at den kommunale sagsbehandling ligefrem er en stopklods for boligudbygningen på øen.