Vi holder øje med dem, der bygger

Vi holder øje med dem, der bygger
3F Bornholm vil satse på kloge kvalificerede hænder. Arkivfoto
KOMMENTAR | ABONNENT | 4. AUG 2023 • 05:30
Af:
Jonna Nielsen
formand for 3F Bornholm
KOMMENTAR | ABONNENT
4. AUG 2023 • 05:30

Ikke alle ved, hvordan man bygger på en klippeø, skriver Jonna Nielsen.

Verden er i forandring, og Bornholm ligeså. De store omstillinger vores samfund står overfor, kommer i den grad til at materialisere sig på Bornholm, hvis der skal bygges energiø. Den grønne omstilling bliver altafgørende at sætte i gang og komme i mål med i de kommende år, og bæredygtighed mere generelt kommer til at være centralt, og her spiller byggeriet en helt central rolle. Både når det gælder at bygge energiøer, opsætte solcelleparker mv., men også når det handler om at gøre vores boligmasse mere energieffektiv. Vi skal fyre mindre for gråspurvene, så at sige. Det kræver energirenoveringer.

Alle disse dagsordener vil 3F Bornholm gerne spille en aktiv rolle i at forme og gøre til virkelighed. For der er ingen tvivl om, at hvis vi skal nå i mål, så kræver det at alle aktører samarbejder.

Der er nemlig mange forskellige elementer, som skal gå op i en højere enhed, hvis det skal lykkes.

Der er spørgsmålet om, at vi i de kommende år ser ind i en tid, hvor der kommer til at være massiv mangel på faglært arbejdskraft. Arbejdsgiverne skriger på ’mere arbejdskraft’, men vi mener, at vi bør spørge til de rette – grøn omstilling kræver de rette kompetencer, og det bliver en opgave at sørge for, at vores lokale arbejdskraft har de nødvendige kompetencer. Det vil vi i 3F Bornholm hjælpe vores medlemmer med gennem opkvalificering og efteruddannelse. Her spiller vores lokale virksomheder også en central rolle, da de skal prioritere, at få deres medarbejdere sendt afsted på efteruddannelse. Det svarer sig – både for mester og den enkelte, og ikke mindst for vores lokale samfund. Det kunne være struktører (jord & betonarbejdere), som vi ved kommer til at spille en vigtig rolle i den grønne omstilling.

Grøn omstilling handler også om energieffektive bygninger men samtidig handler det også om, at medarbejderne ikke udsættes for asbest og andre farlige stoffer. Det handler om en social og retfærdig grøn omstilling, her kan igen nævnes vigtigheden i efteruddannelse, så medarbejderne kan gå sikkert på arbejde.

Lærlingenes Hus er et eksempel på at renovere og respektere gammelt byggeri, som vi har rigtig meget af her på Bornholm.

Mange inden for byggeriet kan med fordel opkvalificeres fra ufaglært til faglært. Det vil gavne både den enkelte og Bornholm – ifølge AE-Rådet har det potentielt en større samfundsøkonomisk gevinst at uddanne 2.000 fra ufaglært til faglært end at afskaffe topskatten1. I sidste ende handler det om at fremtidssikre vores arbejdsmarked.

For det er ikke lige meget, hvem der bygger de fundamenter og bygninger, som skal stå de næste mange år, ej heller for Energiøen.

Som vi de seneste år har set, har store udenlandske konsortier sat sig tungt på nogle af de største offentlige byggerier og infrastrukturprojekter. Udenlandske virksomheder uden egne ansatte, som hyrer underentreprenører ind i lange og uigennemsigtige kæder, hvor de med brug af billig udenlandsk arbejdskraft får bygget for fællesskabets skattekroner. Det bør få alarmklokkerne til at ringe.

Det drejer sig for eksempel om Metro Cityringen i København, den nye Storstrømsbro og Nyt Odense Universitetshospital for at nævne et par eksempler.

Hvor vi i starten så omgåelse af overenskomsten med underbetaling af udenlandske kolleger i byggeriet, må udviklingen siges at være forværret markant. Man tror jo ikke sine egne ører, når man hører om de kummerlige vilkår, som udenlandsk arbejdskraft udsættes for. Udover strategisk omgåelse af overenskomsten med underbetaling, er det jo kriminelle aktiviteter, der finder sted. Det skal vi ikke have i byggeriet her på Bornholm. Det drejer sig om alt fra at de udenlandske kolleger bliver udsat for vold og trusler, hvis de melder sig ind i fagforeningen, til hvidvask og fakturafabrikker, snyd med skat og sociale bidrag som pension, falske underskrifter, til såkaldt returkommission, hvor de tvinges til at tilbagebetale dele af deres løn kontant.

Desværre er mange af dem ufaglærte og kender hverken sproget eller deres rettigheder. Det er udfordrende på mange måder – det er svært at tale med dem og få dem til at forstå deres rettigheder, men de kender heller ikke til hverken materialer eller byggeprocesser. Man kan kun tænke sig til, om det mon er derfor, mange store offentlige byggerier i disse år bliver både meget forsinkede og dyrere end forventet, fordi kvaliteten er ringe.

Denne problemstilling har ikke tidligere været et problem på Bornholm, men med de nye store byggerier som kommer på Kunstmuseet og ikke mindst energiøen, vil det for os i 3F Bornholm være en stor prioritering, som vi vil følge nøje, så løn og arbejdsforhold er ens for alle, store byggerier som Almegårds Kaserne og Bo42 er blevet vundet af lokale konkurrencedygtige byggefirmaer, som vi har et godt og konstruktivt samarbejde med.

Vi byder udenlandske virksomheder og udenlandske kolleger velkomne i byggeriet – men det skal være på lige vilkår. Ellers undergraver det vores lokale virksomheder fuldstændig, for de vilkår vi har set fra de store byggeprojekter, kan ingen danske eller bornholmske virksomheder for den sags skyld konkurrere med.

Til gengæld har vi gode erfaringer i 3F som vi meget gerne vil dele om hvordan at det undgås, at disse forhold bliver til realiteter her på Bornholm.

På Bornholm har byggeriet traditionelt altid indgået overenskomster, desværre har vi også oplevet nye lykkeriddere i den branche, som vil tjene nogen hurtige penge, og er ligeglade med medarbejdernes ve og vel, her har vi i 3F Bornholm prioriteret kampen om overenskomster, for at sikre at vores medlemmer ikke udsættes for ulige vilkår.

Det kræver bl.a. solide arbejdsklausuler med krav fra bygherre om overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår i udbudsmaterialet. Men det kan ikke stå alene. Bygherre skal nemlig også spille en meget aktiv rolle i at sikre sig, at hovedentreprenøren lever op til dette krav i kontrakten. Det gøres ved effektivt at håndhæve og sanktionere klausulen. Og det handler om at komme i gang så hurtigt som muligt, hvis det skal gøres ordentligt. Den proces vil vi gerne bidrage til, så vi sikrer, at det gøres ordentligt fra starten.

I 3F Bornholm kommer vi til at holde et skarpt øje med dem, der bygger. Vi byder udenlandske kolleger ind i fællesskabet i fagforeningen, men vi vil også slå et slag for at den lokale arbejdskraft sættes i spil. Og her tror vi, at vi skal satse på kloge kvalificerede hænder. Ikke alle ved, hvordan man bygger på en klippeø.