Er vi glemt, os der bor herinde midt på øen? Os uden havudsigt?

KOMMENTAR | ABONNENT | 7. AUG 2023 • 05:30
Af:
Bente Johansen
KOMMENTAR | ABONNENT
7. AUG 2023 • 05:30

I Vestermarie har BRK en byggegrund tæt på byen og folkeskoven. Grunden er ca. 11.000 m2. stor. Her ville kunne bygges de senior boliger, som efterspørges af mange ældre borgere i Vestermarie sogn.

Der har ligget en lokalplan for området siden 1979. Så her burde kunne bygges rimeligt hurtigt. Men grunden er kun delvist byggemodnet og derfor ikke til at finde på BRK’s hjemmeside, under grunde til salg. Trods en meget aktiv indsats fra borgerforeningen og mange møder med embedsfolk i BRK og diverse politikere, gennem adskillige år, har det ingen forskel gjort. På et tidspunkt fik vi at vide, at der kun ville blive byggemodnet langs kysten.

Ældre borgere i Vestermarie har et stort ønske om at kunne flytte i noget mindre og seniorvenligt. Det vil frigive nogle store børnevenlige parcelhuse i et roligt kvarter. Huse som ligger tæt på naturen og i cykel afstand fra Rønne. Men vi kommer til at dø af alderdom, før der sker noget.

Det er karakteristisk for Vestermarie, at de ældre gerne vil blive boende i byen og at deres børn vender hjem til lokalområdet. Der har boet mennesker her omkring Vestermarie kirke i mere end 1000 år. Os der bor her nu, er glade for livet her. Vi har altid haft et aktivt foreningsliv og vi støtter op om vores lokale brugs. Vi hjælper hinanden, hvor vi kan.

De senere år har vi selv skaffet et ikke ubetydeligt beløb fra diverse fonde til udvikling af lokalområdet. Aktive borgere har lagt et stort frivilligt arbejde og været med til at sætte Vestermarie på landkortet. Meget af det i et godt samarbejde med kommunen. Sidste vinter brugte vi mange timer, sammen med Center for Regional Turismeforskning på at lave en lokal udviklingsplan, hvor vi beskriver, hvad Vestermarie kan tilbyde og hvor vi ser udviklingsmulighederne.

Vi har etableret Vestermarie Folkeskov med mange faciliteter som shelters, bålpladser og frokosthytte. Her er flere aktivitetsmuligheder for børn og familier. Vi har lavet stier i nærområdet og har fuldt gang i Foreningshuset Vestermarie skole. Vi har flere planer. Alt sammen udført for penge vi selv har skaffet og af frivillig arbejdskraft. Vi har tilbudt at finde de mennesker, som ønsker sig en mindre bolig i Vestermarie og indgå i ethvert tænkeligt samarbejde med kommune og investorer, men på trods af positive ord fra flere politikere sker der intet. Er det fordi, der er en hemmelig plan om afvikling inde på øen, eller mangler vi bare nogle politikere, som tør handle på de visioner, man har vedtaget om, at vi skal være 40.000 bornholmere.

Kom nu ud af hullerne og lad os samarbejde, om at opfylde et stort ønske hos fødte bornholmere og samtidig gøre plads til nogle flere førdere.