Det er uforståeligt, at det triste byggeri har kunnet foregå i 100 år. Modernistisk byggeri er naturstridigt, for ligesom folk gerne vil have et hyggeligt hjem, vil de også gerne bo i et hyggeligt og trygt boligkvarter. Det er også fornuftsstridigt. For bygherrer burde ønske at skabe maksimal værdi, og alle ved, at beliggenhed er det vigtigste ved en bolig. Men der er ikke skabt beliggenhedsværdi. Det ville derimod traditionelt byggeri have gjort. Byggeomkostningerne behøver ikke at være højere, og der spares på driften, når beboerne trives godt: mindre graffiti, hærværk og kriminalitet giver besparelser og færre flytninger.
Modernismen er rodløs og historieløs, for man kan ikke se på de nye huse, som i tusindvis er skudt op overalt i landet, om de ligger i Kina, i USA eller i Danmark. Planen for Torneværksvej får én til at gætte på Australien. Bornholm har et enestående særpræg, som det gælder om at fastholde. Turismen er øens næstvigtigste erhverv, og turismen på Bornholm har en særlig karakter. Den retter sig ikke primært mod badeferie som på Jyllands vestkyst, ej heller mod storbyophold som i København. Det er kombinationen af gode bymiljøer og naturmiljøer (og måske også gourmet-oplevelser), der tiltrækker turisterne.
Det samme gælder for verdens største turistland, Frankrig. Og dér ved man, at der skal passes på bymiljøerne. Alle de franske byer, store som små, har uspolerede bykerner, fordi man var så forudseende at beskytte dem ved lov allerede i 1962. Loven fylder kun tre sider, og den har beskyttet tusindvis af byer. Bornholms Regionskommune bør lære af Frankrig og lave en bevarende lokalplan for alle de ældre bymidter.
I Danmark har vi skamferet vores byer med nyt, utilpasset byggeri i bykernerne. Bornholm er en positiv undtagelse, og det bør øen blive ved med at være. Heldigvis ligger DGI-stadion ikke i Rønnes bykerne. Men der er ingen grund til at begå den samme fejl, som man har gjort i landets større byer: at skabe et trivielt forstadskvarter. Det gavner hverken Rønne eller turismen.
Og det vil være ekstra ærgerligt, hvis det gøres nu. For langt om længe er der tegn på, at noget er ved at ske. I de nordiske lande viser den ene meningsmåling efter den anden, hvad der ikke burde overraske nogen: et flertal foretrækker traditionelt eller klassisk byggeri frem for det moderne. Og både politikere og bygherrer er begyndt at lytte. Der kommer nu løbende eksempler på fine nye boligområder i klassisk stil, ikke bare i Norden men fra hele Europa (bare endnu ikke fra Danmark). Et flot eksempel er Paris-forstaden Le Plessis-Robinson. Og når først der er kommet tilstrækkeligt mange, vil markedskræfterne begynde at virke. Bygherrerne vil opdage, at folk fravælger forstadsbebyggelse, hvis de får muligheden for at vælge et rigtigt bymiljø. Og så må byggeriet som noget nyt begynde at rette ind efter forbrugernes ønsker, præcis som man gør i andre brancher. Forstadsbebyggelserne vil komme til at henligge som ghettoer.