Besparelser i byggesagsbehandlingen bliver meget dyrt for Bornholm

Besparelser i byggesagsbehandlingen bliver meget dyrt for Bornholm
Det er vigtigt, at der ikke bliver færre medarbejdere i Byg, mener Jens Koefoed. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
KOMMENTAR | ABONNENT | 21. AUG 2023 • 05:30
Af:
Jens Koefoed
formand DI Byggeri Bornholm
KOMMENTAR | ABONNENT
21. AUG 2023 • 05:30

DI Byggeri Bornholm advarer kraftigt mod besparelser - i stedet skal der opprioriteres.

I kommunalbestyrelsens sparekatalog for 2024 foreslås der nedskæringer i medarbejderne i ”Byg” og ”Plan og Miljø”. Det er meget ukloge besparelser, fordi disse afdelinger udgør selve fundamentet for en fortsat udvikling af hele Bornholm. Og her tænker jeg ikke kun på erhvervsliv og turisme, men også på vores fælles velfærd, der afhænger af, at folk kan finde et job og en bolig på Bornholm. Derfor advarer vi kraftigt mod besparelser på dette område og drømmer tværtimod om, at området bliver opprioriteret.

Sagsbehandlingstiden for byggesager har længe været i skudlinjen, og jeg har på vegne af de bornholmske virksomheder ved flere lejligheder udtrykt frustrationer over manglende smidighed og lange ventetider i den kommunale sagsbehandling. Kommunalbestyrelsen tildelte sidste år ekstra ressourcer til ”Byg”, hvilket isoleret også har ført til reelle forbedringer. Imidlertid indeholder en byggeansøgning ofte også forhold omkring regn- og spildevand, hvilket ikke hører under ”Byg”, men derimod i ”Natur og Miljø”, som er blevet beskåret i sine ressourcer. Resultatet er, at virksomhederne i virkelighedens verden ikke oplever en hurtigere byggesagsbehandling, fordi gevinsterne i ”Byg” populært sagt bremses i flaskehalse i for eksempel ”Natur og Miljø”.

Vi har på ingen måde til hensigt at skose de enkelte medarbejdere, der helt sikkert kæmper deres bedste under de givne rammer. Vi har også forståelse for, at BRK – helt på linje med alle andre virksomheder – skal kæmpe hårdt for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Vi anerkender også fuldt ud, at BRK som myndighed skal kunne stå på mål for, at love og regler bliver overholdt.

Skal vi for alvor skabe en mere effektiv byggesagsbehandling ser vi tre indsatsområder: For det første skal byggesagen fra start oplyses med alle de nødvendige data, dernæst skal byggesagen sikres et effektivt ”flow” gennem de forskellige kommunale afdelinger. Og endelig kommer vi ikke uden om, at der bliver tilført de nødvendige ressourcer til hele sagsbehandlingskæden.

Uanset at Bornholms kommunale økonomi er presset, så er det nu engang kommunalbestyrelsens opgave at træffe beslutninger, der på lang sigt bedst gavner bornholmerne. I de kommende år vil Bornholm opleve stigende interesse for investeringer i erhvervs-, bolig- og turismeudvikling, og dertil kommer de mange aktiviteter som følge af Energiø-planerne.

Vi kan dermed forvente et yderligere pres på ”Byg” og ”Plan og Miljø”, og derfor er nedskæringer den rene gift for Bornholms udvikling. Derimod er der behov ekstra ressourcer, som dog ikke skal stå alene. En byggesag er ofte omfattet af mange regelsæt: brand- og statiske krav, højde- og afstandskrav, miljø- og spildevandskrav, arkitektoniske servitutter etc. De interne arbejdsprocesser skal strømlines således, at byggesagen finder den hurtigste vej gennem alle relevante sagsbehandlere, og hvor beslutningskompetencerne ligeledes er til stede tæt på sagsbehandlingen.

Det er en gammel sandhed, at ingen kæde er stærkere end det svageste led. Derfor har vi som bygherrer, rådgivere, investorer og entreprenører også et medansvar for, at byggeansøgningerne udfyldes rigtigt fra start. Mangelfulde og fejlbehæftede ansøgninger giver grus i maskinen og skal derfor undgås. Mange fejl kan undgås ved indledende dialogmøder mellem bygherre og kommune. Dette praktiseres i en vis udstrækning i dag, og det vil være en god ide at udvide ordningen. Endelig vil information om at udfylde den rigtige byggeansøgning også løse mange problemer – et tiltag som vi gerne være med til at udbrede til vores bornholmske medlemmer.

Der er mange gode muligheder for vækst- og værdiskabelse på Bornholm, og det er hele forudsætningen for, at vi som lille samfund fortsat kan tilbyde job og gode velfærdstilbud, som igen er afgørende for at kunne fastholde og også tiltrække nye borgere til øen. Derfor opfordrer vi til, at kommunalbestyrelsen handler klogt og langsigtet, når de træffer beslutninger om den kommunale økonomi.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - BYGGERIET