Set ud fra et klimamæssigt perspektiv er det som regel bedre at renovere end at bygge nyt. Det byggede miljø står for cirka 30 procent af Danmarks CO2-udledning, så vi er nødt til at genbruge mere – og samtidig finde nye og mere skånsomme måder at bygge på.
At gøre byggeriet i Danmark mere klimamæssigt bæredygtigt er måske den vigtigste opgave, den samlede byggesektor nogensinde har stået med. Det er ikke en nem opgave, men det er en bunden opgave for alle, der beskæftiger sig med det byggede miljø.Det er afgørende, at vi identificerer, hvor vi mangler viden. At vi gennem forskning, afprøvning og eksperimenter bliver klogere, og at vi hjælper hinanden med at samle og sprede den viden, der allerede er.
Det er en opgave, vi i Realdania har kastet os ind i. Vi har lige nu gang i en lang række indsatser, der skal udforske nye metoder og måder til at bygge mere bæredygtigt. Vi forsøger bl.a. at sætte skub i udviklingen og brugen af biogene byggematerialer.
Pil, hør og halm er ikke nødvendigvis materialer, alle forbinder med moderne byggeri. Men hvis der skal gøres noget ved byggeriets klimaaftryk, så er det nødvendigt også at gentænke, hvilke byggematerialer vi skal bygge med.
Under overskriften ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’ vil vi finde ud af, om vi kan bygge nye boliger og huse med et klimaaftryk på en fjerdedel af det normale. Her er 13 private bygherrer, almene boligorganisationer og husbyggere udvalgt til at skabe eksempelbyggerier, som kan tjene som inspiration for resten af byggebranchen.