Sig ja til alt byggeri

Sig ja til alt byggeri
Arkivfoto
KOMMENTAR | ABONNENT | 15. AUG 2023 • 19:00
Af:
Majbritt Tønnesen
direktør
Bornholms Boligselskab
KOMMENTAR | ABONNENT
15. AUG 2023 • 19:00

Der skal bygges nye lejeboliger for at sikre Bornholms fremtid, lyder det fra Bornholms Boligselskab.

Bornholms Boligselskab drømmer om, at få lov til at bygge alt det, vi har lyst til. Bygge almene lejeboliger til alle – både ungdomsboliger, familieboliger samt boliger til ældre. Uden nogen begrænsning.

Vi kunne også godt tænke os at få lov til at bygge bredt rundt omkring på hele Bornholm. Det betyder, at vi kunne bygge i de mindre byer, som meget gerne vil have ældrevenlige boliger, så de ældre, der i dag bor i store parcelhuse, kan få lov til at blive i byen, og der kan komme nye unge familier med børn.

De fleste tilkendegivelser, vi modtager fra vores opskrevne medlemmer, er, at de ønsker at bo i ét plan. Gerne med en terrasse eller lille have. Når man bor på Bornholm, er man som udgangspunkt interesseret i naturen og denne så tæt ind i sin egen bolig som muligt – derfor gerne et etplanshus eller rækkehus med minimal vedligeholdelse.

Mange er ved at få øjnene op for, hvad en almen lejebolig kan. Når man bliver pensionist og har betalt sit hus helt ud eller ikke skylder ret meget i huset, så vælger flere og flere at sælge deres bolig. Pengene, som er sparet op i ejendommen, kan bruges til at leve for, og derved bliver opsparingen i huset til et tilskud til pensionsopsparingen eller folkepensionen.

Ser vi på Bornholm generelt er der inden for de seneste 10 år blevet færre og færre helårshuse, idet bopælspligten er forsvundet fra flere at de mindre byer på Bornholm. Det betyder, at disse boliger nu kan sælges som fritidshuse. Der er desværre ikke blevet bygget så mange almene boliger eller andre leje boliger de sidste 10 år – derfor står vi også og mangler denne type boliger.

Vi er i dag knap 40.000 indbyggere på Bornholm. Cirka 28 procent af befolkningen er i dag folkepensionister, og denne procentsats vil stige i årene fremover. Det stiller store og større krav til, hvad vi som ø skal kunne tilbyde denne aldersklasse. Derfor skal der bygges flere boliger – boliger som kan opfylde de behov de ældre har og får i fremtiden.

Nogle ældre ønsker at bo i boliger hvor der er sociale arrangementer og fællesskaber, andre ønsker at bo for sig selv. Det er vigtigt, at vi som aktører på det bornholmske boligmarked kan tilbyde alle løsninger, idet de bornholmske lejere har forskellige behov og ønsker for deres seniorbolig. Så ønsket må være, at alle aktører på Bornholm tænker kreativt og visionært for at få flere boliger på markedet.

Vigtigheden af, at vi bygger – også i de små byer – skal vi holde fast ved. Vi ser i dag, at mange unge søger ud på landet, hvor der er ro og fred, og hvor børnene kan få en tryg opvækst. Derfor ønsker vi, at Bornholms Regionskommune vil sige ”ja” til alt byggeri og tænke på, at det er en investering i fremtiden.

Én af måderne vi kan få flere indbyggere til Bornholm, er ved at bygge flere huse, så der er plads til tilflytterne.

Bornholms Regionskommune har som boligstrategi, at den ønsker at skabe et større lejeboligmarked, og det vil vi som aktør på det bornholmske boligmarked gerne støtte op om og være en del af.

Familieboliger er også vigtige i forhold til, at kunne tiltrække og fastholde familier med børn på Bornholm. Hvis det er umuligt at få en familiebolig, vælger familierne at bosætte sig andre steder i Danmark. Vi skal som en attraktiv ø kunne tilbyde alle, der har behov for en bolig denne mulighed. Der vil altid være ventetid, men den behøver ikke at være på flere år. Det ville være rart om man havde mulighed for at få en lejebolig i løbet af ét år.

Det er også vigtigt at vi bygger boliger til de unge – både dem som er under uddannelse og dem som blot har behov for et sted at bo. Vi kan se, at de ungdomsboliger vi byggede og tog i brug i 2021 er optaget af unge, der er under uddannelse. Det drejer sig om de 45 ungdomsboliger der ligger i Smallesund i Rønne. Derfor er der også et behov for denne type boliger.

Pensionister der ønsker at flytte til Bornholm udgør også en andel af de boligsøgende. Her kunne ønsket være, at der på Bornholm var flere muligheder for seniorboliger og seniorkollektiver til denne målgruppe.

På Bornholm er cirka ni procent af boligerne almene, hvor landsgennemsnittet ligger på cirka 19 procent. Derfor er der behov for, at vi bygger endnu flere almene boliger. Vi skal bygge overalt på øen, hvor der er mennesker der ønsker at bosætte sig. Vi har behov for erhvervsaktive personer der tager hele familien med til Bornholm, for at skabe vækst og sikre endnu flere indbyggere i fremtiden.

Flere aktører på boligmarkedet er skeptiske i forhold til de stigende renter samt den høje inflation. Dog skal vi huske på, at selvom renten er steget meget, er den stadig historisk lav. Den høje inflation har gjort det dyrere, at købe byggematerialer og lønningerne er også steget. Men hvis vi ser det over en længere periode, så har renterne og inflationen altid bevæget sig op og ned. Derfor skal vi ikke frygte, men tage ansvar som aktør på boligmarkedet.

Der skal bygges nye lejeboliger – både nu og i fremtiden, og gerne hele tiden for at sikre Bornholms fremtid.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - BYGGERIET