Mange er ved at få øjnene op for, hvad en almen lejebolig kan. Når man bliver pensionist og har betalt sit hus helt ud eller ikke skylder ret meget i huset, så vælger flere og flere at sælge deres bolig. Pengene, som er sparet op i ejendommen, kan bruges til at leve for, og derved bliver opsparingen i huset til et tilskud til pensionsopsparingen eller folkepensionen.
Ser vi på Bornholm generelt er der inden for de seneste 10 år blevet færre og færre helårshuse, idet bopælspligten er forsvundet fra flere at de mindre byer på Bornholm. Det betyder, at disse boliger nu kan sælges som fritidshuse. Der er desværre ikke blevet bygget så mange almene boliger eller andre leje boliger de sidste 10 år – derfor står vi også og mangler denne type boliger.
Vi er i dag knap 40.000 indbyggere på Bornholm. Cirka 28 procent af befolkningen er i dag folkepensionister, og denne procentsats vil stige i årene fremover. Det stiller store og større krav til, hvad vi som ø skal kunne tilbyde denne aldersklasse. Derfor skal der bygges flere boliger – boliger som kan opfylde de behov de ældre har og får i fremtiden.
Nogle ældre ønsker at bo i boliger hvor der er sociale arrangementer og fællesskaber, andre ønsker at bo for sig selv. Det er vigtigt, at vi som aktører på det bornholmske boligmarked kan tilbyde alle løsninger, idet de bornholmske lejere har forskellige behov og ønsker for deres seniorbolig. Så ønsket må være, at alle aktører på Bornholm tænker kreativt og visionært for at få flere boliger på markedet.
Vigtigheden af, at vi bygger – også i de små byer – skal vi holde fast ved. Vi ser i dag, at mange unge søger ud på landet, hvor der er ro og fred, og hvor børnene kan få en tryg opvækst. Derfor ønsker vi, at Bornholms Regionskommune vil sige ”ja” til alt byggeri og tænke på, at det er en investering i fremtiden.