Byg med respekt for Bornholm

Byg med respekt for Bornholm
Bornholm bør være et sted folk bor, og sekundært en turistdestination, skriver Henrik Søby. Arkivfoto
KOMMENTAR | ABONNENT | 2. AUG 2023 • 05:30
Af:
Henrik Søby
formand for Byforeningen Svanekes Venner
KOMMENTAR | ABONNENT
2. AUG 2023 • 05:30

Lad os dyrke målene fra Bright Green Island og bygge med respekt og vision for vores Bornholm.

Alene Bornholms politiske ambition om, at indbyggertallet skal vokse til 42.000 gør det indlysende, at der skal ske en betydelig fremgang i boligbyggeriet.

Desuden høres det ofte, at vi mangler mindre boliger, som både pensionister og unge tilflyttere kan betale. Hvis dette behov dækkes, kan det i sig selv give plads til flere børnefamilier i de større huse.

Der er altså et indiskutabelt behov for nye boliger, som det er vigtigt at styre ud fra et overordnet perspektiv – både med hensyn til beliggenhed, udseende og boligform (eje, andel, leje).

Da BRK ikke selv kan stå for byggeri og/eller finansiering, er det altså via Planloven og lokalplaner, man kan øve indflydelse.

Bornholms særkende og attraktion består blandt andet i de bymiljøer, som – lige fra Rønne til de små fiskerlejer – skaber rammerne for en tryg og harmonisk dagligdag. Det kan være svært at definere, hvordan det præcist kommer til udtryk, men bare noget så elementært som byggehøjden, der gør, at man altid kan se himlen, har for en lægmand som mig stor værdi.

Heldigvis er der vedtaget lokalplaner til sikring af de bornholmske byers udvikling. Det har i høj grad bevirket, at byernes autenticitet er blevet bevaret.

Vigtigheden af en stram styring kan næsten ikke overvurderes, da boligmarkedet i høj grad er drevet af kommercielle hensyn, hvor bygherren selvfølgelig ser på sin fortjeneste. Dette legale perspektiv skal så reguleres gennem en overordnet, politisk fastlagt kurs. Kystnært byggeri vil altid være attraktivt (og give høje priser), men vil også forringe Bornholms samlede profil.

Ikke mindst sommerhusbyggeriet bør planlægges nøje, så Bornholm ikke ender med at ligne Jyllands vestkyst.

I det hele taget er der behov for en klar stillingtagen til yderligere sommerhusbyggeri. Vil det gavne bornholmernes dagligdag, vil det presse priserne op på byggerier og byggematerialer, vil det fjerne fokus fra udviklingen af andre erhvervsområder?

Turisme – herunder udlejning af ferieboliger – er bestemt en vigtig indtægtskilde, men der skal tages højde for, at der er en ”smertegrænse” for, hvornår Bornholms særkende og tiltrækning forsvinder, så vi ikke kan bevare den autenticitet, som både turister og bornholmere ønsker.

Bornholm bør være et sted folk bor, og sekundært en turistdestination. Mere forlystelsespark og mindre natur er en devaluering af øens værdier.

Udviklingen i erhvervsbyggeri har også en væsentlig indflydelse på Bornholms profil og bymiljø. Flertallet af vore politikere har ladet sig overbevise om, at det er ønskværdigt for Rønne, at midtbyen drænes for specialbutikker ved at tillade de såkaldte boksbutikker i byens udkant. Det er mig stadig en gåde, at denne udhuling af Rønnes centrum kan understøtte et attraktivt bymiljø.

Og med reference til artikelseriens tema:

Jeg drømmer om, at alle interessenter inden for byplanlægning og byggeri går helhjertet ind for visionerne i ”Bright Green Island”, som blev revitaliseret i 2018.

I dette tilfælde navnlig bornholmermål nummer 5, som her gengives i kort (let redigeret) form:

”Vi vil have attraktive og bæredygtige boligtilbud, der matcher øens borgere og tilflyttere. Vi vil bygge videre på en kulturel identitet og særkende i vores fysiske miljø, der afspejler det særligt bornholmske. Vi vil definere bornholmsk bæredygtigt byggeri i et manifest til brug for private og offentlige byggerier og renoveringer. Vi vil gennemføre bæredygtig renovering af boliger, hvor materialerne er bæredygtigt produceret eller kommer fra genbrug.

Vi udvikler marked for genbrug af lokale byggematerialer gennem et projekt om cirkulær nedrivning i partnerskab mellem kommunen, BOFA og lokale virksomheder. Tilbyder rådgivning om energirigtig renovering i private huse og gårde igennem initiativet, Bedre Bolig Bornholm. Vi prioriterer fortsat energirenovering af de kommunale bygninger.

Vi styrker grundlaget for at kunne sikre bevaringsværdige bymiljøer.

Vi udvikler en strategi eller manifest for bæredygtigt og cirkulært offentligt byggeri, og afsøger mulighederne for at imødekomme konkrete borgerønsker omkring nye boformer og bæredygtig byggeri i landzone. Vi skal udvikle inspirationskatalog til alle øens boligejere omkring bæredygtigt byggeri og renovering og værne yderligere om den bornholmske unikke bygningstradition i byerne og på landet.”

Det bliver i min egen korte fortolkning til, at:

Vi indtænker både kulturværdier, bæredygtighed og miljøet i alt byggeri.

Vi bygger kun huse i den ”nødvendige” størrelse.

Vi bygger så alsidigt, at det matcher behovet hos unge, børnefamilier og seniorer.

Vi anvender de mest bæredygtige materialer og med mest mulig genbrug.

FÅ ABONNEMENT