Bornholm er også et sted, hvor gamle rammer omdannes til nye muligheder. Kalas har skabt en hyggelig kaffebar i det gamle isværk i Tejn, Lucy's pop-up bageri tager form i Møbelfabrikken, og nogle af medlemmerne af Gourmet Bornholm har fundet en plads i den tidligere konservesfabrik i Nexø. Gamle lager- og produktionsbygninger er omdannet til værksteder og udsalgssteder for bl.a. glaskunstnere og keramikere. Og en gammel lade fra 1858 i Tejn er det seneste år blevet transformeret til bolig, hvor arkitekterne har lagt vægt på minimalt ressourceforbrug, naturlige materialer og genanvendelse. Nye funktioner i gamle bygninger skaber nyt liv, og med deres historie og særlige karakter bidrager de til at videreføre et autentisk og attraktivt miljø uden at trække for hårdt på jordens ressourcer. Alt sammen gavner det både bæredygtighed, lokal livskvalitet, turisme, bosætning og arbejdspladser.
Men ikke kun Bornholms gamle bygninger er interessante i et bæredygtighedsperspektiv. Øen rummer også flere nye byggerier, som peger ind i fremtiden og taler ind i de førnævnte Copenhagen Lessons. Det gælder for eksempel Green Solution House i Rønne, der forbilledligt viser, hvordan man kan bruge og genanvende eksisterende bygninger og lokale materialer, genbruge regnvand og styrke lokal biodiversitet. Det gælder et relativt nyopført sommerhus i Storedalen, der demonstrerer, hvordan man kan skabe stor skønhed og plads til flere familier på få kvadratmeter, bruge lokale materialer og respektfuldt integrere bygningen i naturen. Og det gælder et nyopført passivhus ved Randkløve Skår, som er en nyfortolkning af stedets gamle, nedrevne bindingsværksbyggeri, der gik tabt i starten af 1900-tallet. Husets lave energiforbrug og brugen af naturbaserede og genanvendte materialer betyder, at det har en meget mindre miljøpåvirkning end traditionelt nybyggeri.
Når alt det er sagt, kan ingen danske byggeprojekter - heller ikke de bornholmske - med god samvittighed kalde sig 100 procent bæredygtige. Og der er stadig store udfordringer at tackle.
Konkret for Bornholm kan man spørge, hvordan behovet for flere boliger skal håndteres, når øen løber tør for tomme bygninger, som kan genopfindes til nye formål? Hvordan gør vi det nemmere at genbruge lokale materialer, når vi bygger? Og kan bornholmernes livskvalitet bevares, mens vi omfavner de nye principper for grøn omstilling?
Til gengæld er det stærke ved et øsamfund som Bornholm, at der i høj grad er tale om et ‘lukket’ kredsløb, og derfor vil det i høj grad være muligt at samle alle de relevante aktører og sætte gang i dialogen om fremtidens bæredygtige udvikling. I den proces vil de enkelte parters viden og erfaringer blive delt, og der vil opstå nye idéer og samarbejder, som kan accelerere den nødvendige omstilling – og inspirere resten af landet og verden.