For at noget sådant kan blive en realitet, kræver det velvillighed fra myndigheder og en ny tilgang til, hvad én bolig er. Hermed udfordrer jeg byggeriets snærende bånd, og sætter spørgsmålstegn ved, om alle bygningsreglementets mange regler og normer er nødvendige. Hvad med at vi på Bornholm blev byggeriets svar på et fristed, hvor tingene kunne få lov til at gå nye veje, i en bæredygtig retning i respekt for naturen med lokale resurser. Stedet hvor nye standarder sættes for fremtidens boliger.
At myndighedskrav giver mulighed for andre løsninger er set i Tyskland, hvor der som et af de seks gældende bygningsreglementer også er et for forsøgsbyggeri. Så vælger man også i Danmark at have det nødvendige mod, vil Bornholm som region egne sig fint til et være forsøgslaboratorium for byggeriets nye veje.
Ud over at myndighederne giver lov og mulighed for en ny udvikling af byggeriet, kræver det også kræfter til at løfte opgaven. Og her vil jeg opfordre til, at alle byggeriets parter får sat sig sammen, så muligheder og konkrete projekter bliver diskuteret og sat i gang. Og med byggeriets parter tænker jeg ikke kun på håndværkerne og bygherren. Alle skal med: kommunen, uddannelsesinstitutionerne, industrien, bankerne, ejendomsmæglerne, landmændene med bygninger og resurserne, investorerne, materialeleverandørerne, parcelhusejerne, sommerhusejerne, turistbranchen, arkitekterne og ingeniørerne. Det kræver, at alle byder ind og får ejerskab i en fælles bevægelse for byggeriets Reborn.
Da det altid er let og gratis at foreslå, at andre skal gøre noget, vil jeg gerne være med til at sætte gang i Reborn. Det er ikke bare en flygtig ide, men en ide der har udviklet sig gennem nogle år via mit virke inden for byggeriet. Så får jeg sat gang i Reborn, kræver det blot at I andre med tanke for naturen, miljøet, byggeriet og Bornholms fremtid støtter op og byder ind med jeres bidrag og kompetencer.
Sammen skaber vi Reborn.