1. At øge værdiskabelsen og den bæredygtige produktion på Bornholm. Dette gælder for de store producenter såvel som de mindre. Food Bornholm er et rigtig godt eksempel på, hvordan landbruget kan gå foran og skabe nye muligheder og med fokus på bæredygtighed. Food Bornholm, som producerer forskellige bornholmske planteproteiner i form af bælgfrugter, er et rigtig godt eksempel på, hvordan landbruget kan gå foran og skabe nye muligheder i et marked, der er under udvikling. Men det er svært og lige nu er det en udfordring, at relativt få ved, hvad de skal stille op med bælgfrugterne og ikke mindst at adgangen til markedet er svær. Der mangler forædling og distribution. Hvordan kan en strategi styrke og hjælpe initiativer som Food Bornholm på vej? Food Bornholm er allerede i gang, men der er også andre muligheder, som f.eks. dyrkning og forædling af tang.
2. Grøntsagsproduktionen på Bornholm er meget begrænset. Vi taler om ganske få producenter, i et marked, hvor der er flere usikkerhedsmomenter knyttet til grøntsagsproduktionen. Men ikke desto mindre er der stigende fokus på behovet for lokalt producerede grøntsager. Kan man f.eks. opstille en ambition om en gradvis forøgelse af det dyrkede areal med grøntsager på Bornholm? Størrelse tæller i forhold til at få økonomi i forhold til maskiner, lager og distribution. Måske skal der ikke så meget til for at styrke grøntsagsproduktionen, men hvordan økonomien for producenterne styrkes ved at sikre bedre afsætningsmuligheder og forudsigelighed i hvad der efterspørges. Her er der brug for, at der skabes aftaler og relationer mellem producenterne og de som aftager, både det offentlige og private indløb!
3. Kompetencer og kvalificeret arbejdskraft. Det er svært at udvide og øge produktionen, om ikke der er afgang til de rette kompetencer, hvilket blandt andet vi hører fra Bornholms Andelsmejeri. Det er en udfordring, som hverken det private eller det offentlige kan løse alene, og der er behov for, at der skabes et solidt partnerskab herom, som også inkluderer uddannelsesområdet. Der kan dels ses nærmere på hvilke kompetencer der mangler og hvordan disse kan uddannes, og dels hvilke kompetencer der skal tiltrækkes ovrefra!
Vi kan ikke klare os uden landbrug og fødevaresektoren, men samtidig har sektoren væsentlige negative bidrag i forhold til klima, biodiversitet og bæredygtighed. På flere områder, gøres der en masse godt, men udfordringerne er fortsat store. Behov for vådområder, tørke og ustabilt klima. Pres på biodiversiteten, osv. hvordan kan vi udvikle og blive enige om en dynamisk ramme for et bæredygtigt erhverv på Bornholm, der sikrer os flere og mindre belastende lokale produkter, flere arbejdspladser og kompetente medarbejdere, og et landbrug og en fødevaresektor der producerer i en bedre balance med naturen og de ressourcer der er tilgængelige? Opgaven er ikke let, men på ingen måde umulig, Og derfor har debatten i Bornholms Tidende stor værdi i forhold til at vi kan starte et nyt kapitel i Bornholms landbrugs og fødevarefortælling.
Hvor drømmer vi os hen?
Under den overskrift sætter Tidende sammen med Baltisk Bro, LAG-Bornholm, CRT og De Bornholmske Borgerforeningers Samvirke gang i en række debatter.
Den sjette er med temaet fødevarer og handler om Bornholms visioner på dét felt. Temaet afsluttes med en debatsalon den 21. november.