Bornholm som øko-ø

Bornholm som øko-ø
Spiselige blomster, en afgrøde der pynter på maden, og er god for markens insektliv.
KOMMENTAR | ABONNENT | 9. NOV 2023 • 15:30
Af:
Anna Sofie Poulsen
Bornholms Økojord A/S
KOMMENTAR | ABONNENT
9. NOV 2023 • 15:30

Hos Bornholms Økojord drømmer man om, flere landbrug vælger at dyrke efter økologiske principper.

I Bornholms Økojord A/S drømmer vi om, at Bornholm skal blive en økologisk fødevareø.

Vi drømmer om, at den mad, som vi selv og turisterne spiser, dyrkes på Bornholm efter økologiske principper, uden brug af sprøjtegifte og kunstgødning, og vi drømmer om, at landbrugslandet igen myldrer af fugle og insekter.

Vi drømmer om, at Bornholm bliver en fødevareø, hvor mange flere mennesker arbejder med jorden og dens produkter.

Vi drømmer os ikke tilbage til, hvordan det var engang. Vi har respekt for landmandskabet hos de bornholmske landmænd og de rammevilkår, som de er underlagt, men for landbruget i det hele taget gælder det, at gennemsnitsalderen er høj, at de små landbrug forsvinder, og folk flytter væk fra landet.

Vi ved, at landbrug er slidsomt, økonomisk udfordrende og kan være ensomt. Derfor drømmer vi om at finde andre måder, så det ikke er den enkelte landmand, der skal tage hele risikoen og slide sig op.

Vi drømmer om, at dyrkning af jorden bliver et anliggende både for dem, der dyrker jorden, og for dem, der gerne vil have friske sunde råvarer dyrket med respekt af naturgrundlaget. Det kaldes fællesskabsstøttet landbrug.

Det bedste ved vores drømme er, at de er ved at blive til virkelighed.

I Bornholms Økojord A/S drømmer vi nemlig ikke kun om at gøre det bornholmske landbrug økologisk og fællesskabsstøttet, vi er også i gang med at gøre det til virkelighed.

135 aktionærer drømmer også om mere økologi på Bornholm og har købt aktier for godt fire mio. kr. i Bornholms Økojord A/S. 100 af aktionærerne bor på Bornholm, og resten er det, der kaldes tilvalgsbornholmere eller personer med tilknytning til Bornholm.

Den første ejendom er købt, det lille landbrug Hammersly i Rutsker. De 10 hektar på Hammersly syner ikke af meget, når man sammenligner med de store konventionelle bedrifter på Bornholm, men som alle ved, så kan der komme store ting ud af en lille begyndelse.

Fire unge mennesker er flyttet til Bornholm for at være med – de er tiltrukket af fællesskabet og idegrundlaget.

I to år har det lille landbrug nu leveret grøntsager, til en gårdbutik, til restauranter rundt om på Bornholm – og til en ordning med et grøntsagsabonnement for private.

Et grøntsagsabonnement betyder, at en forbruger forudbetaler for sommerens leverancer af grøntsager allerede i marts, og så gennem 20 uger fra maj til oktober hver uge får leveret en pose, fyldt med de grøntsager, der er i sæson.

Forbrugeren hjælper dermed grøntsagsproducenten ved at forudbetale, og ved at acceptere, at de ugentlige posers indhold afhænger af, hvad sæsonen bringer af tørke, blæst og regn. Det er et godt eksempel på, hvad fællesskabsstøttet landbrug betyder.

I år har det været utrolig værdifuldt for Hammersly, da sommeren startede med en langvarig tørke, der betød at flere afgrøder gav meget lavere udbytte end planlagt, og andre mislykkedes helt. Det betød, at der kom for eksempel langt færre nye kartofler i poserne end planlagt. Til gengæld har den sene sæson så givet fint udbytte af bl.a. tomater, så poserne har bugnet.

Bornholms Økojord A/S er forankret i Foreningen ØkoBornholm, hvor alle, der støtter udbredelsen af mere økologi på Bornholm, kan blive medlem. Sammen har foreningen og selskabet til formål at skabe rammer for mere økologi på Bornholm, både for de eksisterende økologiske landbrug og for nye.

Der er andre gode initiativer i gang omkring økologi på Bornholm, for eksempel FoodsBornholm, hvor 15 bornholmske landmænd har sluttet sig sammen om at dyrke linser, bønner og andre bælgfrugter, med den målsætning at producere 100 procent plantebaserede fødevarer af højeste kvalitet efter økologiske principper.

Vi drømmer om, at mange flere eksisterende landbrug vælger at dyrke efter økologiske principper, at flere unge mennesker vil flytte til Bornholm for at være med, og at flere bornholmske produkter bliver økologiske, baseret på bornholmske økologiske råvarer.

Alt sammen til glæde for natur, klima og alle os, der holder af Bornholm.

Hvor drømmer vi os hen?
Under den overskrift sætter Tidende sammen med Baltisk Bro, LAG-Bornholm, CRT og De Bornholmske Borgerforeningers Samvirke gang i en række debatter.
Den sjette er med temaet fødevarer og handler om Bornholms visioner på dét felt. Temaet afsluttes med en debatsalon den 21. november på Gaarden i Melsted.



FØDEVARER - HVOR DRØMMER VI OS HEN?