En meget stor del af de offentlige køkkener har af denne årsag et mål om at gøre kosten mere grøn og planterig. Men hvis ikke der gøres en aktiv indsats, er der imidlertid en del, der tyder på, at dette i vid udstrækning vil komme til at ske med importeret frugt, grønt og andre planteprodukter. Omstillingen til et mere planterigt forbrug vil altså ikke i sig selv bidrage til udviklingen af et mere mangfoldigt og bæredygtigt fødevaresystem i Danmark.
Selvom der hver dag serveres over en million offentlige måltider i Danmark, udgør det offentlige forbrug fortsat en relativt begrænset del af det samlede fødevareforbrug i Danmark. Det betyder bl.a., at de store grossister, der leverer langt de fleste fødevarer til både offentlige og private storkøkkener, vil være langt mere tilbøjelige til for eksempel at tage mere frugt og grønt fra lokale producenter ind som del af deres sortiment, hvis de kan se, at efterspørgslen drives både af offentlige og private storkøkkener.
Gennem Madfællesskabet arbejder vi for at sikre, at der i byerne netop er fokus på lokale fødevarer i sæson, gerne økologiske, der er dyrket på en bæredygtig måde med hensyn til klima, biodiversitet, rent drikkevand og jord. Det har derfor fra starten været et centralt mål for Madfællesskabet at skabe øget afsætning af lokale produkter fra oplandet til byernes professionelle køkkener. Klimaomstillingen af fødevareindkøbet til flere plantebaserede fødevarer går således hånd i hånd med et større indkøb af lokalproducerede fødevarer. En stærk sammenhæng mellem land og by kan altså skabe grundlag for nye måder at producere og forarbejde fødevarer.
Kort sagt, så er vores fødevareforbrug i byen med til at bestemme, hvordan landbruget ser ud - og omvendt. Fra jord til bord. Fra fødevareproducent til måltidsproducent. Fra jordbruger til forbruger, skal vi gøre en aktiv indsats for at stimulere efterspørgslen efter lokale produkter i sæson. Når måltider i de offentlige og private køkkener i byerne er mere grønne, økologiske og bæredygtige, tror vi på, at efterspørgslen på fødevarer generelt kan og vil ændre sig.
Flere aftaler om køb af fødevarer til byens offentlige og private køkkener fra producenter kan bidrage til flere arbejdspladser på landet og et mere bæredygtigt forbrug i byerne. Denne udvikling vil være efterspørgselsdrevet og bygger på, at produktionen udvikler sig i takt med byens og markedets stigende behov. Vi kan gennem Madfællesskabet samarbejde og udveksle erfaringer om, hvordan vi i fremtiden kan sikre mindre fødevareproducenter og fødevarevirksomheder bedre muligheder for at byde på aftalerne til vores offentlige køkkener.