Drømmen for griseproduktion på Bornholm kunne være, at vi var selvforsynende med proteinfoder. Et scenarie kunne være, vi kunne producere protein ud af græs. I dag er der begyndende teknologier, der kan udvinde proteinholdigt foder ud af græs. For ca. 50 år siden havde vi på Bornholm et grøntørringsanlæg, der kunne nedtørre lucerne til lucernepiller med et relativt højt indhold af protein. Lucernen er en fantastisk afgrøde der ikke kræver tilførsel af kvælstof på markerne i vækstperioden. Problemet med grøntørringsanlæg er, at det er meget energitungt, men ny teknologi betyder, at vi kan producere meget mere energi effektivt i fremtiden.
Teknologi og bæredygtighed
Teknologi bliver basis for al produktion i fremtiden. I dag har vi teknologi der hjælper os med at producere bæredygtigt, både i slagteprocessen og ude i primærproduktionen på gårdene. Teknologien skal hjælpe os med dyrevelfærd og energieffektiv udnyttelse af det foder, grisene spiser. I dag er bornholmsk griseproduktion i front på verdensplan, hvad angår fodereffektivitet, og i det hele taget ressourceudnyttelse. Avlsfremgangen indenfor danske gris er ganske betydelig hvert år og er med til at sikre en bedre udnyttelse af foderet. Danske avlsgrise er meget efterspurgt ude i verden og er med til at sikre en bedre fodereffektivitet hos grisene. Derved sikres en mere bæredygtig produktion. Men i fremtiden vil dataopsamling omkring produktion og ressourceforbrug sammen med kunstig intelligens betyde en endnu mere bæredygtig produktion.
Salg og afsætning slagteriets produkter
Forudsætningen for at have et slagteri på Bornholm er, at der er en stabil afsætning af slagteriets produkter året rundt. Drømmen er, at der i fremtiden er en bred palet af produkter, både af special karakter knyttet til Bornholm, samt den historie der er knyttet til et afgrænset geografisk område. I dag har vi Bornholmergrisen, der er én af de største specialproduktioner, som vi har i Danmark. Bornholmerslagteren er også et godt eksempel, på en virksomhed der bruger lokale råvarer. Drømmen kunne være at udbygge lokal forankret forædling, baseret på lokale fødevarer der kunne sælges i hele Europa.