Her er Bornholm helt åbenlyst et rigtigt godt eksempel. Bornholm er nemlig ikke bare en fødevare-ø. Den er også en energi-ø, den er en ø der har en klar strategi for nul affald, og den er en natur-ø. Bornholm er også et rigtigt godt eksempel, fordi netværk og kontakter på en helt særlig måde opstår og vedligeholdes. Den er usædvanlig rig på en helt særlig slags kapital – ikke den vi kan sætte i banken – men den, som forskere ynder at kalde den social kapital. Den gør det for eksempel meget lettere at arrangere feltbesøg, og den gør det meget lettere at eksemplificere og visualisere ideen om et sammenhængende fødevaresystem.
En anden vigtig årsag til, at sommerskolen har fordel af at ligge på et afsides sted som Bornholm på et tidspunkt, hvor de ledige auditorier på både Lund og Københavns universiteter jo nærmest står i kø for at blive brugt, ja det er ”stedet”. Og stedet er meget vigtigt i vores sammenhæng, fordi vi benytter en særlig læringsform, som vi kalder situeret eller stedbaseret læring. Vi har god erfaring for, at skal man lære at forstå hele det komplekse begreb, der hedder et fødevaresystem og ikke mindst forstå, hvordan fødevaresystemet er tæt integreret i et landbrugssystem, i et energisystem og ikke mindst i et cirkulært fødevare perspektiv - ja så er man simpelthen nødt til at kombinere forelæsninger med feltbesøg. Man er nødt til at tale med praktikere, og man er nødt til at både se føle, sanse og fornemme. Og i den henseende er Bornholm en rigtig god ramme, som kursisterne nyder stor fordel og glæde ved.
Som en vigtig del af sommerskolen skal de studerende komme med forslag til innovationer, der fremmer en grøn fødevareomstilling. Og her er vores set up helt ideelt, fordi de studerende kan benytte de mange feltbesøg til at finde de informanter, som de skal anvende i deres opgaver.
Er der en særlig bornholmsk fødevarefortælling?
Og at afholde kurset på Bornholm giver samtidig en helt unik mulighed for at forstå, hvordan identiteten af de bornholmske fødevarer skabes i et samspil mellem de særlige biologiske og geografiske forhold og så de sproglige praksisser, der udvikles til fortællinger. Og derfor er vi også godt i gang med sideløbende at samle data ind til vores forskningsprojekt Sunrise over Gudhjem – the making of the Bornholmer Food Narrative. Og det sidste har vi netop været heldige at få inviteret med til den konference, der under titlen ”Mapping Key Challenges to Sustainability on Islands”, som med blandt andre Østersøstiftelsen i ryggen blev gennemført på Holmön i Sverige i dagene fra 12. til 14. Oktober i år.