Så lad dette være en opfordring til alle virksomheder på Bornholm – uanset branche. Lad os ved fælles hjælp finde veje til at øge mængden af medarbejdere ved at gøre den samlede pakke for medarbejderne og dennes familier bedre.
Niche- og storproduktion
Bornholms Andelsmejeri er en stor bornholmsk virksomhed, men i det store hav af mejerier rundt i verden er vi blot et lille nichemejeri.
Det ændrer imidlertid ikke på, at vi i en lokal kontekst er en stor aktør med andelshavere, der driver store professionelle mælkebesætninger.
Vi arbejder dagligt med planer om at sikre en mere klima, økonomisk og socialt bæredygtig fødevareproduktion på vores mejeri i Klemensker, men samtidig gør vi dette med en stor grad af realisme.
Der skal være plads til de små, og der skal være plads til de store. Vi arbejder med klimaplaner og mange andre bæredygtighedstiltag, men vi oplever til stadighed, at dele af det politiske landskab mener, at det konventionelle landbrug på Bornholm ikke længere har sin berettigelse.
Men hvordan måler vi denne berettigelse?
Konkret sikrer vi på Bornholms Andelsmejeri mere end 80 lokale arbejdspladser året rundt på mejeriet, herudover kommer så alle de indirekte arbejdspladser hos vores andelshavere, leverandører og så videre. Dermed skabes et skattegrundlag over det sædvanlige for en lokal bornholmsk virksomhed.
Skal en virksomhed have lov til eksistere, blot fordi denne beskæftiger mange? Absolut ikke! Virksomheden skal vise, akkurat som vi gør på Bornholms Andelsmejeri, at den dagligt arbejder på at gøre dens produktion så bæredygtig som muligt og tilpasser sig de forandringer, vi ser i verden.
Vores klare opfattelse er, at fremtidens bornholmske fødevareproduktion ikke udelukkende kan bestå af enkeltmandsvirksomheder, der producerer råvarer ved at malke i hånden eller høste uden brug af maskiner. Nej, der må og skal være nogle væsentlige katalysatorer, der driver fødevareproduktionen på Bornholm, så vi når en størrelse, hvor vi gør en reel positiv forskel for for eksempel arbejdsudbuddet på vores ø samtidig med, at vi løbende udvikler tiltag, der skal sikre, at vi gør det bæredygtigt.