Hvor drømmer vi os hen, når det gælder fødevarer

SYNSPUNKT | ABONNENT | 10. OKT 2023 • 05:30
Af:
Redaktionen
SYNSPUNKT | ABONNENT
10. OKT 2023 • 05:30

Ny debatserie starter i dag i Tidende. Hvordan skal vores fødevarer være i fremtiden?

Af: Redaktionen

Bornholm bærer stolt sin titel som fødevareø, men bag denne stolthed gemmer sig komplekse udfordringer og uudnyttede muligheder. Øens rige fødevarehistorie og fortællingen om de røgede sild og verdensmesterostene er velkendte, men hvordan ser fremtiden ud for Bornholms fødevaresektor? Det vil vi i den kommende tid diskutere her i Tidende, hvor en lang række debattører med indsigt i bornholmske fødevarer vil komme med deres bud på, hvor de drømmer sig hen i fremtiden. Tidende opfordrer alle til at blande sig i debatten og bidrage med indlæg om deres drømme for den bornholmske fødevarefortælling.

Et blik på historien

Bornholm har altid været berømt for sine fødevarer, og denne stærke fødevarefortælling har dybe rødder i øens kultur og traditioner. Fra små producenter til topklasse restauranter. Den bornholmske branding af fødevarer har været en succes. Men tiderne ændrer sig, og vi skal følge med for at fortsætte og udvikle succesen.

Udfordringer og Forandring

Fiskeriet, som engang var hjertet af Bornholms fødevaresektor, er nu stort set forsvundet. Landbruget har gennemgået omfattende strukturændringer, med færre producenter og mindre værdiskabelse. Selvforsyningsgraden er lav sammenlignet med andre ø-samfund i Norden, og klimaforandringerne truer også. På trods af Bornholms stolte fødevarearv har nogle lokale spisesteder svært ved at skaffe lokale produkter i højsæsonen.

Bornholm står også overfor spændende muligheder. Store energiprojekter som PTX-anlæg kan skabe en ny dynamik i fødevaresektoren ved at udnytte spildvarme til landbaseret fiskeproduktion og bæredygtig grøntsagsdyrkning.

I den kommende tid drømmer vi om, at debatten tager hul på disse spørgsmål:

- Hvordan kan Bornholm bevare sin status som fødevareø og sikre rimelige priser for lokale produkter?

- Hvordan kan energiprojekter som PTX-anlæg styrke fødevaresektoren?

- Hvordan kan samarbejde med andre øer adressere miljøudfordringer i Østersøen?

- Er det tid til en ny fødevarestrategi for Bornholm?

Dette er optakten til en debat, der vil udforske Bornholms fødevaresektor fra alle vinkler. Vi vil diskutere udfordringer og muligheder og søge svar på de spørgsmål, der vil forme sektorens fremtid. Velkommen til Bornholms Fødevaredebat 2023. Vi afslutter debatten med en debatsalon på Gaarden den 21. november, hvor alle er velkomne.

Faktaboks

Hvor drømmer vi os hen - fødevarer

Bornholms Tidende, CRT, De Bornholme Borgerforeningers Samvirke, LAG Bornholm og Baltisk Bro inviterer til debater om fremtidens fødevarer frem til 21. november, hvor vi mødes på gaarden kl. 16:30 for at holde debatsalon om emnet. Alle er velkomne.

FØDEVARER - HVOR DRØMMER VI OS HEN?