· Vi kommer til at se et stadig stigende fokus på at være selvforsynende hos private og i små fællesskaber, både med grønt, æg og kød. Skal der her skabes en bedre mulighed for at få slagtet lokalt, uden at være en primærproducent? Og kan private fødevarefællesskaber understøttes og hjælpes til at blive foreninger, der kan samarbejde på tværs om salg af overskudsproduktion?
· Klimaændringerne, som vi allerede oplever. Hvilke afgrøder kan og skal vi dyrke og hvordan sikrer vi os bedst muligt mod tørke og skybrud? Skal vi se på Samsø og deres brug af vandreservoirer eller findes der andre alternativer, der kan gøres til erhvervspotentialer?
· Bornholm i global kontekst. Hvordan kan vi være med til at sikre fødevarer i en verden, hvor der bliver større og større mangel på dem? Jo mere vi selv nationalt og lokalt importerer, jo mindre er der til andre. Så hvordan sørger vi for selv at stå for størstedelen af det, vi spiser, på en måde hvor producenten stadig kan leve af det og forbrugeren har råd til at købe det? Hvordan kan vi optimere fødevaresystemer og øge sammenhæng på tværs af forsyningskæden, baseret på big data?
· Fødevarer, den kommende Energiø Bornholm og power-to-x-teknologi kan sammen få en positiv betydning. Vores fremtid som fødevareø og innovationscenter er tæt knyttet til vores evne til at udvikle nye produkter og forretningsområder. Energiøen og power-to-x-processen vil give os nye ressourcer som overskudsvarme og brint. Bornholm bør drage fordel af disse ressourcer til at skabe innovative fødevarevirksomheder, i den erhvervspark der kan blive anlagt i forbindelse med energiøen.
For at vi kan lykkes med den grønne omstilling og udviklingen af fremtidens fødevarer, både indenfor råvarer og produktion, skal vi også tiltrække nye virksomheder, innovation og forskning til Bornholm. Vi skal værne om vores ø og alt det, vi er gode til – men vi skal også tage imod hjælp og viden der, hvor det styrker os. Og mon ikke det fører til både nye indbyggere og flere skattekroner?