Lad os tage arven med i en grøn fremtid

Lad os tage arven med i en grøn fremtid
Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMENTAR | ABONNENT | 17. OKT 2023 • 19:00
Af:
Christa Lodahl
Erhvervschef
Business Center Bornholm
KOMMENTAR | ABONNENT
17. OKT 2023 • 19:00

Det kræver noget af alle at sikre Bornholms fremtid inden for fødevareerhvervet.

Bornholm har længe været kendt for sin unikke smag, fra de røgede fisk, de delikate oste og syrlige havtornbær til prisvindende øl og smagen af lokale råvarer på vores store udvalg af fantastiske restauranter. Vores ø er anerkendt som en gourmet-destination, og vi er stolte af vores bornholmske fødevarer. Men hvordan kan vi tage vores fødevarearv til det næste niveau og samtidig bidrage til grøn omstilling og udvikling på Bornholm?

Som erhvervschef for Business Center Bornholm og med en baggrund på øen har jeg set Bornholm gennemgå mange forandringer gennem årene. Vi er gået fra fiskeriets storhed til en tid med nedgang i antallet af indbyggere og virksomheder – en virkelighed, der heldigvis er begyndt at vende til det positive. Derfor er det så vigtigt, at vi altid tænker i udvikling i stedet for afvikling – det er og bliver mit mantra. Bornholm er en ø med utroligt potentiale, og vi har en enestående mulighed for at forme vores egen fremtid. Men for at det kan ske, er det vigtigt at både virksomheder, indbyggere og politikere støtter op og er åbne for nye muligheder og at vi tør sætte turbo på udvikling sammen.

Bornholm er allerede kendt for sin mangfoldige fødevareproduktion, på tværs af mindre producenter og oplevelses-fødevarer til slagteri, landbrug og mejeri, og disse virksomheder står for rigtig mange arbejdspladser. Jeg synes, at vi kan være stolte af vores alsidige fødevareerhverv lige fra landmanden, der sikrer forsyning af fødevarer til verdensmarkedet til de mange nicheprodukter, der sikrer den lokale identitet og fødevareoplevelse. Men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Grøn omstilling er nøglen til en bæredygtig fremtid, og vi er allerede, i det små, på rette vej. Et godt eksempel er produktionen af planteproteiner, som linser og ærter, en vigtig alternativ proteinkilde til kød, som allerede er i gang på øen. Dette viser vores evne til at tilpasse os en verden i udvikling og efterspørgslen fra fremtidens forbrugere.

Hvor drømmer vi os hen?
Hvor drømmer vi os hen? Under den overskrift sætter Tidende sammen med Baltisk Bro, LAG-Bornholm, CRT og De Bornholmske Borgerforeningers Samvirke gang i en række debatter.

Den sjette er med temaet fødevarer og handler om Bornholms visioner på dét felt. Temaet afsluttes med en debatsalon den 21. november.

Men der er plads til mere, meget mere. For der er mange problemstillinger og potentialer, og det er vigtigt at vi tager dem seriøst og agerer på dem. Et udpluk af de udfordringer og muligheder som jeg er optaget af er:

· Den ændrede forbrugeradfærd på grund af klimaændringer, hvor lokale varer med et lavt CO2-aftryk kun kommer til at blive mere og mere efterspurgt. Kan Bornholm lave et stærkt netværk, der gør det nemt for dagligvarehandlen at vælge lokalt til hylderne og som gør forbrugerne bevidste omkring det valg?

· Nye, proteinbaserede dagligvarer, der møder forbrugernes efterspørgsel. Det vil være oplagt at lave lokalproducerede fødevarer, ikke kun selve afgrøderne, men også kødalternativer som seitan og tofu. Kan Bornholms gourmet-stempel ikke med fordel bruges her?

· Vi har mange producenter der ønsker at bearbejde råvarer, men de er afhængige af forsyning af råvarer af høj kvalitet. Hvordan får vi skabt de bedst mulige samarbejder der gør, at producenterne kan få det lokalt, også selvom det er i små mængder?

· Vi kommer til at se et stadig stigende fokus på at være selvforsynende hos private og i små fællesskaber, både med grønt, æg og kød. Skal der her skabes en bedre mulighed for at få slagtet lokalt, uden at være en primærproducent? Og kan private fødevarefællesskaber understøttes og hjælpes til at blive foreninger, der kan samarbejde på tværs om salg af overskudsproduktion?

· Klimaændringerne, som vi allerede oplever. Hvilke afgrøder kan og skal vi dyrke og hvordan sikrer vi os bedst muligt mod tørke og skybrud? Skal vi se på Samsø og deres brug af vandreservoirer eller findes der andre alternativer, der kan gøres til erhvervspotentialer?

· Bornholm i global kontekst. Hvordan kan vi være med til at sikre fødevarer i en verden, hvor der bliver større og større mangel på dem? Jo mere vi selv nationalt og lokalt importerer, jo mindre er der til andre. Så hvordan sørger vi for selv at stå for størstedelen af det, vi spiser, på en måde hvor producenten stadig kan leve af det og forbrugeren har råd til at købe det? Hvordan kan vi optimere fødevaresystemer og øge sammenhæng på tværs af forsyningskæden, baseret på big data?

· Fødevarer, den kommende Energiø Bornholm og power-to-x-teknologi kan sammen få en positiv betydning. Vores fremtid som fødevareø og innovationscenter er tæt knyttet til vores evne til at udvikle nye produkter og forretningsområder. Energiøen og power-to-x-processen vil give os nye ressourcer som overskudsvarme og brint. Bornholm bør drage fordel af disse ressourcer til at skabe innovative fødevarevirksomheder, i den erhvervspark der kan blive anlagt i forbindelse med energiøen.

For at vi kan lykkes med den grønne omstilling og udviklingen af fremtidens fødevarer, både indenfor råvarer og produktion, skal vi også tiltrække nye virksomheder, innovation og forskning til Bornholm. Vi skal værne om vores ø og alt det, vi er gode til – men vi skal også tage imod hjælp og viden der, hvor det styrker os. Og mon ikke det fører til både nye indbyggere og flere skattekroner?

Igennem Bornholms erhvervsfyrtårn omkring energiøen og konsortiet bag Baltic Energy Island arbejder vi allerede på at tiltrække uddannelse og innovation til Bornholm, og vi er på vej mod at blive et centrum for energiteknologi og grønne løsninger. Dette kan vi med fordel også gøre, med fokus på fødevarer og i en stærk kobling, så vi tænker udvikling af forskellige områder i sammenhæng og ikke i siloer.

Hos Business Center Bornholm er det meget vigtigt for os at understøtte den grønne omstilling og udvikling, gennem sparring, vejledning og workshops for øens iværksættere og virksomheder – og vi afsøger hele tiden muligheder for projekter, der kan finansiere at vi kan få lov til at gå endnu mere i dybden med det. Alle virksomheder og iværksættere med en god idé kan booke et møde med BCB – vi står klar til at gøre alt vi kan for at medvirke til at udvikle og omstille eksisterende virksomheder og tiltrække nye virksomheder.

Men for at vi og virksomhederne kan lykkes, skal alle bidrage til fremtidens fødevarer, både forbrugere og producenter. Vi kan ikke skabe nyt og ændre verden – eller bare Bornholm, uden også selv at ændre noget.

Sammen kan vi forme en grøn fremtid for Bornholm, hvor vores fødevarearv og bæredygtighed går hånd i hånd.

FØDEVARER - HVOR DRØMMER VI OS HEN?

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT