Lægen troede ikke, Brian ville fylde 30 år: Nu deltager han i Etape Bornholm

Lægen troede ikke, Brian ville fylde 30 år: Nu deltager han i Etape Bornholm
Bornholms Tidende følger Brian Borg hver dag igennem Etape Bornholm, som afvikles mandag til fredag. På 1. etape blev hans tid på 00:55:39. Brian har i øvrigt deltagernummer 617. Foto: Jesper Gynther
LØB | HASLE | ABONNENT | 27. JUL 2021 • 05:25
Jesper Gynther
Journalist
LØB | HASLE | ABONNENT
27. JUL 2021 • 05:25

I denne uge deltager 35-årige Brian Borg i Etape Bornholm, hvor han skal gennemføre en maratondistance, som er spredt ud over fem dage. For bare få år siden ville sådan noget have været fuldstændig urealistisk for ham, for da han var i 20'erne led han af massiv overvægt og dyrkede absolut intet motion.

Det stod faktisk så grelt til, at han en dag fik en særdeles nedslående besked fra sin læge, som han havde søgt råd hos, da han følte sig lidt svimmel og sløj.

– Lægen fortalte mig, at jeg er ved at få sukkersyge, og at jeg er meget overvægtig, og at det ikke er nogen god cocktail. Så hvis jeg fortsætter med den livsstil, jeg havde, så ville jeg nok ikke blive 30 år, lod han mig forstå, fortæller Brian, der kommer fra den østjyske landsby Barrit, der ligger mellem Horsens og Juelsminde.

Der skulle dog gå et stykke tid, før han ville indse, at han havde et problem.

– Jeg tænkte egentlig ikke så meget over det, for det skulle lægen da ikke bestemme. Men så var jeg så på ferie på den græske ø Rhodos samme år, og så så jeg nogle billeder af mig selv, og så tænkte jeg: "Hold da kæft, hvor er jeg blevet stor." Så nu skulle der ske noget. Og så begyndte der at ske noget, fortæller han.

Begyndte at løbe ved et tilfælde

Brian lagde sin kost om og prøvede også at gå nogle ture, hvilket gradvist begyndte at hjælpe på hans sundhedssituation. Senere begyndte han også at løbe, og det skete meget spontant.

Da han skulle til at gå en tur rundt om Bygholm Sø i Horsens, mødte han nemlig en dame, Gitte, som spurgte ham, om han ville løbe en tur med hende rundt om søen. Og det gjorde han så – iført skiundertøj, arbejdsbukser, sikkerhedssko og arbejdsjakke.

– Jeg har aldrig i mit liv svedt så meget, men det gav mig blod på tanden. Og så har det taget det ene skridt efter det andet, siger han og forklarer, at det med at løbe også viste sig at have en positiv indvirkning på hans mentale helbred.

– På det tidspunkt havde jeg fået en depression efter en dårlig oplevelse, der hvor jeg arbejdede, men løb har hjulpet mig med at prøve at tænke på noget andet og blive en lidt mere glad person.

– Og så har jeg så fundet ud af i løbet af det her, at det med at løbe også hjælper rigtig mange andre til at komme videre i livet, siger han og fortæller, at han derfor har været med til stifte en løbegruppe, der hedder Crazy Runners Horsens, som efterhånden har 600 medlemmer.

Fra overvægtig til ultraløber

I 2018 løb Brian sit første halvmaraton, og siden har det taget fart. Han har til dato løbet 42 halvmaraton, seks maratonløb og to ultraløb.

– Lige pt. på grund af corona er det ikke blevet til så meget, men ellers er det cirka en gang om ugen, at jeg løber enten et halvmaraton eller et maraton. Jeg har løbet stærkere, end jeg gør nu, men jeg vil hellere nyde at løbe end blive fuldstændig brændt ud efter et kort stykke tid, for sådan var det meget i starten, siger han.

Forestillede du dig, at du ville komme til at løbe så meget?

– Nej, det havde jeg overhovedet ikke. Jeg begyndte bare så småt at løbe, og så skulle jeg tabe mig af det. Og da jeg så havde tabt mig det, jeg gerne ville, så fortsatte jeg bare, fordi jeg var blevet glad for at løbe.

– Jeg er i hvert fald glad for den udvikling, der er sket.

Etapen har stået højt på ønskelisten

Som nævnt deltager Brian i denne uge i Etape Bornholm, og det er første gang, han prøver kræfter med det bornholmske motionsløb.

– Jeg forventer at få en rigtig god oplevelse og faktisk hygge mig igennem det. Det er et løb, som har stået meget højt på min ønskeliste, siden jeg begyndte at løbe.

– Jeg elsker Bornholm og dens natur, og jeg elsker næsten alt ved Bornholm, og nu når jeg elsker løb, så skal jeg selvfølgelig have det her løb på to-do-listen. Og det har jeg så også valgt at prøve af nu, og det er jeg rigtig glad for, siger han og fortæller, at han under det fem dage lange etapeløb bor i en lille ferielejlighed ved Pedersker sammen med fire andre fra hans løbegruppe.

Mandag deltog han i den 1. etape, som havde start og mål i Hasle, og da han krydsede målstregen, var han fuld af lovord overfor den 10 kilometer flade rute.

– 1. etape føltes faktisk overraskende godt. Det er en kanonflot rute, og man skal nok bare lige lidt mere i form i løbet af ugen, og så kommer jeg til at nyde den mere, end jeg gør lige nu, lyder det håbefuldt fra østjyden, der dog forventer, at det bliver endnu mere udfordrende i de kommende etaper.

– Jeg har tidligere prøvet at løbe fem halvmaraton på fem dage, og det kunne også godt mærkes, men det her forventer jeg bliver lidt hårdere, for det er lidt mere kuperet terræn end det, jeg prøvede dengang. Vi skal på stranden i morgen (tirsdag, red.), og den kan nok godt trække tænder ud, forudser han.



TEMA: ETAPE BORNHOLM