Familien Vium bruger Etape Bornholm som en fælles ferieaktivitet: 'Det er kvalitetstid'

Familien Vium bruger Etape Bornholm som en fælles ferieaktivitet: 'Det er kvalitetstid'
Alle fra familien Vium kom i mål på 2. etape. Karen var hurtigst med en tid på præcis 37 min., mens Emma kom i mål 21 sekunder senere. Idas tid lød på 38 min. og 47 sek., mens Peter krydsede målstregen efter 41 min. og 57 sek.
LØB | DUEODDE | ABONNENT | 27. JUL 2021 • 23:41
Jesper Gynther
Journalist
LØB | DUEODDE | ABONNENT
27. JUL 2021 • 23:41

Etape Bornholm tiltrækker hvert år en masse familier, som gerne vil prøve kræfter med motionsløbet. Èn af de familier, der i år løber øen tynd, er familien Vium fra Vedbæk. Den består af mor og far og to teenagedøtre, og de er alle sammen vilde med at løbe, og derfor nyder de etapeløbet, som de aldrig tidligere har deltaget i.

– Vi hørte om Etape Bornholm gennem flere fra vores løbeklub, for der er mange derfra, som bliver ved med at vende tilbage til det her løb. Så vi blev inspireret og tænkte, at det skal vi også prøve, for vi er alle sammen rigtig glade for at løbe, fortæller Karen, der især glæder sig over, at døtrene Emma og Ida har lyst til at deltage i løbet sammen med hende og deres far, Peter.

– Det betyder virkelig meget. Pigerne er 15 og 18 år, og vi er simpelthen superglade for, at de stadigvæk har lyst til at tage med os på ferie. Ida, som netop er blevet færdig med gymnasiet, synes stadig, det er hyggeligt at tage med, og det er nok også fordi, vi tit har lavet sådan nogle aktiviteter, som var aktiv ferie, siger hun og peger på, at familien eksempelvis tidligere har været på vandreture i Norge og også været på mange skiferier.

Ser hinanden i et nyt lys

Døtrene har da også kun gode ting at sige om det at skulle tilbagelægge en maratondistance over fem dage sammen med forældrene og hinanden.

– Det er enormt meget kvalitetstid, man får sammen, og man har noget, man kan snakke om bagefter, for det er nogle gode oplevelser. Og så lærer man også hinanden at kende på en anden måde. Vi går op og ned af hinanden til hverdag derhjemme, hvor der er vasketøj, der skal gøres og alt muligt, og når vi så kommer herud, så ser vi lige pludselig hinanden fra en anden side. Så er det lige pludselig far, som er bagerst, siger Ida, hvilket Emma er meget enig i.

– Det betyder meget, at vi ligesom har den samme interesse og derfor også kan tage på sådan nogle her ferier, hvor vi alle sammen kan være med til det. Vi får sådan et fællesskab af det, og man kan tale om det senere. Det giver fælles minder, siger hun.

– Vi laver selvfølgelig også andre ting sammen som søskende. Vi shopper og alt sådan noget, vi har også danset sammen på den samme danseskole samtidigt, men nu har vi den her fritidsinteresse i stedet for. Det er også nemmere, at man bare kan løbe en tur i stedet for, at man skal hen til danseskolen først, fortæller de.

Sand-etapen var hård

Indtil videre har Etape Bornholm været en god oplevelse for alle fire familiemedlemmer. På mandagsetapen fulgtes Karen med døtrene på den flade rute ved Hasle, mens Peter kom i mål fem minutters tid efter, da han er den af familiemedlemmerne, som har mindst erfaring med at løbe.

– Jeg har løbet i mange år, så jeg løber hurtigere end de andre tre, men vi følges lidt ad denne gang, for det skal være en familieoplevelse. Vi skal ikke sætte nogen rekorder, men bare have en fin oplevelse, fortæller Karen.

På tirsdagens etape løb de dog alle sammen lidt mere hver for sig.

– Når det bliver rigtig hårdt, så tror jeg, at man skal prøve at holde lidt sit eget tempo, for så er man ret fokuseret og koncentreret om sit eget. Og det var rigtig hårdt i dag. Især gennem sandet, som var helt blødt jo. Men så fik jeg sådan en strategi med at lytte til havet, så jeg flyttede fokus lidt fra det hårde sand, siger Karen, som til daglig arbejder som psykolog.

– Så gik det okay, men da jeg så kom ind i klitterne, så var det virkelig hårdt, tilføjer Karen, som ikke var den eneste i familien, som havde haft det hårdt under sandetapen.

– Jeg synes, at slutspurten til sidst var rigtig hårdt i forhold til, hvad vi havde prøvet før, siger Emma, og det kunne Ida kun være enig i.

– Jeg synes, det var okay, men i forhold til, at det kun var 5,8 kilometer i dag, så synes jeg, at det var hårdere i dag, end hvad det var i går. Og specielt de sidste 800 meter var virkelig hårde op og ned af klitter, siger hun.

Peter, som til daglig er økonomichef i et firma, kom sidst i mål af de fire, ligesom det skete på 1. etape, men det har han det fint med.

– Jeg er jo ikke en så habil løber, som min kone er, så jeg er altid bagerst, men sådan er det. Det affinder jeg mig med. Men jeg er med, og det er fint, og jeg har det hyggeligt også med det, siger Peter.

Oplever Bornholm om dagen

Familien tager hjem igen til Vedbæk på lørdag, når Etape Bornholm er slut, men måske vender de tilbage til øen en anden gang.

– I løbet af dagen skal vi nå at se en helt masse, men vi har allerede konstateret, at der er så meget at se på Bornholm, så det bliver alt for lidt med en uge. Og vi skal jo også være klar til om aftenen også, så vi skal jo heller ikke gå alt for meget i løbet af dagen. Vi skal spare lidt på energien og kræfterne, fortæller Karen.

Samme tanke deler Peter.

– Vi kan ikke nå det hele på de her fem dage, men i dag (tirsdag, red.) gik vi ind og så koldkrigsmuseet, som ligger her ved Dueodde, og nu har vi planlagt forskellige andre ting, som ligger i nærheden af, hvor løbene er. Så det er ligesom ugen, der går på den måde, så vi ligesom minimerer transport og så videre, fortæller Peter, som ikke har besøgt Bornholm i mange år.

– Jeg har faktisk ikke været særlig meget på Bornholm. Sidste gang jeg var her, det var 20 år siden, og forrige gang er nok op mod 40 år siden, så det er virkelig lidt, jeg har været på Bornholm. Men det er en fantastisk ø, som har set nu, så det kan jeg kun anbefale selvfølgelig, siger han og fortæller, at familien bor på Hotel Skovly ved Sorthat under Etape Bornholm.

– Der bor også nogle af de andre fra løbeklubben, og så kan vi jo spise sammen om aftenen, og det er vældigt hyggeligt, tilføjer Karen.

TEMA: ETAPE BORNHOLM