Et andet interessant perspektiv er mulighederne for at udnytte den kolossale mængde spildvarme, der vil komme fra transformerstationerne og fra produktionen af de grønne brændstoffer. Det kan ske i vore fjernvarmenet, men bør også åbne nye erhvervsmuligheder inden for gartnerier. I Island dyrker man i kraft af billig termisk energi fra undergrunden i stor udstrækning egne grønsager og tropiske frugter. Det burde Bornholm inspireres af, nu vi kommer til at stå med store mængder af spildvarme, som det ville være tåbeligt at sende ud i atmosfæren, uden den har gjort gavn forinden.
Set med turismens øjne ville det nok ikke være klogt at lægge sådanne tekniske anlæg kystnært. Men i de "yngre" byer inde i landet ville sådanne anlæg blive set som udtryk for tidens foretagsomhed, hvad den grønne omstilling angår. Hvad højden af de nye elektrolyseanlæg angår, vil de langt fra overgå højden af de gamle siloer, vi i dag har lært at leve med.
Hvis kommunalbestyrelsen samtidig giver tilsagn om, at der ved anlæg af disse nye arbejdspladser også følger nye boliger med, så står indlandsbyerne med muligheden for en revitalisering, der kan styrke dem og den offentlige og privat service, de har tilbage.
Vælger kommunalbestyrelsen at være åben for en energiø, der kan sikre små 1.100 nye arbejdspladser, skal man i gang med forarbejdet til en kommuneplanrevision, der skal anvise plads til de nye arbejdspladser og boliger. Fra BBS' side håber vi, det kan ske i dialog med by- og borgerforeningerne i de lokalsamfund, der er positive over for tanken om at huse de nye grønne arbejdspladser og de medfølgende boliger. Så kan vi få lokalsamfund, der føler ejerskab til udviklingen i deres område, når den nye tids "spor i landskabet" er noget, man selv har haft indflydelse på.