– Vi har allerede indsendt en ansøgning omkring et rør ned til Tyskland. Vi har kigget på arealer ved Bornholm, og hvordan man kunne lave rør til en PtX-infrastruktur.
Han uddybede, at CIP som en del af planen vil investere i rørledninger, så brint kan transporteres væk fra Bornholm. I januar annoncerede CIP og den tyske systemoperatør for gastransmission Gascade, at de går med planer om at anlægge et brintrør fra Bornholm til Lubmin. Rørledningen, der skal være en vigtig del af forsyningen til et nyt tysk brintnetværk, vil strække sig over 140 kilometer og få en kapacitet på op til hele 10 gigawatt.
CIP er også involveret i Østersø-rørledninger, der skal forbinde Sverige og Finland med Tyskland, og som kan gå via Bornholm.
Med 3 gigawatt ventes havvindmølleparkerne at blive næsten lige så store som energiøens, og det er tanken, at strømmen skal omsættes direkte til brint. Danmark har en strategi om, at der i 2030 skal være installeret 4-6 gigawatt power-to-X (brint eller forskellige brændstoffer som ammoniak eller metanol), og kan CIP og Ørsteds planer gennemføres, vil en væsentlig andel altså blive fremstillet på Bornholm.
Hvis de bornholmske åben dør-havvindmølleparker møder opbakning på Christiansborg og på ministerkontorerne, vil det skabe en fordel for Energiø Bornholm, pointerede de to energilobbyister fra CIP og Ørsted. Deres pointe er, at et grønt lys til deres projekter vil danne grundlag for at udvide energiøen med flere inden for samme areal (også kaldet overplanting), da den strøm, der bliver produceres under gode vindforhold, kan omsættes til brint. Med øget mølletæthed vil der komme strøm til overs, hvis ikke det besluttes at investere flere milliarder i kabelforbindelser væk fra energiøen.