Det kan lyde som en banal opgave at trække et kabel fra den lokal transformerstation og slutte den til energiøen, så strømmen kan flyde, når vindmøllerne snurrer. Men det er faktisk en svær teknisk opgave at slutte så lille et forbrugsområde til så stor en produktionsenhed. Når vi kigger rundt i verden, så er det heller ikke gjort før. Derfor skal vi have udviklet en helt ny teknisk model, der sikrer, at vi hele tiden kan drive systemet uden at overbelaste komponenterne eller risikere, at der ikke er strøm i stikkontakten. Konkret vil Bornholm modtage strøm fra vindmøllerne, når vinden blæser og de producerer, mens når det er vindstille, så vil forsyningen komme fra enten Sjælland eller Tyskland via de nye kabler til energiøen.
Derfor har Energinet sat gang i udarbejdelsen af et beslutningsgrundlag for tilslutningen af Bornholms elnet til energiøen. Beslutningsgrundlaget skal belyse alle aspekter af tilslutningen. Det gælder for eksempel de forskellige tekniske muligheder for tilslutningen, påvirkningen af forsyningssikkerheden og selvfølgelig de økonomiske konsekvenser af forskellige løsninger.
Energinet er som en statsejet virksomhed underlagt en lang række krav til igangsættelse af nye projekter, som tilslutningen vil være. Et af kravene, når vi skal igangsætte en tilslutning til eltransmissionsnettet, er, at vi skal vælge den mest samfundsøkonomiske løsning – det vil sige, at en tilslutning med samme funktionalitet ikke kan gøres billigere end den indstillede løsning. Her vil besparelser på driften af alternative løsninger bidrage positivt til samfundsøkonomien.
En vigtig gevinst vil være muligheden for at erstatte den nuværende fossile reserveløsning, der er på Bornholm nu i form af diesel og oliefyrede kraftværksblokke. Det er både godt for miljøet og økonomien. Der er en betydelig mulig besparelse på de nuværende udgifter til fossile reserver, det vil sige udgifter til at holde et kraftværk klar til at producere strøm i tilfælde af fejl eller brud på kablet mellem Bornholm og Sverige. Vores indledende analyse viser, at over 40 år vil besparelsen udgøre omkring 670 millioner kroner – omregnet til nutidsværdi. Derudover vil energiøen give mulighed for eksport af mere grøn strøm fra Bornholm, hvilket kan bidrage endnu mere til den samfundsøkonomiske gevinst.
Samlet set kommer vores forskellige analyser til at danne beslutningsgrundlaget for en endelig beslutning om tilslutning af det bornholmske elnet til energiøen. Vi arbejder målrettet på sagen, og forventer at træffe en beslutning i slutningen af 2024.