Energiø er spild af penge

SYNSPUNKT | ABONNENT | 8. MAJ 2023 • 22:01
Af:
Martin Tidsvilde
spidskandidat for Lavere skatter
afgifter
SYNSPUNKT | ABONNENT
8. MAJ 2023 • 22:01

Ved at lægge sig fast på el alle steder, ender man med sort omstilling.

Nu kommer det også frem, at Energiø Bornholm vil koste langt mere end først antaget, og dermed kan projektet kun betegnes som et beskæftigelsesprojekt, men altså kun mens man bygger, for når man så er færdig, bliver alt ved det gamle, og de mange penge skal jo ind igen, og derfor vil man sælge strømmen til markedsprisen også her på øen.

Det kommer derfor ikke til at skabe så mange flere arbejdspladser.

Der vil også være et enormt tab ved de lange afstande, som man skal levere strømmen over, det kan man jo bare spørge Trefor om, det ved de en masse om.

Når man producerer alternativ energi, vil det altid være en fordel, at man kun skaber den mængde, som kan bruges i området, så skal man heller ikke bygge så store ”klodser” til at formidle energien, og i den forbindelse er et kæmpe ”batteri”, som man vil bygge i Hasle, jo også spild af plads, for hvis man havde anlagt en brintproduktion i stedet for el, kunne man oplagre overskuddet meget nemmere og på mindre plads.

Det er også forkert, at bruge el som eneste drivmiddel i biler og busser samt lastbiler i stedet for eksempel brint, fordi der er et stort tab af energi specielt om vinteren, og man kan ikke få samme kraft ud, som man kan med en forbrændingsmotor, uden at forkorte rækkevidden så meget, at det ikke er hensigtsmæssigt.

Derudover har batterier en begrænset levetid, og det er en stor skade, man laver på miljøet, når man producerer batterier, som skal smides væk bagefter.

Hele den grønne omstilling er ugennemtænkt, for man skaber nye problemer, når man ikke vil bruge forbrænding af for eksempel affald og andre nødvendige processer til at slippe af med vores overskudsprodukter, herunder omdannelsen af plastik til olie, der jo så skal brændes af.

Hvis man ville gøre lastbilerne mere miljøvenlige, kunne de jo bare køre på gammelt plastik, og hvis man ville have en god forretning ud af at lave grøn omstilling, kunne man jo lave små anlæg, der hvor man skal bruge energien, så man kan bruge overskudsvarmen til energikrævende virksomheder og undgå de store tab ved den lange transport af energi.

Grøn omstilling burde have været tænkt helt anderledes, nemlig at man så på alle sine problemer, og så ud fra dem løste dem på en ny og bedre måde. Ved at lægge sig fast på el alle steder, ender man med sort omstilling.