Partierne bag klimaaftalen valgte sidste sommer at udvide Energiø Bornholm fra 2 til mindst 3 gigawatt, selvom forventningerne til rentabiliteten ikke var de samme som to år tidligere. At politikerne trods de ændrede økonomiske udsigter bakkede op om Energiø Bornholm, hang sammen med spørgsmålet om forsyningssikkerhed, lod Venstres daværende klima- og energiordfører, Carsten Kissmeyer, forstå.
– Situationen er lige nu kritisk, og når vi ser ind i fremtiden, er det nødvendigt at få sikret, at vi har energi nok, sagde han til Ingeniøren, hvor han mindede om, at økonomien i sidste ende både vil afhænge af udbudsrunderne og fremtidens elpriser.
– Hvis vi får et niveau på elpriserne, der ligger lidt højere, end vi oprindeligt regnede med, så vil jeg jo gætte på, at vi godt kan se, at det her kan blive rentabelt.
Historisk har havvindmølleparker krævet statsstøtte, men inden for de seneste år er havvindmøller blevet så effektive, at projekter kan undgå at blive en nettoudgift for staten. Parken Thor, der er under opførelse i Nordsøen, er første eksempel på et projekt, som ikke er afhængig af statsstøtte.
Fakta: Politiske aftaler om energiøers økonomi
Fra klimaaftalen, juni 2020:
”Den ene energiø skal placeres i Nordsøen og skal have en kapacitet på 3 GW i 2030 med plads til mindst 10 GW på sigt. Øen i Nordsøen udbygges i faser i takt med, at elforbruget stiger, og energiøen tilsluttes handelsforbindelser til andre lande. Den anden energiø etableres på Bornholm og skal have en kapacitet på 2 GW. Det er en betingelse for projekterne, at de er rentable”.
Fra tillægsaftale, februar 2021
”Energiøerne skal skabe optimale markedsrammer for etablering, drift og innovation i relation til havvind og understøtte en udvikling, hvor den grønne omstilling og den fortsatte udbygning med havvind så vidt muligt drives af markedet på markedsvilkår uden offentlig støtte. Det er i den sammenhæng afgørende for aftalekredsen at understøtte en omkostningseffektiv elektrificering af Danmark og Europa. Aftalekredsen noterer sig, at klima- og energiaftalen af juni 2020 samlet set ikke medfører fordyrelser for borgere og virksomheder og lægger vægt på at aftalen understøtter lavere energipriser.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet