Bjarne Hartung Kirkegaard: 'Det er det, jeg kalder en afværgedagsorden'
Kristendemokraten Bjarne Hartung Kirkegaard kommer ikke til at stemme for borgmester Thomas Thors' forslag til retningslinjer, der skal erstatte en egentlig spærretid, sådan som det blev fremlagt på et pressemøde fredag. Han glæder sig til at drøfte sagen efter sommerferien. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

SPÆRRETID | BORNHOLM | GRATIS
9. JUL 2021 • 13:57
Henrik Nielsen
Journalist

Bjarne Hartung Kirkegaard: 'Det er det, jeg kalder en afværgedagsorden'

Kristendemokraterne kommer næppe til at stemme for, når borgmester Thoms Thors (S) fremlægger et forslag til retningslinjer, der skal erstatte den spærretid, som den kommunale direktion har lagt op til forud for kommunalvalget.

– Jeg synes, vi bliver nødt til at sige, at det her ikke er i orden, siger Bjarne Hartung Kirkegaard, som er partiets repræsentant i kommunalbestyrelsen.

Han synes, det er udmærket, at politikerne får lejlighed til at drøfte sagen efter sommerferien, både i økonomiudvalget og i kommunalbestyrelsen, hvor han selv får lejlighed til at få ordet. Det har Bjarne Hartung Kirkegaard selv opfordret Thomas Thors til, men han er ikke tilhænger af borgmesterens udspil til retningslinjer, som han ikke har set endnu, men hørt læst op mindst to gange under et pressemøde fredag.

– Det er det, jeg kalder en afværgedagsorden, siger han.

På andre måde

Som udgangspunkt mener Bjarne Hartung Kirkegaard, at regionskommunen skal have tillid til, at medarbejderne i de allerfleste tilfælde godt kan finde ud af at navigere i en valgkamp. Hvis der så opstår konkrete sager, hvor der er et problem, så må kommunens ledelse tage hånd om det.

– Det her med tre måneder eller to måneder eller en eller anden spærretid, eller hvad vi kalder det, det er ikke løsningen på det at passe på medarbejderne. Det, synes jeg, at vi skal gøre på andre måder, siger kristendemokraten.

Bjarne Hartung Kirkegaard har selv lavet journalistik på Bornholm i mange år og er stadig medlem af Dansk Journalistforbund. Han ser spærretid og retningslinjer som et ønske om at styre medierne, og det skal man opgive, mener han. Selvom der har været nogle personsager, hvor han godt forstår det.

– Der er noget, der hedder god presseskik, så der må man lige tænke over, hvad man stiller op. Så kan det godt være, at medierne gør et eller andet, men så skal vi forholde os til det. Det er meget mere reelt, tænker jeg, at vi forholder os til konkrete ting, siger han.

Alle skal kunne ytre sig

For Bjarne Hartung Kirkegaard er det ikke kun et spørgsmål om, at han synes, at spærretid og retningslinjer er unødvendigt. Det sender også et uheldigt signal, mener han.

– Det bekymrer mig, at vi får et image, som jeg godt kunne være foruden. Vi har Folkemødet, vi har en demokratifestival, og vi vil gerne det her. Vi skal bruge nærdemokratiet, og vi skal værne om det, og jeg synes, det er pressens opgave at beskrive nærdemokratiet i den virkelighed, vi lever i. Jeg er ubetinget tilhænger af en fri presse, og at man skal have lov til at ytre sig, og det skal vores personale også, og så må vi andre finde os i det, lyder det fra kristendemokraten.

Selv synes han, at tidligere amtsborgmester Knud Andersen ramte det meget godt i P4 Bornholm fredag morgen.

– Han sagde: "I min tid plejede jeg at sige til mine medarbejdere, at de måtte udtale sig om hvad som helst – og så med et glimt i øjet og et lille smil på – det skal bare være fornuftigt". Altså hallo, hvor svært kan det være, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.Flere nyheder