Gravgaard: Frit lejde til Musikhusets bestyrelse

Gravgaard: Frit lejde til Musikhusets bestyrelse
LEDER | 2. NOV 2024 • 05:30
LEDER
2. NOV 2024 • 05:30

Bestyrelsens sidste chance for at tage ansvar og sikre institutionens fremtid.


Bestyrelsen i Musikhuzet står over for en skelsættende beslutning. De seneste års alvorlige svindelsager og økonomisk rod på Bornholms regionale spillested, som er blevet afsløret med modige whistlebloweres indsats, har lagt et tungt ansvar på bestyrelsens skuldre. Bestyrelsen er – ifølge ekspertudtalelser, senest fra juraprofessor Anders Ørgaard – ikke bare moralsk, men også juridisk forpligtet til at forfølge institutionens økonomiske tab og sikre, at de ansvarlige for misbruget stilles til regnskab.

Når man påtager sig en bestyrelsespost i en offentlig støttet kulturinstitution som Musikhuzet, er det ikke blot en ære, men en opgave med stor betydning for borgerne og lokalsamfundet. Bornholmerne har vist tillid til bestyrelsen ved at overlade ansvaret for en kulturinstitution, som ikke alene beriger det bornholmske kulturliv, men også modtager betydelige offentlige midler. Når denne tillid misbruges, og økonomien bringes i fare af ledelsesmedlemmer, bliver det både bestyrelsens og vores fælles ansvar at sikre institutionens fremtid og værdier. Men Musikhuzets bestyrelse har undladt at reagere tilstrækkeligt – det er i sig selv en alvorlig fejl.

Efter tavshed blev Musikhuzets tidligere leder Peer Kofoed Andersen hjemsendt og fyret, men sagen blev ikke overdraget til politiet, og det økonomiske misbrug er endnu ikke blevet krævet erstattet. Hvorfor? Både fra tidligere medarbejderes afsløringer og Tidendes afdækning står det klart, at der er indikationer på systematisk økonomisk svindel over flere år. Whistleblowerne har gjort deres pligt selv med risiko for deres ansættelse og samarbejde med Musikhuzet, men alligevel har de i praksis fået en bestyrelse som modspiller snarere end en allieret i kampen for at redde institutionens integritet.

Med et sådant bagtæppe er det bestyrelsens absolutte pligt at rejse erstatningskrav for at sikre, at midlerne kommer Musikhuzet til gode og ikke ender som tomme beløbsposter. Samtidig må bestyrelsen i lyset af de mange afsløringer af økonomisk svindel og private indkøb tage en grundig gennemgang af institutionens fremtidige økonomistyring. Et kulturhus skal kunne fungere med en ansvarlig ledelse uden tvivl om hobevis af ulovligheder i pengestrømmene. Dette ansvar kan bestyrelsen ikke se bort fra, hvis den vil gøre sig fortjent til den tillid, der kræves i en institution med så stor betydning som Musikhuzet.


Bornholms Tidende opfordrer Musikhuzets bestyrelse til at stå ved deres forpligtelse og gøre det rette. Nu har de muligheden for at genskabe tilliden og stå som garant for en fremtid, hvor spillestedet igen kan drives med hæderlighed og uden mistanke om økonomisk misbrug.

SKANDALEN I MUSIKHUZET

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT