Frivillige: Musikhuzets leder skabte elendigt arbejdsmiljø


Journalist
Musikhuzets leder Peer Kofoed Andersen blev onsdag hjemsendt på grund af en personalesag. Han overfusede de frivillige, kørte dem meget hårdt og fandt sig ikke i protester, siger tre tidligere ansatte og frivillige, der nu står frem.
Musikhuzets daglige leder Peer Kofoed Andersen, der onsdag blev hjemsendt af spillestedets bestyrelse, drev stedet med meget hård hånd.
Det fortæller tre tidligere ansatte og frivillige i Musikhuzet. De beretter om, at Peer Kofoed Andersen ofte overfusede Musikhuzets frivillige. Og om at Musikhuzets ledelse med Peer Kofoed Andersen i spidsen lukkede ned for al kritik fra de frivillige.
– Jeg stoppede efter 17 år på grund af den måde, som de frivillige blev udnyttet på, og den tyranniske måde, som Musikhuzet blev kørt på. Det ville jeg ikke stå model til, siger Leif Munk-Christensen.
I sin lange årrække i Musikhuzet arbejdede Leif Munk-Christensen både som teamleder og som koordinator af Musikhuzets unge frivillige. Han deltog også i at bygge scenen op, ligesom han fungerede som tovholder på scenen.
Leif Munk-Christensen oplevede efter eget udsagn, at Musikhuzets ledelse anført af Peer Kofoed Andersen gik bevidst efter frivillige, som ikke forholdt sig kritisk til den måde, som tingene blev gjort på.
– Det skinner igennem, at man udnytter folk. At man vil helst have nogen, der ikke siger for meget, for så kan man styre rundt med dem. Men de bliver i høj grad udnyttet, fordi de ikke siger imod eller siger fra, siger han.
Hvorfor stoppede du efter 17 år?
– Det var på grund af den tone og den ledelsesstil, der var der. Der er jo ikke mange, der holder til det ret mange aftener, siger Leif Munk-Christensen.
Angstramt blev tvunget
Billedet bliver bekræftet af Thomas Stibolt Brodersen, der var frivillig i Musikhuzet fra 2014 til 2021, og som også har siddet i spillestedets bestyrelse.
Thomas Stibolt Brodersen fortæller, at han har oplevet flere situationer med grænseoverskridende adfærd fra Musikhuzets ledelse. Både over for ham selv og over for andre frivillige.
– En fra ledelsen har taget fat i kraven på mig og rusket mig. Blandt andet fordi jeg ikke lige havde gjort, som vedkommende syntes, at jeg skulle gøre, siger han.
Thomas Stibolt Brodersen husker også to barske episoder, der gik ud over andre frivillige i Musikhuzet.
– Den samme leder har også udskældt en anden frivillig, som fik et kæmpe angstanfald under sin vagt. Jeg ville tage over for hende, men det fik jeg ikke lov til, fortæller han.
– Den frivillige blev trukket til side og fik at vide, at hun i hvert fald ikke skulle gå nogen steder, for nu havde hun jo meldt sig på den her vagt.
– Så hun blev tvunget til at blive der, mens hun havde et angstanfald, siger Thomas Stibolt Brodersen.
Ligesom Leif Munk-Christensen siger også Thomas Stibolt Brodersen, at Musikhuzets frivillige bliver "udnyttet".
– Der var også en gang en elev, som kun havde været der en måned, og en uge inde i hendes anden måned sagde hun op. Hun var blevet tvunget til at stå i baren alene hele fredagen. Fra de åbnede til de lukkede, fordi de ikke havde andre, siger han.
– Det er jo ikke en del af hendes uddannelse at stå i baren, når hun er event-koordinator elev. Men Musikhuzet udnytter alle, som de kan komme til at udnytte.
– Der været en kæmpe udskiftning blandt de ansatte og frivillige, som Musikhuzet har haft. Der er nogen, der kun har holdt i halvanden måned, fordi de er blevet misbrugt som arbejdskraft, siger Thomas Stibolt Brodersen.
– Der været en kæmpe udskiftning blandt de ansatte og frivillige, som Musikhuzet har haft. Der er nogen, der kun har holdt i halvanden måned, fordi de er blevet misbrugt som arbejdskraft, siger Thomas Stibolt Brodersen, der selv var frivillig i Musikhuzet gennem syv år. Arkivfoto: Berit Hvassum
Frivillige stoppede på stribe
Michael Ramgil blev ansat som frivilligkoordinator i Musikhuzet i august 2018. Blandt hans vigtigste opgaver var at tiltrække nye frivillige.
Det var der brug for. Michael Ramgils beretning peger på, at Musikhuzet længe havde set sine frivillige stoppe.
– Jeg blev hyret ind til at hjælpe dem med at finde frivillige, fordi de oplevede, at deres frivillige holdt op med at komme. De havde store problemer med at fastholde dem, fortæller han.
– Så jeg blev sat til at finde nye. Det havde de gjort før, og det viste sig, at de havde gjort det mange gange.
– I bakspejlet kan jeg godt se, at det jo er lidt mærkeligt, at de har brug for at lave sådan en indsats. For når jeg går ud på spillesteder her i Københavns-området eller i resten af landet, står folk jo i kø i årevis for at være frivillige på spillestederne, siger Michael Ramgil.
– At de på Bornholm simpelthen ikke kan tiltrække dem tyder på, at der er et eller andet helt galt.
Michael Ramgil fortæller, at han faktisk lykkedes med at finde nye frivillige til Musikhuzet. Men at han også oplevede mange af dem forsvinde igen.
– Jeg fik hvervet en masse ressourcestærke mennesker, som rigtig gerne ville byde ind og være en del af det. Men som tiden gik, oplevede de konsekvenserne af den ledelsesstil, der er dernede, siger han.
Kritik blev lukket ned
Også Michael Ramgil oplevede, at Musikhuzets frivillige blev overfuset af stedets ledelse. Og at de frivillige blev kørt meget hårdt af ledelsen med Peer Kofoed Andersen ved roret.
– De frivillige begyndte at gå til mig og sige "Jamen, det kan jo ikke være rigtigt, at jeg er blevet overfuset af Peer". Eller "Det kan jo ikke være rigtigt, at vi ikke kan få noget at spise, når vi har bygget scene i så mange timer", fortæller han.
– Han kunne også finde på at dukke op nede i baren og skælde frivillige ud. Det gjorde han flere gange, også over for nogle, der havde første dag. Det kunne være fordi de skænkede for meget øl op. Fordi der ikke var skum nok på.
Michael Ramgil fortæller, at han tog flere initiativer for at få de frivillige til at trives bedre. Alle initiativer skulle dog forbi Peer Kofoed Andersens bord, siger han også.
– Alt skulle vendes med Peer. Og vi er jo altså helt nede i, om vi skal købe flere plastikgafler nede i køkkenet.
Hvad skete der, hvis de frivillige kom med henvendelser om ledelsesstilen eller prøvede at få ændret nogle ting?
– Det blev lukket lige med det samme. Så blev de trukket til side og fik at vide, at det de sagde "simpelthen ikke er i orden". Og "Det skal I ikke blande jer i". Eller "Det er en ledelsesbeslutning", siger Michael Ramgil.
Eller "Nu har vi kørt det her i 20 år. Vi ved godt, hvordan det skal gøres".
Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Peer Kofoed Andersen. Musikhuzets bestyrelsesformand Mikkel Bach-Jensen har fået mulighed for at kommentere kritikken.
– Jeg og resten af bestyrelsen har dog ingen kommentarer, skriver han i en sms.
SKANDALEN I MUSIKHUZET


Spændier
Hvis man er ‘spændier’, er man morsom. Man kan for eksempel sige: ‘Ded e ejn spændier kar’ og ‘ded e spændit’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration