Formanden bor i Rosenborg og sekretæren i Englehuset

Formanden bor i Rosenborg og sekretæren i Englehuset
Hans-Ole Engell (tv) og Stig Dolleris i Rosenborg, hvor der er udsigt til både Rønne og ud over havet. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 18:03
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 18:03

Når man kommer ned for enden af Havvej, åbenbarer sig et af Bornholms nok mest fotograferede motiver: En samling små, sorte fiskeredskabsskure med Østersøen glimtende bag sig.

Sorthat Odde Bådelaug, bekendtgøres der på et flot træskilt. Man skal ned ad en sti mellem hybenroserne for at finde hen til hus nummer 9, ja det hedder Rosenborg, og bådelaugets formand, Stig Dolleris.

– Jeg tror, de andre er lidt misundelige, siger han.

– For selv om jeg var den sidste, der fik lov til at vælge placering af min hytte, fik jeg den bedste udsigt. Jeg kan fra min hytte kigge både til Rønne og ud over havet, viser Stig Dolleris.

Denne formiddag er der dog ikke meget udsigt, for havgusen har lagt sin klamme hånd over Sorthat Odde.

Hans-Ole Engell sidder også bænket i Rosenborg. Han er sekretær i bådelauget og ejer af hus nummer 7, Englehuset.


Stig Dolleris ved hus nummer 9, Rosenborg. Hans-Ole Engell sidder inde i huset. Foto: Jens-Erik Larsen


4,4 kvadratmeter

Da avisens udsendte også kommer på besøg, bliver der trængsel i Rosenborg. For trods det kongelige navn, er der ikke meget "slot" over hytten.

4,4 kvadratmeter – eller 2,2 gange 2,2 meter – er den maksimalt tilladte størrelse på det, der officielt hedder fiskeredskabsskure. Dog er der i den nordlige ende, nærmest kystbatteriet med kanonen, to lidt større skure. Det ene satte kommunen op, og her har Sorthat-Muleby Borgerforening redskabsskur. Det andet var den afdøde fisker Ernst Knudsens oprindelige fiskeskur.

Der er 10 hytter/skure, og flere må der ikke være på det afgrænsede område. Bådelauget blev stiftet i 2007, men den bagvedliggende historie er meget ældre.

– Dem, der boede oppe på Nyker Strandvej, levede af at fiske. Mændene tog ud at fiske hver morgen, og når de kom i land og trak bådene op på stranden, skulle der renses garn, og konerne hjalp med at rense fisken. Dengang lå der nogle fiskerskure hernede. Fiskerne og skurene forsvandt, men så var der nogle, der satte nogle småhytter op henne, hvor kanonen nu står. Det hele var lidt tilfældigt, fortæller Hans-Ole Engel.

– Ja, og to huse røg i havet, supplerer Stig Dolleris.

Husene skal være sorte

– Så fandt kommunen ud af, at det er fredet område, fordi der lå et kystbatteri til forsvar af Bornholm, og husene skulle væk det areal, fortsætter Hans-Ole Engell.

Kommunen besluttede, at der skulle ske en lovliggørelse af forholdene og en fastsættelse af rammer for den fremtidige udvikling. Der blev udarbejdet et regulativ for Sorthat Odde, hvor blandt andet kravene til husene er nøje beskrevet.

– De skal være sorte og ikke røde, som man ser mange andre steder, siger Stig Dolleris.

Oprettelsen af et bådelaug for ejere af fiskeredskabsskure er punkt 1 i regulativet, og Stig Dolleris og Hans-Ole Engell var med fra start. De har en lejekontrakt med kommunen for det areal, hvor de har bygget deres huse.

– Husene er vores, men det er offentligt område, så alle er velkommen til at benytte borde og bænke, som bådelauget og borgerforeningen har stillet op, fortæller Stig Dolleris.

Det tilbud benytter mange sig af.

– De tyske turister elsker at sidde her. De bliver helt benovede, når man fortæller dem, at det må de gerne, siger Hans-Ole Engell.

Et kig ind i Hans-Ole Engells hus, som han har døbt Englehuset. Foto: Jens-Erik Larsen


Skal have båd

Som ejer af en hytte (fiskeredskabsskur) skal man også have en båd. Kommunen har fastsat, at der må kun være 25 både, heraf 22 joller og tre kajakker.

– Der er et par stykker, der tager ud og fisker, mens andre af os fisker fra land, siger Stig Dolleris.

Stig Dolleris bor i Muleby (det har han gjort i 44 år) og Hans-Ole Engell i Sorthat, men der er ikke krav om, at man skal bo i området for at komme med i bådelauget. De fleste er fra lokalområdet, men der er også medlemmer fra Rønne og Klemensker.

– Vi kom meget på stranden hernede, og min kone ville gerne have hus her, for hun vinterbader. Det er de et par stykker, der gør, og så kan de klæde om i husene. Og så har vi masser af børnebørn, så vi bruger det også som et lille sommerhus, siger Stig Dolleris.

– Vi er meget forskellige os hernede. Her er hverken strøm eller vand, men en har solceller på sit hus, så han kommer her hver formiddag, hører radio og har lyset tændt. Og vi har et par fra Rønne, der kommer her og tager sol hele sommeren, tilføjer formanden.

Et godt fællesskab

Fællesskabet bliver blandt andet dyrket ved skansefest og sankthansfest, hvor man har et godt fællesskab med borgerforeningen. Det gør sig også gældende ved de arbejdsdage, hvor blandt andet borde og bænke skal vedligeholdes.

– Vi har også et godt samarbejde med kommunen, som leverer materialerne til vedligeholdelsen af grusvejen, siger Hans-Ole Engell.

Husene bliver aldrig handlet, for de bliver i familiens eje. Men hvis det skulle ske, ville kvadratmeterprisen blive høj, mener Hans-Ole Engel. Både han og Stig Dolleris har børn og børnebørn, der står klar til at overtage Englehuset og Rosenborg.


Sorthat Odde Bådelaug fik et flot træskilt i 10 års fødselsdagsgave af kommunen. Foto: Jens-Erik Larsen


Sorthat Odde har mange besøgende

– Her er fred og ro, og man kan sidde og høre vandet rulle ind på stranden. Det er det, folk kan lide, mener Hans-Ole Engell.

Men selv om der er fred og ro det meste af tiden, er Sorthat Odde alligevel et sted, hvor mange mennesker kommer forbi – især om sommeren. Strandgæster, lystfiskere, dykkere, løbere, cyklister, vandrere, fossiljægere og mange andre. Og oplevelsen er, at det har taget fart de senere år.

– Det er hyggeligt bare at se alle de glade mennesker, der kommer forbi. En speciel begivenhed skal jeg have med i beretningen, når vi snart skal have generalforsamling. Nemlig da hundredevis af mennesker skulle herned for at se en lille fugl, siger Stig Dolleris om de dage i efteråret, hvor en brundrossel ganske sensationelt havde taget ophold ved Sorthat Odde.

De mange besøgende i området var også medvirkende til, at bådelauget sendte kommunen en ansøgning om at få etableret en toiletbygning til erstatning for det tørkloset, som i 14 måneder har været lukket på grund af corona. Sorthat Odde tabte på målstregen, da kommunalbestyrelsen skulle finde placering til to nye offentlige toiletter.