Købmanden tiltrækker folk fra nær og fjern

Købmanden tiltrækker folk fra nær og fjern
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 20:22
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 20:22

Købmandshistorien i Sorthat-Muleby strækker sig mange år tilbage. Købmandsboligen på Nyker Strandvej 5 i Muleby blev opført tilbage i 1931. I mange år blev der til stor glæde for Sorthat-Mulebys indbyggere drevet købmandsforretning. Men med tiden blev det sværere og sværere at holde forretningen kørende, og til sidst måtte daværende ejer dreje nøglen om og lukke ned i 2003.

Da Allan Funder Kaas flyttede ind sammen med sin familie i 2007, mærkede han straks et håb og en forventning fra indbyggernes side om, at købmanden skulle genåbnes.

– Vi oplevede flere, der kom og spurgte, om vi ikke skulle åbne butikken igen, fortæller Allan Kaas.

Så da han åbnede dagligvarebutikken Ernst i 2017, var det til stor glæde ikke mindst for de trofaste kunder fra garagebutikken i Hasle, men også for byernes indbyggere.


Det er muligt for kunderne at drikke kop kaffe, mens de går rundt og finder varer. Butikken er åben torsdag, fredag og lørdag. Foto: Jacob Jepsen

Skaber liv og opmærksomhed

– Det er svært at sige helt konkret, hvilken betydning butikken har for byen. Men der er da ingen tvivl om, at der er forskel på en by med og en by uden en dagligvarebutik. Det tiltrækker folk, siger Allan Kaas.

Det mærker han især på de trofaste kunder, der kommer fra hele øen.

Da han for fire år siden åbnede butikken, var der allerede et solidt kundegrundlag fra den økologiske købmand i Hasle, der var drevet af Ernst Holz Hansen, men der er gennem årene også kommet en del nye kunder til.

– De kommer både fra Snogebæk og Rø. Der er især begyndt at komme flere kunder fra nordlandet, hvor en del tilflyttere har fået øjnene op for butikken, fortæller Allan Kaas.

– Så er der selvfølgelig også de faste muleboer, som dropper ind, når de er på gåtur eller er løbet tør for et eller andet.

Butikkens placering med facaden, der ligger ud til vejen, har også tiltrukket flere turister, mener Allan Kaas.

– Det er ikke sådan, at butikken er overrendt af turister om sommeren, men nogle svinger lige forbi, og også her kommer flere igen år efter år.


Både Allan Kaas og hans hustru er fra Bornholm. De flyttede i en årrække væk fra øen, men kom tilbage i 2007, hvor de flyttede ind i købmandsboligen i Muleby. Her har de boet siden med deres tre børn. Foto: Jacob Jepsen


Tilflyttere til Muleby

Udover liv og tiltrækning fra andre byer på øen, tyder det også på, at dagligvarebutikken er en gevinst i forhold til at tiltrække tilflyttere. Det er ikke noget, der kan bevises med konkrete undersøgelser, men derimod noget Allan Kaas har oplevet på egen krop, da han en dag kom hjem og fandt en flaske vin foran døren. Senere samme dag modtog han en sms med en hilsen og et tak for, at butikken findes, da netop butikken havde været afgørende for, at det nye par var flyttet til.

– Jeg aner ikke, om det er et enkeltstående tilfælde, men jeg går lidt og bilder mig ind, at butikken godt kan være afgørende for tilflyttere, siger Allan Kaas.

I sin tid flyttede han og familien selv til Muleby på grund af mulighederne med bygningen og selve beliggenheden af byen.

– Dengang var mit indtryk, at der var mange ældre indbyggere, men der er helt klart sket en forandring i de 14 år, vi har boet her. Jeg tror, folk har fået øjnene mere op for, hvor fantastisk godt byen ligger i forhold til skov, strand og større byer, siger Allan Kaas.