Jørn Ole Jensen arbejdede på en kæmpe arbejdsplads: ‘Vi lavede verdens bedste klinker’

Jørn Ole Jensen arbejdede på en kæmpe arbejdsplads: ‘Vi lavede verdens bedste klinker’
Jørn Ole Jensen glæder sig over, at der er kommet aktivitet på Hasle Klinker-grunden, efter at den i en årrække lå stille hen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. MAJ 2021 • 14:02
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
13. MAJ 2021 • 14:02

– Vi lavede verdens bedste klinker. Man kan ikke slide dem op. Bare se dem på perronerne på Københavns Hovedbanegård, siger Jørn Ole Jensen, mens han viser rundt på det store Hasle Klinker-fabriksområde ved Muleby.

Jørn Ole Jensen var en af flere hundrede arbejdere på Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik fra midt i 1960’erne til midt i 1970’erne.

– Jeg forstår ikke helt, hvorfor fabrikken stoppede. Produktionsformen blev nok for dyr, og leret var ved at slippe op, siger Jørn Ole Jensen om det kæmpe bornholmske industrieventyr, som kom til at vare fra 1843 til 1997. Det hele startede med Hasle Kulværkers Interessantskab, fordi man mente, at kullene ved Hasle var det interessante. Men for at få fat i kullene, skulle man fjerne store mængder ler, og så blev det hurtigt leret, man begyndte at satse på til mursten og tegl – og senere flere andre ting. Navnet blev ændret til Bornholms Kul- og Teglværker og i 1889 til Hasle Klinker og Chamottestensfabrik. En del af virksomheden lever videre i Hasle Refractories, som ligger i Rabækken i Rønne og producerer ildfaste elementer og mørtel.

Cykelstien var fyldt

– Vi arbejdede i toholdsskift, klokken 6-14 og 14-22. Mange af de ansatte kom fra Hasle. Jeg tror, at alle i Hasle har haft et eller flere familiemedlemmer, der har arbejdet herude. Bare se på mig. Mine forældre har også arbejdet her.

– Når der var holdskifte, var cykelstien til Hasle fyldt af en lang stribe cyklister, fortæller Jørn Ole Jensen.

Naturen har stille og roligt arbejdet sig ind på den store fabriksgrund, som ejes af kommunen og lejes af PL Entreprise som entreprenørplads. Virksomheden graver grus i en grusgrav ud mod Levkavej.

– De fleste af bygningerne er revet ned, og der er ikke meget tilbage af det, jeg kendte, konstaterer Jørn Ole Jensen.

Han kan fortælle om de bygninger, der var på grunden, og om hvad de blev brugt til. Om processerne på fabrikken. Om de store ovne, som i starten var kulfyrede, men var blevet oliefyrede, da Jørn Ole Jensen startede i "klinken".

Vi er kommet hen til en lang bygning:

– Denne bygning er den nyeste. Den var jeg med til at bygge. De jern, der holder spærene, har jeg jeg sat op, siger han og peger.

 

Der var mange skinner på fabriksområdet, så man kunne køre rundt med tipvognene. Der var desuden en banelinje fra lergraven og hen til fabrikken og videre igennem skoven til Hasle Havn, hvorfra lerprodukterne blev udskibet. Foto: Berit Hvassum

 

Altmuligmand

Jørn Ole Jensen blev udlært på Bornholms Maskinfabrik i Rønne og aftjente værnepligten, inden han kom på Hasle Klinker.

– Det var en god arbejdsplads. Jeg var altmuligmand, og somme tider var jeg helt umulig, griner han.

– Se der ligger skinner, peger Jørn Ole Jensen.

– Der har ligget skinner overalt til at transportere klinkerne rundt på.

Der gik en godt tre kilometer lang banelinje til Hasle Havn, hvorfra klinker, fliser og rør med videre blev udskibet. I dag er banen ombygget til cykelsti.

Jørn Ole Jensen arbejdede i perioder også på søstervirksomheden i Rønne, Rabækkeværket. Hasle Klinker og "Rabækken" har været kæmpe arbejdspladser. Det nævnes, at der tilbage i 1950’erne har været 1.200 ansatte på Hasle Klinker.

 

Naturen sniger sig ind og har overtaget en del af det gamle fabriksområde.

 

Lønningsdag

– Hovedkontoret lå derhenne i en gul bygning, peger Jørn Ole Jensen.

– Her gik man hen hver fredag for at få udbetalt sin løn. Den fik man i en brun pose. Man skulle åbne posen, tælle pengene og kvittere for, at man havde fået det rigtige beløb.

– Klinken havde sit eget marketenderi, hvor man kunne købe øl. Hver fredag mødte nogle kvinder op for at hente deres mænds løn, så den ikke blev drukket op.

Jørn Ole Jensen havde dog ikke det problem:

– Jeg var nygift og havde nok at bruge pengene på.

En bil fra PL Entreprise kører forbi inde på området:

– Jeg er glad for, at Hasle Klinker-området bliver brugt igen, efter at det lå forladt i nogle år, siger Jørn Ole Jensen.

Men badeland, hotel og andre flyvske ideer for området synes han bare er pjattede.

– Jeg synes, at det er rigtigt, at området bruges som det bliver nu af PL Entreprise. Det er jo et erhvervsområde, og jeg synes, at det er fint, at virksomheden genbruger mange ting.

– Jeg går her stort set hver dag, når jeg er ude på min morgentur. De gamle ben skal holdes i gang, siger Jørn Ole Jensen.

Trollingfisker

Da Jørn Ole Jensen stoppede på Hasle Klinker, blev han autoservicemand hos Leo Anker i Rønne og var ude at fiske, inden han sluttede af med 30 år hos Espersen i Rønne, hvor han var skærsliber, inden han gik på pension.

– Min store hobby i dag er trolling. Jeg har en 27 fods båd, som jeg selv har bygget (undtagen skroget). Det tog fire år. Jeg har også sejlet rundt i Danmark og elsker at være oppe i den svenske skærgård.

Jørn Ole Jensen er vokset op i Hasle og har boet i Muleby siden 1964:

– Jeg skal bæres ud herfra, siger han.

 

Der er kun nogle få bygninger tilbage på det store fabriksområde, der en gang var Hasle Klinker og Chamottestensfabrik.