Virksomhed genopstod efter en måneds lukning

Virksomhed genopstod efter en måneds lukning
PL Beton spreder sig over et større areal på Mulebyvej, hvor fabrikken har ligget siden 1947. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 19. MAJ 2021 • 16:34
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
19. MAJ 2021 • 16:34

 


Bornholms Tidende har sat fokus på Sorthat-Muleby

Bornholms Tidende har de seneste uger sat fokus på området Sorthat-Muleby.

Området er ren idyl, men er der noget liv her i bebyggelserne langs med skoven mellem Rønne og Hasle?

Hvem er det, der bor her, og hvorfor bor de her?

Hvad sker der her – er der noget erhvervsliv og foreningsliv, eller er det bare "sovebyer"?


Hasle Klinker er uden tvivl den virksomhed, der gennem tiderne har haft størst betydning for Sorthat-Muleby. Det industrieventyr er i dag historie. Men området kan fortsat byde på en stor virksomhed, nemlig PL Beton på Mulebyvej.

Betonelementfabrikken blev opført af civilingeniør og entreprenør Volmer Jensen-Gaard i 1947.

Volmer Jensen-Gaard var fra København. Han flyttede til Bornholm i begyndelsen af 1940'erne, hvor hans murer- og entreprenørvirksomhed i begyndelsen blev drevet under beskedne forhold. Men da han byggede fabrikken i Muleby og begyndte fabrikation af betonelementer, skete der for alvor noget.

Paul Larsen

Virksomheden blev i årene herefter brugt ved flere store byggerier på Bornholm – blandt andet Olsker Centralskole, Rådhusteatret og Andelsbanken i Rønne samt Utzons vandtårn i Svaneke.

Volmer Jensen-Gaard solgte i slutningen af 1960'erne fabrikken til entreprenør Paul Larsen, og fabrikken skiftede navn til PL Beton.

Volmer Jensen-Gaard, der flyttede tilbage til København, døde i 1983.

Den bornholmske virksomhed har siden den blev en del af entreprenør Paul Larsens virksomheder leveret elementer til mange store byggerier udenfor Bornholm. Som eksempler blandt mange kan nævnes Thyco Brahe Planetarium og Tivolis fatamorganatårn. I mange år har det været sådan, at langt størstedelen af produktionen i Muleby er til andre steder i landet.

PL Beton har i de senere år dog også blandt andet leveret til Campus Bornholm-byggeriet i Rønne.

Virksomheden blev udskilt fra Paul Larsen-koncernen i 1994. Den bornholmske finansmand Ole Almeborg har siden da i flere omgange været ejer eller medejer af virksomheden.

Konkursbegæring

For 10 år siden – i sommeren 2011 – så det ud til at være slut med betonelementfabrikken i Muleby. Efter flere dårlige år indgav man konkursbegæring.

Men blot en måned efter at være lukket genopstod virksomheden i et nyt selskab med samme navn, da efterspørgslen på betonelementer igen var steget, og den hidtidige ejer, Ole Almeborg, var klar til at genoptage produktionen i en ny ejer- og ledelseskonstellation. Nu med direktør John Holm og produktionsleder Kim Møller som medejere.

Det nye PL Beton startede midt i en krisetid, men klarede sig alligevel.

– Vi ved, at vi ikke altid vinder på prisen, men så kan vi måske i stedet for vinde på kvalitet og levering, sagde John Holm i 2013 om filosofien i det genopståede PL Beton.

John Holm og Kim Møller købte allerede i 2012 Ole Almeborg ud af selskabet.

Siden fulgte en række gode år med høj beskæftigelse og fine overskud. PL Beton har i dag godt 100 medarbejdere.