Homofobi eller ej: Blev der råbt 'bøsserøv' eller 'hønserøv'?

Homofobi eller ej: Blev der råbt 'bøsserøv' eller 'hønserøv'?
NB Bornholms fanklub Go-On har været beskyldt for homofobi i denne uge. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 6. NOV 2021 • 14:56
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | NEXØ | ABONNENT
6. NOV 2021 • 14:56

NB Bornholms fanklub Go-On har i ugens løb været under anklage for at være homofobisk. Men hvis man spørger formanden for fanklubben, er der ikke hold i anklagerne - i stedet er der snarere tale om en sproglig misforståelse.

 

I sidste weekend vandt NB Bornholm 4-0 på hjemmebane over Hvidovre i Københavnsserien, men glæden over sejren blev skæmmet af, at der tilsyneladende blev råbt homofobiske tilråb fra hjemmeholdtes tribune, som var møntet på en af dommerne.

I et klip fra TV2/Bornholm, som var til stede for at dække kampen, kan man nemlig høre en af tilskuerne fra Go-On råbe: "Bøsserøv, mand!". 

Eller kan man?

I hvert fald har Go-On en anden opfattelse af, hvad der blev råbt til dommeren. Formanden for Go-On, Jørn Ole Mogensen, var ikke selv til stede på stadion, men han har i ugens løb hørt flere parter om, hvad der var sket, inklusive ham, der angiveligt råbte det homofobiske tilråb til dommeren.

– Der er forskellige meninger om det. Humlen i det er, hvorvidt man hører det bornholmske ord "hønserøv", eller om man hører det danske ord "bøsserøv". Og jeg har hørt flere sige, at det var "hønserøv", de hørte, at der blev sagt. Det siger også dem, der har set klippet på tv, siger Jørn Ole Mogensen.

Hvad siger han selv om det, ham der råbte?

– Han siger selv, at han har sagt "hønserøv", og det er et udtryk, han bruger meget faktisk. Nu har jeg kendt ham igennem mange år, så det er også derfor, det forbavsede mig lidt, at han skulle have sagt det andet, fortæller Jørn Ole Mogensen, der også selv har brugt udtrykket "hønserøv" meget, lige fra han spillede juniorfodbold i 1970'erne, og han mener, at et synonym for ordet er "klovn".

Så det er en misforståelse?

– Jeg sammenligner det lidt med, at jeg derhjemme har hørt reklamen på tv med "Det bliver godt at få et ordentligt slag pip". Jeg skulle da lige lytte til det et par gange, inden jeg tænkte: Nå for helvede, det er det, der bliver sagt.

– Vi havde også selv tænkt os at komme med et dementi, for pressen har én version af, hvad der blev sagt, og vi har en anden version. Der er jo mange, der har læst historien på TV2/Bornholm, og jeg er blevet spurgt meget om det.

Så Go-On er ikke en homofobisk fanklub?

– Nej, vi har ikke nogen modstand mod personer, der har en bestemt hudfarve eller seksualitet. Det har aldrig været vores mening. Og jeg kan i hvert fald sige, at hvis der bliver sagt sådan noget i fremtiden (homofobiske eller racistiske ytringer, red.), så forlader jeg som formand Go-On, og det gør resten af bestyrelsen også, for vi tager stor afstand fra det. 

Er I hos Go-On nu blevet i tvivl, om I skal lade være med at råbe "hønserøv", fordi det kan forveksles med skældsordet "bøsserøv"?

– Hønserøv bliver vi ved med at sige. Så skal vi bare være sikre på, at det rent faktisk er det, der er blevet sagt. Men det er ikke sådan, at vi bliver bange. Vi er da også taget over vandet med Go-On og står lige nu på Frederiksberg og skal støtte spillerne. Og vi får tre point, lover han med henvisning til, at NB Bornholm i dag klokken 15.30 skal spille mod FA 2000.