Nina blev uddannet landmand – nu har hun været restaurantchef i 25 år

Nina blev uddannet landmand – nu har hun været restaurantchef i 25 år
Nina Beyer Mortensen tager imod gæsterne ved indgangen: – Man ringer til os for at booke. Det er måske lidt gammeldags, men det giver mig et godt overblik, og jeg tror ikke på, at computeren kan pakke restauranten, som jeg kan, siger hun. Foto: Holger Larsen
29. MAJ • 15:30
Holger Larsen
Journalist
29. MAJ • 15:30

Restaurant Margerittens ansigt udadtil har jubilæum den 1. juni.

– Nina er indbegrebet af Margeritten, og hun er restaurantens ansigt udadtil, hvor jeg har det fint med at gemme mig ude i køkkenet.

Det siger Jørn Johnsen, ejer af Restaurant Margeritten på Kirkepladsen i Allinge, om restaurantchef Nina Beyer Mortensen, der har 25 års jubilæum på søndag den 1. juni.

Det er som regel Nina Beyer Mortensen, man får i telefonen, når man ringer op til Margeritten, og hende, der står med et stort smil og tager imod gæsterne. Hun sætter en ære i, at der er styr på det hele, at gæsterne får en god oplevelse, og at medarbejderne har en god arbejdsdag.

Men at hun skulle ende i denne branche stod ikke skrevet i stjernerne.

– Jeg er landmandsuddannet inden for malkekøer. Det var meningen, at jeg skulle overtage mine forældres gård, Fredensminde i Østermarie. Men de solgte til anden side, da de kunne se, at det ikke blev til noget med mig, siger Nina Beyer Mortensen.

Ikke med vilje

Du søgte andre veje?

– Ja, men det var ikke med vilje. Det var skæbnen. Jeg blev færdiguddannet i 1999 og kom tilbage til Bornholm og blev driftsleder på en gård. Det gik fint med arbejdet, men desværre var økonomien på gården ikke så god, og da jeg var den senest ansatte, skulle jeg ud at finde et andet arbejde.

– Min plan var, at jeg ville rejse til Australien om efteråret og rejse rundt med rygsæk, og eventuelt arbejde lidt i landbruget, før jeg skulle hjem og overtage gården. Først ville jeg bruge sommeren på at prøve noget andet. Jeg så en annonce i Tidende: "Sjovt sommerjob tilbydes på Restaurant Margeritten".

– Det job søgte jeg og kom til samtale. Jeg ville starte i køkkenet, for jeg var vant til at gå i overalls og gummistøvler og passe mine køer, så det med restauranten var ikke noget for mig. Men jeg fik at vide, at hvis jeg ville ansættes, blev det i restauranten. "Lad mig prøve", sagde jeg og startede den 1. juni 2000 i restauranten og blev lært op af Steffen, og så har jeg bare været her siden, fortæller Nina Beyer Mortensen.

Gift med chefen

Restauranten havde siden 1997 været ejet af Kenneth Mortensen. Nina og han lærte hinanden godt at kende i løbet af sommeren i 2000.

– Da vi lukkede restauranten ned efter sæsonen, sagde jeg, at planen var, at jeg skulle til Australien. Så spurgte Kenneth, om jeg ikke bare skulle tage med ham til Jylland, hvor han kommer fra, og hvor han renoverer huse. Så blev vi et par.

Margeritten var på det tidspunkt en sommerrestaurant.

– Vi åbnede i maj-juni, og hvis vi var rigtig gode, tog vi efterårsferien med. Siden er sæsonen blevet udvidet, og i dag er vi en helårsrestaurant. I år har vi haft lukket i 10 dage i begyndelsen af januar. Ellers har vi åbent hver dag.

– Vi boede i Jylland hver vinter i de første fem-seks år, indtil vi fik børn, og vi valgte at flytte permanent til Bornholm, siger Nina Beyer Mortensen, der i dag bor i Allinge "lige rundt om hjørnet".

Solgte restauranten

– Vi arbejdede sammen her i 10 år. Kenneth bestemte i køkkenet, og jeg stod for restauranten. Jeg blev gravid med nummer tre, og Kenneth sagde til mig: "Nina, det er jo ikke så smart, at vi driver en restaurant. Vi er aldrig hjemme".

– På vores køleskab derhjemme hang der fire vagtplaner: Køkken, opvask, tjener og babysitter. Så blev vi enige om, at sådan skal det ikke være, når man har børn, og vi satte restauranten til salg.

Nina Beyer Mortensen nåede at få tænkt nogle tanker om, hvad hun skulle beskæftige sig med, da en køber meldte sig.

– Vi kendte Jørn Johnsen igennem Bornholms Kød og Catering, hvor han var vores kontaktperson. Jørn havde sagt til min mand, at hvis han på et tidspunkt ville sælge, skulle han kontakte ham. Jørn ville gerne købe, men han havde et krav: At jeg blev og passede mit arbejde.

På den måde kunne Nina Beyer Mortensen fortsætte i det job, hun var blevet meget glad for.

– Jeg følte mig meget genert, da jeg startede. Vi bruger meget tid på at snakke med vores gæster, og jeg elsker det. Det er bare lige mig, siger hun i dag.

Kenneth Mortensen har siden salget koncentreret sig om jobbet som selvstændig håndværker. Han køber gamle huse, renoverer dem og lejer dem ud.


Nina Beyer Mortensen skulle bare have et sommerferiejob. Nu har hun foreløbig været på Restaurant Margeritten i 25 år. Foto: Holger Larsen

 

Meget nemmere

Hvordan var det for dig at få en ny chef, som du ikke er gift med?

– Jeg siger med et smil på læben, at det er meget nemmere. Min mand skulle altid blande sig herinde i restauranten, for det var jo hans restaurant, jeg var kommet ind i. Med Jørn er det omvendt. Det var mig, der havde styr på restauranten. Jeg plejer at sige, at Jørn aldrig kunne finde på at blande sig i restauranten, og jeg blander mig lidt i køkkenet, griner Nina Beyer Mortensen.

– Margeritten har udviklet sig positivt, og køkkenet har udviklet sig meget positivt. I dag, hvor alle mennesker kan skrive anmeldelser på nettet, skal man virkelig være om sig hele vejen rundt. Vi kan ikke gøre alle tilfredse, men de fleste er det, og vi har mange stamgæster, hvilket må skyldes, at vi gør noget rigtigt, mener Nina Beyer Mortensen.

Hun mener, at succesen blandt andet skyldes, at Margeritten favner bredt:

– Vi kan noget til de store familier, men vi har også noget til hr. og fru, der gerne vil have en god flaske vin til middagen.

Bornholmerne bakker op

I vinterhalvåret kommer bornholmerne valfartende fra hele øen og har æren for, at Margeritten er blevet en helårsrestaurant.

– Jeg tror, at det gør noget, at vi har ligget her i så mange år, og at vi har åbent alle dage. Det er en god reklame. "I kommer bare", siger vi, "men det er en god idé at reservere bord, for der er knald på". Også i hverdagene.

Som restaurantchef tager Nina Beyer Mortensen sig af "alt undtagen køkkenet".

– Min vigtigste opgave er nok at sætte de andre i gang. Det lærte jeg for 10 år siden. Tidligere lavede jeg alt selv. Nu har vi også fået en medarbejder ansat til at afløse mig, så jeg kan holde en fridag, og når jeg holder fri, har jeg lært ikke længere at tænke på Margeritten.

Folkemødet venter

Nu venter Folkemødet og derefter en travl sommersæson, hvor Margeritten har 30 ansatte, hvilket inkluderer Nina og Kenneth Mortensens fire børn.

– De sidste dage op til Folkemødet er de mest stille på hele året, men så går det løs fra torsdag. Fredag er den største dag, hvor vi regner med at skulle have cirka 900 gæster igennem restauranten. Det er nogle sjove dage med mange gode historier. Men så glæder man sig også, til det bliver mandag igen, siger Nina Beyer Mortensen, der husker tilbage på det Folkemøde for cirka 10 år siden, hvor der manglede mad i Allinge:

– Da havde vi en dag, hvor vi havde 1.200 gæster og først lukkede køkkenet efter midnat.

Restaurant Margeritten fejrer restaurantchefens jubilæum med åbent hus søndag den 1. juni klokken 14-16.


 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT