Motorveteraner fejrer rund dag

Motorveteraner fejrer rund dag
Palle Kejlstrup har været formand for Bornholms Motor-Veteraner siden 2011. Foto: Holger Larsen
30. MAJ • 05:30
Holger Larsen
Journalist
30. MAJ • 05:30

Bornholms Motor-Veteraner holder 50 års jubilæum i klubhuset i Muleby.

Næstformand Bent Oldenborg er denne formiddag i gang med at slå græsset på udearealet ved Bornholms Motor-Veteraners klubhus i Muleby. Det hele skal tage sig godt ud, når klubben lørdag den 31. maj har inviteret til 50 års fødselsdag.

Indenfor i huset, som tidligere har været missionshus og forsamlingshus, er formand Palle Kejlstrup klar til at fortælle om klubbens historie og status.

Det gule hus med den røde trægavl og Gulf-benzinpumpen, som klubben fik foræret af det afdøde kommunalbestyrelsesmedlem Torben Rønne-Larsen, repræsenterer en af klubbens milepæle. Det var i 2012, at klubben overtog huset.

– Da jeg blev formand i 2011 holdt vi vores møder i et lokale i Aakirkebyhallerne, vi havde vores papirer og arkiv i et rulleskab, og vi havde nogle få tusinde kroner i banken. Det har været godt for os at få vores eget klubhus. Nu er det også betalt, og klubben har en god økonomi, siger en tilfreds formand.

– Vi har meget glæde af klubhuset, og vi har en del udlejning af det, men det kunne sagtens bruges noget mere, siger han.



Bornholms Motor-Veteraner havde eksisteret i mange år, før man investerede i eget klubhus – på Mulebyvej i Muleby. Foto: Holger Larsen

 

Mangler de unge

Medlemstallet har i mange år ligget nogenlunde stabilt, således at man nu er cirka 220 medlemmer.

Der er ikke så meget at klage over. Det skulle da lige være, at man ligesom så mange andre steder i foreningslivet mangler de unge.

Rent faktisk var det slet ikke en klub, at initiativtagerne dengang sidst i 1960’erne og starten af 1970’erne havde tanker om. Kaj Erik Boesen, der var klubbens første mødeleder/formand, fortæller historien i klubbens blad, BMV-Nyt.

Han havde sammen med tre brødre Jørgensen – Poul, Edgar og Helge – planer om at etablere et museum for biler, motorcykler og andre maskinmekaniske sager. Et af formålene var at sikre, at veterankøretøjer blev på Bornholm og ikke blev solgt til købere ovre.

Museumsplanerne blev der ikke noget ud af i den omgang. Det førte i stedet for til oprettelsen af Bornholms Motor-Veteraner, som i første omgang var en afdeling af Dansk Veteranbilklub. 50 personer mødte op til den stiftende generalforsamling på Højskolehotellet i Aakirkeby den 31. maj 1975.



Veterankøretøjerne kører Bornholm rundt i den første weekend af juli, og her er en spisning på Nordbornholms Røgeri med i programmet. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Bornholm Rundt

Bornholms første veteranløb blev udtænkt og planlagt om vinteren, og løbet blev derefter afviklet den 3. og 4. juli 1976 med 38 biler og 19 motorcykler.

Dermed var Bornholm Rundt født, og veteranrallyet har siden vokset sig stort og er blevet klubbens ubestridte flagskib.

– Bornholm Rundt er vores primære arrangement, som også er med til at give klubben penge i kassen. Rallyet er et af de mest populære i Danmark, fordi det er så anderledes end andre veteranløb. Vi har blandt andet nogle andre, lidt sjove poster undervejs i løbet, og folk elsker det, fortæller Palle Kejlstrup.

Interessen for at være med i det bornholmske veteranrally den første weekend i juli er eksploderet i de senere år, og med 161 tilmeldte køretøjer er der "i princippet" også udsolgt i 2025.

– Vi kan have nogle få stykker flere med, men så heller ikke mere, for så kan vi ikke håndtere det, siger formanden.

Bornholm Rundt er i høj grad et socialt arrangement, og weekendens højdepunkt er søndag formiddag, hvor de mange flotte køretøjer er samlet på Cirkuspladsen i Allinge.

– Her kan vi samle 5.000 gæster, der kommer for at se de gamle køretøjer, og vi elsker at vise dem frem. Når vi er ude at køre, møder vi masser af mennesker, der vinker og er glade. Vi er godt klar over, at de gamle køretøjer forurener noget mere end de nye. Men vi kører så lidt, at det ikke betyder noget i det samlede regnskab, siger Palle Kejlstrup.

Knap 30 af de tilmeldte køretøjer er fra Bornholm. Resten kommer fra det øvrige Danmark, Sverige, Norge og Tyskland.



Skilt i klubhuset på Mulebyvej. Foto: Holger Larsen

 

Mange aktiviteter

Bornholms Motor-Veteraner er en aktiv klub, som når op på næsten 60 aktiviteter i løbet af året. En gang om måneden er der medlemsmøde i klubhuset, og så arrangeres der et væld af forskellige ture.

Klubben har som sit primære formål at være med til at bevare motorhistorisk interessante køretøjer på Bornholm. Det vil sige, at klubben ikke kun dækker over biler og motorcykler, men over alle køretøjer med motor samt motorer og mekaniske indretninger med videre. Der har for eksempel også kørt traktorer med i Bornholm Rundt.

Nogle af klubbens ture er forbeholdt specialkøretøjer som for eksempel Nimbus-motorcykler, førkrigskøretøjer og klassiske sportsvogne.

Veterankøretøjer er mindst 35 år gamle, men klubben har også åbnet for klassiske køretøjer, som er mindst 25 år. Man kan i øvrigt blive medlem af BMV uden at eje et køretøj.

Fødselsdagen fejres i og omkring klubhuset på Mulebyvej. Man starter klokken 13 med stjerneløb, derefter er der åbent hus med kaffe og lagkage, og sidst på eftermiddagen tændes der op i grillen.

Formålet

Bornholms Motor-Veteraners formål beskrives i foreningens vedtæger:

"Via et forpligtende fællesskab at udbrede og fremme kendskabet til og interessen for motorkøretøjer af teknisk-historisk interesse samt at udveksle erfaringer inden for nævnte område med enkeltpersoner, foreninger og offentlige samlinger m.v. i såvel ind- som udland. Det kan bl.a. ske på foreningens månedlige medlemsmøder, hver den anden torsdag i måneden, ved foredrag eller lignende".

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT