Nærmest katastrofalt: Stor mangel på dommere

Nærmest katastrofalt: Stor mangel på dommere
Der er ikke nok, der vil uddele røde og gule kort på de lokale fodboldbaner. Alternativet til uddannede dommere er, at klubberne klarer opgaven selv. Arkivfoto
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT | 12. OKT 2021 • 20:00
Henrik Nielsen
Journalist
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT
12. OKT 2021 • 20:00

Der er for få dommere på Bornholms Fodbolddommer-Klubs telefonliste til at kunne dømme alle kampe på Bornholm.

For halvanden uge siden var det ikke muligt at stille med en dommer til en håndfuld af de fodboldkampe, der blev spillet på Bornholm. Ifølge Bornholms Fodbolddommer-Klub er situationen nærmest katastrofal på nuværende tidspunkt. I foråret var der 32 dommere på klubbens telefonliste, men for tiden er der kun 20, som er aktive, og det er ikke nok til at klare alle kampe.

– Så må klubberne klare det selv. Vi kan ikke dømme mere, end vi gør. Vores problem er at få nogle emner. Det kan vi lige så godt være ærlige at sige, siger Holger Hansen, som er formand for Bornholms Fodbolddommer-Klub til Tidende.

Han har selv været fodbolddommer siden 1969 og er glad for at benene stadig holder. Andre af de lokale dommere dømmer også mange kampe, selvom de er fyldt 60 år.

– Det vil koste, hvis en af dem, som dømmer fire-fem kampe om ugen, bliver skadet, siger Holger Hansen.

De unge mangler

Udfordringen er at få de unge til at melde sig under de gule og røde kort og at fastholde dem, når de melder sig.

– Det er begrænset, hvad vi har af unge. Vi har haft nogle med på kurser, men mange dømmer ikke ret længe. Det kan vi se fra det seneste kursus i 2017. Jeg tror kun, at det er Louise Mikkelsen, der stadig dømmer. Der er så mange andre ting, de vil, og det gælder ikke kun dommere. Det er alt, siger Holger Hansen.

Ifølge DR stopper op mod halvdelen af de nyudklækkede dommere inden for det første år, blandt andet på grund af mangel på respekt, grimme tilråb og konfrontatoriske spillere. Dårlig opførsel er ifølge dommerklubbens formand ikke noget stort problem i bornholmsk fodbold.

– Jeg tror ikke, der er folk, der stopper af den grund. Vi er en lille ø, og alle kender alle. Det kan jeg selvfølgelig sagtens sige, for de kan ikke genere mig, der har dømt i 50 år, men der kan måske være nogle unge, som godt kan blive lidt mobbet. Men vores problem er, at vi ikke har de unge folk, siger Holger Hansen.


Ifølge Bornholms Fodbolddommer-Klub er situationen nærmest katastrofal i bornholmsk fodbold, hvor der aktuelt ikke er dommere nok til alle de kampe, der skal spilles. Formand Holger Hansen opfordrer klubberne til at stille med emner til det næste dommerkursus, som er planlagt til 2022. Arkivfoto: Berit Hvassum


Klubberne må på banen

Som mangeårig dommer og formand for Bornholm Fodbolddommer-Klub vil han gerne have fat i dem, som er midt i 20'erne og bor på Bornholm.

– Vi har haft nogle på kursus, som er under uddannelse, og de holder ikke så længe, for de forlader øen, siger han.

Derudover er der nogle dommere, som stopper, fordi de hellere vil bruge deres tid på noget andet. Det oplevede Holger Hansen i weekenden.

– Nu vinkede jeg i Nexø i søndags, og Midtbornholms træner og hjælpetræner er tidligere fodbolddommere begge to. Så havde jeg en snak med dem, om at de godt kunne starte igen, men nu er de trænere for bornholmsserieholdet, og så kniber det med tiden. Man vælger det ene eller det andet, siger han.

Det er besluttet, at der skal gennemføres et dommerkursus i 2022, det første siden 2017. Under corona har det været muligt at tage dommerkurset virtuelt. Det har der været pæn interesse for på Bornholm, men kun to er blevet færdige.

– Vi havde flere, som var tilmeldt, men så var det pludselig klokken 15-17, og så gik det ind i arbejdstiden, siger Holger Hansen.

Hans opfordring til klubberne er, at de finder nogle emner, så bornholmsk fodbold kan få løst sin dommerkrise.