Arbejde med hovedet, hænderne og kroppen

Arbejde med hovedet, hænderne og kroppen
Anne-Marie Lyster Riis.
FAMILIE | Torsdag 14. november 2024 • 19:00
Af:
Søren Sorgenfri
FAMILIE | Torsdag 14. november 2024 • 19:00

Interview med Anne-Marie Lyster Riis, Mentor- & BTU-koordinator på Campus Bornholm om gode chancer for lærlingepladser og arbejde efter endt uddannelse via de bornholmske erhvervsuddannelser.


Erhvervsuddannelser er flittigt omtalt i medierne. Hvorfor er netop disse uddannelser i overskrifterne disse år?

Først, så er det i min optik helt på sin plads. Erhvervsuddannelser (forkortet: EUD) er et kæmpe område som dækker over alt fra flymekaniker til frisør. Det er uddannelser, der sætter krav til både dit hoved, men måske i særlig grad også til din fysik. Så jeg forstår godt, at det er et populært emne. Derudover er der jo massiv politisk bevågenhed, fordi alt tyder på, at vi fremover kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Faktisk mangler vi det allerede nu! På landsplan OG på Bornholm. Hvis vi vil have de dejlige unge mennesker til at vælge en erhvervsuddannelse, så er de nødt til at vide, at de eksisterer, at de er interessante og relevante for dem.


Mærker I tendensen?


På Campus går det stabilt med søgningen til erhvervsuddannelser. Bornholm har mange gode virksomheder, som tager lærlinge, og mange af dem er meget aktive i søgningen på lærlinge, da det for virksomhederne, unægteligt er en god måde at hverve den kommende faglærte arbejdskraft.

Hvad er det en EUD, tilbyder kommende studerende?

At starte på en EUD er for mange unge mennesker et tilvalg af den type undervisning, som de trives allerbedst i nemlig den praksisnære. At få lov at arbejde med hovedet, hænderne og kroppen. At arbejde med en proces og et produkt der ender med at blive noget fysisk, brugbart og efterspurgt. Ud over det tilbyder erhvervsuddannelserne hver deres kultur og identitet. Man kan tydeligt se forskel på en bager og en personvognsmekaniker. Og det er en god ting! Eleverne bliver en del af et fællesskab, hvor de både inviteres til at dykke ned i faglige nørderier, men også møder kollegaer og arbejdspladser der har de samme interesser. For mange er netop dette også en væsentlig faktor - de kommer ud og arbejder og bliver en del af en arbejdsplads og erhvervslivet. Det resulterer i både kolleger, løn, arbejdstøj og vi oplever også, at det ansvar eleverne får på deres lærepladser, det er med til at gøre dem stolte og eleverne modnes for hvert hovedforløb.

Hvordan er sammenhængen mellem EUD på øen, og så hvis man skal tage dele af uddannelsen et andet sted?

På Campus Bornholm kan du tage en række erhvervsuddannelser helt fra grundforløb til svendebrev. Men i og med at der findes over 100 erhvervsuddannelser er der naturligvis en del uddannelser, hvor du skal over for at tage dine hovedforløb. Mange har en læreplads på Bornholm og tager derfor kun over i skoleperioderne. I de situationer bor eleverne ofte på skolehjem og har det vældig hyggeligt med det sociale fællesskab, som den oplevelse giver. Det kræver noget selvstændighed og mod, som eleverne gladelig udviser.


Er der særlige forhold, der gør sig gældende for EUD på Bornholm?

Det helt særlige ved EUD på Campus Bornholm er netop, at eleverne har deres gang på Campus. Mange elever er glade for fortsat at kunne se deres venner, der har valgt en anden retning i fx pauser eller til fællesarrangementer.

UDDANNELSE

FÅ ABONNEMENT