Bliv uddannet på turbotid

Bliv uddannet på turbotid
Det seneste hold Turbokokke dimitterede fra Campus Bornholm 19. april 2024. Et særdeles dygtigt hold, hvor der blev uddelt syv ud af ni mulige medaljer. Fra venstre: Nicholas Arnold, Emil Klejst Rasmussen, Helle Preuss Justesen (bronze), Heidie Marie Kofoed (bronze), Heidi Nanna Heiss (bronze), Koraljka Sabadin (sølv), Anne Krüger Snebang (sølv), Karol Mikolaj Karpiak (bronze), Marianne Ager (bronze), Underviser Jonas Thunberg.
FAMILIE | Torsdag 14. november 2024 • 20:00
Af:
Søren Sorgenfri
FAMILIE | Torsdag 14. november 2024 • 20:00

På Campus Bornholm kan man i raketfart komme igennem tjener- og kokkeuddannelserne.

Overvejelser om uddannelse er ikke kun for de helt unge og kommende studerende. Man kan sagtens have en solid portion livserfaring og alligevel sadle om. Og tilmed sadle om med fart på. Bogstavelig talt. Det gælder nemlig de to særlige bornholmske højintense uddannelsesforløb Turbotjener og Turbokok.

Dette efterår satte Campus Bornholm igen strøm til de to intensive uddannelsesforløb til Turbotjener og Turbokok, som er skræddersyet til dig, der ønsker at udvide dine kompetencer samt opnå det svendebrev, du måske altid har drømt om ikke mindst målrettet et job i restaurationsbranchen.

Begge forløb er blevet en vigtig ressource for branchen, som kalder på dygtige fagfolk, der kan leve op til de høje standarder, som øens restaurationer kræver. Her giver uddannelserne på Campus Bornholm deltagerne præcis de færdigheder, der skal til for at lykkes i branchen.

Forløbene har kørt med stor succes på Bornholm siden 2020, hvor deltagerne på blot 18 eller 24 uger kan tage springet ud i en verden af nye karrieremuligheder inden for henholdsvis tjener- og kokkefaget. Uddannelserne er målrettet voksne med minimum to års relevant erhvervserfaring i branchen og er designet til at bygge videre på den erfaring, de allerede har opnået. Det er altså blandt andet en mulighed for ufaglærte for at få papir på deres kompetencer, så kig forbi BUM og fat i Campus Bornholm på »standen for MAD-uddannelserne« og hør mere. Holdene er fyldt godt op, hvilket vidner om stor efterspørgsel og attraktiv mulighed for voksne studerende, der kan se sig selv i restaurationsverdenen. En central branche på Bornholm.

Det fortæller Mattias Landberg-Krarup, uddannelsesleder på Campus Bornholm:

»Vi har udviklet disse særlige forløb i tæt samarbejde med HORESTA og 3F Bornholm, fordi vi ved, at der er en stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft i service- og fødevarebranchen. Med Turbotjener og Turbokok vil vi gerne imødekomme behovet for hurtig opkvalificering, så erfarne fagfolk kan tage næste skridt i deres karriere. Vores uddannelser kombinerer teori med praktisk erfaring, og det gør at de nyuddannede kan vende tilbage til branchen dygtigere og skarpere end nogensinde før.«

 

Claus Jørgensen, Uddannelseschef på Campus Bornholm.

 

Mulighed for nye turbouddannelser

Interview med Claus Jørgensen, Uddannelseschef på Campus Bornholm.

Hvorfor har I holdt fast i turbouddannelserne?

Dette er et helt særligt tilbud til den gruppe af medarbejdere, der er fyldt 25 år og har minimum to års relevant erhvervserfaring. Uddannelsen giver virksomheden en opkvalificeret medarbejder, der har fået større selvtillid og mod på at løfte et større ansvar, samtidig med at deltageren får et stort løft i kompetencer og et robust håndværksmæssigt fundament at stå på. Det gør dette tilbud unikt.

Hvor mange har aktuelt søgt forløbene?

Lige nu er der et hold i gang for kokke med 12 deltagere, og vi kører også et hold for tjenere med seks deltagere.

Hvori udover det afkortede tidsforløb består det turbomæssige?

Uddannelsen er struktureret således, at al skoleundervisning komprimeres i et langt, intensivt forløb, afhængigt af uddannelsen. Heraf kommer navnet "turbo," og forløbet varer mellem 20 og 25 uger.

Uddannelsesforløbet afsluttes med en ordinær svendeprøve præcis som ved et traditionelt uddannelsesforløb, hvor to censorer udpeget af det faglige udvalg i København kommer til Bornholm og bedømmer svendeprøverne.

Overvejer I nye turbouddannelser?

Erfaringerne med disse særlige uddannelsesforløb er meget positive, og derfor overvejer vi løbende, om modellen kan anvendes på andre uddannelsesområder. To vigtige betingelser skal dog være opfyldt: Branchen skal helhjertet bakke op, og der skal være medarbejdere med relevant erhvervserfaring, dog uden at være uddannet inden for det pågældende fag.

UDDANNELSE

FÅ ABONNEMENT