Bornholmslinjen fjerner afgange i 2024

Bornholmslinjen fjerner afgange i 2024
2024 kan byde på et gensyn med Max på ruten Rønne-Ystad. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | 22. AUG 2023 • 13:11
NYHED
22. AUG 2023 • 13:11
Henrik Nielsen
Journalist

Der er 2,3 procent færre afgange i Bornholmslinjens sejlplan for 2024.


Bornholmslinjens sejlplan for 2024 er klar. Det er en sejlplan med lidt færre afgange i forhold til i år. Sejlplanen indeholder 3.624 afgange i 2024 mod 3.705 afgange i 2023. Det er 2,3 procent færre afgange.

– Vi fjerner afgange i skuldersæsonen, hvor vi sejler færre afgange med vores højkapacitetsfærge. I planen lige nu er det Max, indtil vi kender resultatet af forsøget med at bytte Max med Express 1, fortæller kommerciel direktør Jesper Skovgaard hos Molslinjen i en pressemeddelelse.

Samlet set kommer priserne til at stige, da stigende olieomkostninger de seneste år slår igennem i sejlplan 2024.

– Langt han ad vejen vil bornholmerne opleve de samme priser som i dag. Der vil stadig være mange billetter til 99 kroner at finde – blot færre end de foregående år, siger Jesper Skovgaard.

Hvis Express 1 mere permanent bliver sat ind ved siden af Express 5, vil det kompensere for den kapacitet, som mistes ved de færre afgange, fortæller rederiet.

– Og så får vi også det fulde udbytte af Express 5 i næste års højsæson, når opmarchbanerne i Rønne bliver færdige, slutter Jesper Skovgaard.

Stabilt materiel og større kapacitet

Ifølge Ann Hartl, formand for Bornholms Passagerforening, er der ikke nogen store overraskelser i sejlplanen for 2024. Det store spørgsmål er, om den større Express 1 skal blive ved med at sejle i stedet for den mindre Max, sådan som den forsøgsvis har gjort i højsæsonen i 2023.

– Der er flere kapacitetstyper i kontrakten. Uden for sæsonen sejles der fire afgange dagligt, i højsæsonen sejler man alt hvad remmer og tøjler kan holde. Og her blev der sidste år indgået en forsøgsaftale om, at man i år indsatte Express 1 i stedet for Max på de dage, hvor der er krav om maksimumkapacitet. Når vi så er færdige, kan vi evaluere på, hvordan det gik, forklarer Ann Hartl.

Udfordringen er naturligvis at ramme balancen mellem at sejle for meget og for lidt. Derudover er der en vigtig, løbende dialog mellem Bornholm, Transportministeriet og Molslinjen, som er operatør på Bornholmslinjen, om bornholmernes ønsker og behov.

– Bornholmslinjen ville nemt kunne sige at kontrakten er opfyldt med de nye større færger, men vi har også et ønske om mere stabilt materiel, større kapacitet og højere frekvens, især i ydersæsonerne. Vi er overbeviste om, at større tilgængelighed vil øge efterspørgslen. Jo mere du har at vælge imellem, jo større er sandsynligheden for at man vælger Bornholm, og en øget frekvens er vigtig for bornholmerne. Det er både vores motorvej og vores landevej, og motorvejen er altid åben. Det ved vi godt, vi ikke kan forvente af færgen, men så tæt på som muligt, siger Ann Hartl.

Reglerne er helt klare

Bornholmslinjen varslede allerede i juni en gennemsnitlig prisstigning på billetterne på knap 27 procent i 2024.

– Det er selvfølgelig ærgerligt, men det skyldes en kombination af de generelle prisstigninger i samfundet og mere specifikt oliepriserne. De prisforhøjelser, der for længst er slået igennem i resten af samfundet, slår ikke igennem på færgepriserne før nu.

Det er voldsomt, men reglerne er helt klare.

– Vi har ikke en jordisk chance for at påvirke det, det er transportministeriet der skal overvåge det, siger Ann Hartl.

Samtidig understreger hun, at man fortsat vil kunne få billetter til 99 kroner, hvis man bestiller i god tid.

– Det er ikke sådan at 100 nu er 125 hele vejen igennem. Der er stadig billetter til den lave pris, men måske ikke helt så mange. Det er sådan det må være. Det er et vilkår, vi er nødt til at acceptere.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT