Unik oplevelse åbner i Nexø: 'Vi vil gerne have, at der er en wauw-effekt'

Unik oplevelse åbner i Nexø: 'Vi vil gerne have, at der er en wauw-effekt'
Både banen og væggene lyser i mørke. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Tirsdag 28. maj 2024 • 05:30
ERHVERV | Tirsdag 28. maj 2024 • 05:30

Der er selvlysende kunst på væggene og selve spillet foregår i neonoplyst mørke, når Paulie Melnyk og Jeremy Bersier åbner deres nye trækplaster i Nexø.

Der er allerede sat store skilte op på de nydelige sortmalede bygninger på Sdr. Hammer i Nexø.

Selvom stedet føles lidt afsides, er man ikke i tvivl om, at man er havnet det rette sted. Nexø Minigolf og Biergarten står der med store blokbogstaver efterfulgt af det glade budskab skrevet med kridt; "Åbner den 1. juni".

– Det er dejligt, at det begynder at ligne noget, for der er lagt rigtig mange timer i det, fortæller Jeremy Bersier med et smil.

Han og makkeren, Paulie Melnyk, er i arbejdstøjet, og det har de været de seneste to måneder, hvor der er blevet hamret, banket, malet og tænkt store tanker. Nu står der sodavand snorlige i køleskabene, Krølle Bølle-fryseren står klar til at blive fyldt med ispinde, og en kæmpestor bar står og glæder sig til, at fustagerne sluttes til, og øllet kan løbe fra hanerne.

– Vi snakkede om, at vi gerne ville gøre noget rigtig fedt for Nexø, og så lavede vi faktisk en liste over, hvad det kunne være, fortæller Paulie Melnyk.

Ikke fordi makkerparret manglede noget at se til. De har allerede Café Holmer på Torvet, ligesom Jeremy Bersier har hænderne fulde med Pizza Deli i både Nexø, Aakirkeby og Rønne, men helt fyldte var de hænder så altså alligevel ikke.

– Vi ville leje bygningerne her, så vi kunne have lager til Pizza Deli her på Sdr. Hammer, men ham vi så skulle leje det af, ville faktisk hellere sælge bygningen, og så måtte vi jo overveje, hvad der var af muligheder, fortæller de to, som begyndte at overveje, om der mon kunne være en form for stordriftsfordel ved at importere sine egne råvarer.

Den overvejelse førte dem til FoodExpo i Herning, og det var her Jeremy Bersier faldt over et billede af såkaldt Black Light Minigolf - minigolf i mørke, men med UV-lys og selvlysende baner og bolde.

– Da jeg så billederne af det, var jeg klar med det samme. Jeg sagde bare: "Det gør vi!", fortæller Paulie Melnyk.

Og sådan besluttede de to efter mange overvejelser, at der skulle være minigolf og en såkaldt biergarten - som vel ret beset er en ølstue med et tyrolsk twist. Det er den ølstue, der lige nu er under forvandling. I løbet af ugen ankommer de borde, som skal indbyde til samvær over en øl fra hanerne.


Jeremy Bersier (tv) og Paulie Melnyk (th) skal lige have færdiggjort de sidste ting inden åbningen. Foto: Sarah Thun Kristensen

Afslutning på Balka

De to har en lokal samarbejdspartner, som har snedkereret både den store rustikke bar, ligesom han har borde på vej, som er lavet specielt til stedet med træ fra Østerlars Savværk.

– Og så har vi to rum til events nede i bunden af rummet. Her kan man holde børnefødselsdag, polterabend, julefrokost eller andre ting, hvor man gerne vil holde det lidt mere privat, forklarer de to iværksættere, som også drømmer om at vise sport på storskærm, at afholde små koncerter og generelt at tage noget initiativ til at mødes og være fælles om ting i Nexø.

Fortsætter man forbi baren og ind igennem en dør, lukker døren bag sig og slukker lyset. Det er her, magien sker; hele rummet lyser op i neonfarver, der formentlig kan sætte godt humør i de fleste.

En nymalet selvlysende minigolfbane på 18 huller inviterer til kvalitetstid med venner, kollegaer eller familie, musikken flyder ud af højtalerne, og væggene er oversået med store fluorescerende kunstværker.

Det er en bornholmsk kunstner, der har stået for magien på væggene, og hun har også fået den til at hænge sammen med flere af banerne.

– Vi kontaktede Gaia Trampedach, som jo er barnebarn af Kurt Trampedach, og så spurgte vi, om hun ville være med på projektet. Det ville hun gerne, så vi forklarede vores tanker, og så fik hun ellers frit lejde, fortæller Paulie Melnyk.

De vigtigste kriterier har været, at det skulle hænge sammen hele vejen rundt og med banerne, og så skulle det være "noget med Bornholm". Derfor er væggene nu en kunstnerisk illustration af Bornholm i fortid, nutid og fremtid, og som en ekstra lille gimmick træder man ud af den magiske mørke og selvlysende verden, når man kommer til hul nummer 18.

De to iværksættere indrømmer blankt, at væggene er blevet meget flottere, end noget de kunne have udtænkt. Her er både store dragevæsner, strømmende floder, Hammershus og andre kendetegn, som de fleste vil genkende, selvom det nok lige tager et øjeblik at opdage, hvad man kigger på, når det hele er fremstillet i fluorescerende neonfarver.

Ringen sluttes med billeder af energiøen og tanker og drømme om, hvordan Bornholm kan tage sig ud i fremtiden - og ja, så sluttes festen altså af på Balka, hvor det sidste hul skal spilles.

– Vi har valgt, at det skal slutte i dagslys og med Balka Strand på væggene, fordi vi ligesom vil tage folk tilbage til hverdagen efter et eventyr inde i mørket, forklarer Paulie Melnyk.


De selvlysende rødhætter viser banenummeret hele vejen rundt. Foto: Sarah Thun Kristensen


Wauw-effekten

I den to måneder lange ombygningsproces, er der blevet brugt store mængder af både sort og selvlysende maling, for væggene er malet på en sort baggrund, der skal få den fluorescerende maling til at stå endnu tydeligere frem.

Rundt omkring i hallen er banernes numre markeret med selvlysende rødhætter, og der er da også lagt et stort arbejde i at bornholmificere banerne, som er købt brugt. Derefter har de fået lidt kærlighed i form af nye gimmicks og sjove selvlysende sager.

– Men banerne er åbenbart også lidt svære. Det har vi bare først fundet ud af efter, vi har lavet dem, malet med selvlysende farve og det så er tørret, fortæller Paulie Melnyk med et skævt smil.

– Det betyder bare, at det er en udfordring, og at man kan komme flere gange.

Selvom man umiddelbart, når man træder ind i lokalet og rammes af diskofarverne, kunne tænke, at målgruppen er unge, festglade mennesker, så har diskotekerne som bekendt ikke patent på friske neonfarver i mørket. Og da man hos Nexø Minigolf og Biergarten kan opleve den festlige stemning på alle tidspunkter af dagen, er målgruppen faktisk alle og enhver, der synes, det kunne være sjovt at få en på opleveren med en lidt anderledes omgang minigolf.

– Vi vil gerne være et nyt samlingspunkt for både unge, ældre og børn, for vi har god plads, og vi har store planer om at lave både afterski, halloween, julehygge og den slags ting. Vi vil gerne sørge for, at der er noget unikt at køre efter, forklarer de to herrer, som er gået ind i projektet med stor ildhu.

Det har på ingen måde været billigt, erkender de blankt. Men set fra deres stol, kunne det ikke have været anderledes, og de har heldigvis investorer med, som tror på projektet.

– Vi har det også sådan, at hvis man ikke går all in og investerer nogle penge, så kan man lige så godt lade være, forklarer Paulie Melnyk.

– Og så vil vi gerne have, at der er en wauw-effekt, når man træder ind i rummet, så man virkelig oplever, at det er gennemført helt fra start, supplerer Jeremy Bersier.

Direkte adspurgt svarer de da også ærligt, omend med et skævt smil og ironisk distance, at ja - de regner naturligvis med at tjene kassen på projektet.


Bornholm er på væggen på mange forskellige måder. Foto: Sarah Thun Kristensen


Kun begyndelsen

Den nye bornholmske aktivitetshal er både Bornholms og Østdanmarks eneste af sin slags.

Ja, man skal faktisk køre i næsten seks timer fra Ystad til Vendsyssel i Nordjylland, hvor Danmarks hidtil eneste selvlysende minigolfhal befinder sig.

Alternativt findes konceptet også i Slesvig i Nordtyskland, og det er faktisk allerede stort i Tyskland. Derfor har de ambitiøse iværksættere også en klar idé om, at det kan blive et stort hit. De forventer dog ikke, at det bliver den nye minigolfhal i Nexø, der får folk til at strømme til Bornholm fra hele Danmark.

– Vi tænker nok ikke, at det er det, der får folk til at booke ferien, men vi forestiller os, at når folk så er her, så kommer vi til at stå højt på listen, fortæller Jeremy Bersier.

Drømmen er, at hallen kan finde en plads i nærheden af Brændesgårdshaven, som et attraktivt tilbud, mange vælger at prioritere, når de lægger vejen forbi Bornholm. Men mindre kan også gøre det - i hvert fald i starten.

– Vi blev faktisk lidt overraskede, for det er ikke astronomiske tal, vi skal nå for at nå budgettet, fortæller Paulie Melnyk.

– Det er måske 100 personer om dagen i højsæsonen, og det er meget realistisk. Vi regner på en måde, hvor vi skal have flest igennem i højsæsonen, i efterårsferien og til jul, og så vil vi holde åbent i weekenden hele året rundt - gerne mere. Men vi regner med, at det er sommeren, der skal få det til at løbe rundt.


De to indehavere foran selfievæggen med englevinger, hashtag og Krølle Bølle i skjul bag Jeremy Bersier (th). Foto: Sarah Thun Kristensen


Festival og koncerter

Derfor er det også drømmen at begynde med en intensiv og travl første sæson, hvor de nye faciliteter bliver godt besøgt.

Det vil nemlig give ro på og tillade, at der bliver investeret yderligere næste år, og der er masser af projekter på de to indehaveres ønskeliste at investere i.

– Vi vil gerne prøve at lave en stor oktoberfest. Det er sådan noget, vi drømmer om, at folk rejser til Bornholm for at deltage i, fortæller Jeremy Bersier.

På trods af navnet, er det tanken, at festlighederne skal løbe af stablen i midten af september, hvor der som regel er skønt sensommervejr midt i Østersøen.

Derudover er renoveringen og indretningen af minigolf og biergarten kun første kapitel af det store projekt, som Sdr. Hammer 43 er. De to drømmer nemlig om at de næste år kan tage fat på de store udendørsområder.

Mens der allerede i år er gjort klar til, at der kan stå borde og stole foran indgangen, ligesom der er lavet en selfievæg, hvor man kan lade sig affotografere med vinger ved siden af en lille Krølle-Bølle, så er der også et stort potentiale i arealet bagved bygningen. Her vokser lige nu højt og ustyrligt græs, buske og krat, ligesom to halvstore både står opmagasineret på hjul.

Men skuer man ud i fremtiden, ser Paulie Melnyk og Jeremy Bersier store gårdkoncerter med plads til op mod 1.000 gæster for sig. På sigt har de også visioner om at søsætte Nexø Musikfestival i samarbejde med Havnen.

Lige nu er der imidlertid nok at se frem imod med åbningen, som skal fejres med fri fadøl og pølser fra Svanekeslagteren. De to forventer at se en del besøgende, for de kan tydeligt mærke, at folk i byen er interesserede.

– Folk er vildt positive, og alle bakker op. Det gjorde de også med Holmer, men det er endnu mere nu, og da vi lavede en facebookside, fik den hurtigt 1.000 følgere, fortæller de.

Inden åbningsfesten skal der dog lige sættes borde op, etableres varmeanlæg, malerierne skal færdiggøres, malingen skal tørre og mange mange flere ting skal klares, inden det bliver lørdag.


Banerne er malet, så de hænger sammen med malerierne på væggen - her er det Hammershus. Foto: Sarah Thun Kristensen

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT