Sådan var prisen før og efter salg af elnettet

Sådan var prisen før og efter salg af elnettet
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 14. JAN 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. JAN 2023 • 05:30

Elnettet på Bornholm var landets dyreste, længe før ejerskabet rykkede til Jylland.


Hvis Bornholms Energi og Forsyning stadig havde ejet elnettet, ville nettarifferne også være steget voldsomt. Den påstand fremsatte Charles Nielsen, direktør for infrastruktur i Trefor og bestyrelsesformand, i Trefor El-Net Øst i Tidende fredag.

Mange bornholmere har siden salget af elnettet givet udtryk for deres frustration over priserne og mistænkt de nye ejere fra Ewii-koncernen for at stramme prisskruen mere end nødvendig – senest da de nye tariffer med højere aften- og dagstakster trådte i kraft i mandags.

For at undersøge påstanden fra Trefor har Tidende søgt oplysninger i de prissammenligninger, som Dansk Energi (i dag Green Power Denmark) årligt har publiceret, og sammenholdt de historiske tal med taksterne anno 2023.

I 2021 kostede en kilowatt-time strøm (her handler det kun om nettariffer og ikke den samlede elpris) 48,2 øre inklusiv moms på Bornholm. Til sammenligning var taksten 10,6 øre hos Trefor (Sydjylland og Vestfyn) og 34,1 øre hos Radius i hovedstadsområdet, der dengang havde landets næsthøjeste takster.

Inden elpriserne gik i vejret, udgjorde abonnementet en større del af den samlede betaling til elnetselskaberne end i dag. Også her lå Bornholm med 795 kroner om året i den dyre ende, mens kunder hos Trefor og Radius betalte 510 og 312 kroner. Prisen hos Trefor El-Net Øst er i dag faldet til 767 kroner på Bornholm, mens abonnementet stadig koster lidt over en plovmand omkring Lillebælt.

Tidende har prøvet at beregne de samlede udgifter til elnettet for en almindelig husstand.

Beregningerne tager udgangspunkt i, at elforbruget er jævnt fordelt ud over alle døgnets 24 timer, og at sommerforbruget er lige så stort som om vinteren.

Med de nye takster står en bornholmsk husstand med et gennemsnitsforbrug på 4.000 kWh om året til at betale 4.171 kroner i år. Trefors kunder i Jylland skal af med 2.353 kroner. I 2021 skulle man hos El-Net Øst blot betale 2.502 kroner, mens regningen i 2021 til Trefors oprindelige kunder lød på 858 kroner.

Mindre effektivt elnet

Bornholmerne skal altså i dag betale over 1.800 kroner mere end Trefors kunder omkring Lillebælt, hvis man i husstanden har et typisk elforbrug på 4000 kilowatt-timer om året. Med samme regnemetode lå prisforskellen mellem Trefor i Jylland/Fyn og El-Net Øst i 2021 på 1.650 kroner.

Prisforskellen i procent er blevet mindsket med årene, mens den i absolutte tal er steget lidt. Stigningen kan først og fremmest forklares med, at nettabet i det bornholmske elnet er markant højere end hos Trefor omkring Lillebælt.

Forskellen på Bornholm og Trefors hjemmebane vil i realiteten være lidt større, da de fleste folk bruger mere strøm om aftenen, hvor taksterne er højest, fordi belastningen af elnettet i disse timer topper. Mange mennesker, specielt hvis man har elvarme i huset, har også et højere strømforbrug om vinteren, hvor tarifferne er højere end i sommerhalvåret.

En samlet årsregning på omkring 5.000 kroner synes derfor mere realistisk, men det vil i sidste ende afhænge af, hvor god man er til at lægge strømforbruget på tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Om natten er nettarifferne (i vinterhalvåret) ni gange lavere end mellem klokken 17 og 21 om aftenen.

Trefors ledelse har flere gange forklaret, at den generelle prisforskel især handler om, at elforbruget på Bornholm er for lavt i forhold til elnettets udstrækning. Der er færre til at betale for investeringerne, der er foretaget, ligesom de relativt små strømmængder, der transporteres, betyder, at det procentvise nettab bliver større.

Mærkesag hos kandidater

Fra bornholmsk side har den økonomiske ulighed vakt en del debat. Da der for et år siden skulle vælges to lokale repræsentanter til bestyrelsen i det nydannede selskab Trefor El-Net Øst, havde flere kandidater fokus på prisniveauet, blandt andre Laila Kildesgaard, som endte med at blive valgt.

– Lige nu betaler vi cirka 30 procent mere, end de gør i Trekantområdet, for at være koblet på elnettet. Det må kunne harmoniseres i løbet af 2023, så prisen falder. Vi har i forvejen rigtig mange smådriftsulemper på Bornholm på forsyningsområdet, hvor der lige er annonceret store stigninger i affaldsgebyret, sagde hun til Tidende under valgkampen for knap et år siden.

Før jul spurgte Tidende Laila Kildesgaard, om hun fortsat mener, at prisen er urimeligt høj på Bornholm i forhold til i Trekantsområdet, og om hun finder det realistisk at minimere prisforskellen. Hun ønskede ikke at deltage i et interview, men sendte dette skriftlige svar.

”Som forbrugerrepræsentant i El-net Østs bestyrelse er jeg naturligvis meget optaget af, hvordan det kan være at prisen for transport af vores strøm på Bornholm er højere end alle andre steder i Danmark. Jeg har spurgt til både fusionsgevinster og prisudviklingen. For øvrige information henviser jeg til vores bestyrelsesformand Charles Nielsen”, skriver Laila Kildesgaard.