Afgående Thors: Jeg valgte at tale sandt 

Afgående Thors: Jeg valgte at tale sandt 
Thomas Thors meddelte lørdag at han trækker sig fra politik, for at give plads til nye kræfter. Det betyder farvel til 36 år som en af de absolutte frontfigurer i udviklingen af det bornholmske samfund. Foto: Jacob Jepsen
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 21. NOV 2021 • 12:51
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
21. NOV 2021 • 12:51

Den afgående borgmester er politiker af den gamle skole. Det kom til at koste ham dyrt ved kommunalvalget, hvor Socialdemokratiet mistede borgmesterposten og tog Venstre med i faldet. 

Thomas Thors valgte at tage konsekvensen, og meddelte lørdag, at han trækker sig fra politik. 

I dag gør den 72-årige socialdemokrat status over sine 36 år i spidsen for bornholmsk politik.

Efter 36 år i kommunalbestyrelsen siger Thomas Thors om seks uger godt nytår, og farvel og tak.

Dermed har Socialdemokratiets nestor tilbragt præcis halvdelen af sit 72-årige liv i midten af bornholmsk politik.

Fra valget til kommunalbestyrelsen i Rønne kommune i 1986 til den første borgmesterpost samme sted i 1998, og videre til rollen som Bornholms samlende figur i den nyetablerede Bornholms Regionskommune, hvor Thors sad som borgmester fra 2003-2005.

Resten er - som man siger - historie. 

Fra 2005 og frem til valget i 2009 sad Thomas Thors som gruppe- og udvalgsformand under Bjarne Kristiansens auspicier, og bistod Socialdemokratiets lokalformand og den øvrige S-ledelse med at køre en ung gymnasielærer fra Pedersker i stilling som mulig borgmesterkandidat. Det lykkedes som bekendt, og Winni Grosbøll overtog borgmesterkæden og den politiske ledelse af kommunen den 1. januar 2010.

Thomas Thors spillede både inden og efter Grosbøll-valget rollen som den erfarne rådgiver, der hjalp den unge komet på vej, og det var egentlig også den rolle han havde udset til sig selv ved kommende valg, blot med den tilføjelse, at den unge komet i det omtalte tilfælde ret hurtigt fik demonstreret, at hun mestrede kunsten af flyve selv. 

Erfaring fra maskinrummet

Selvsamme Winni Grosbøll trak imidlertid stikket til det politiske liv i slutningen af 2020 for at flytte til København. Thomas Thors blev efterfølgende af S-ledelsen udpeget som den, der skulle føre borgmesterpartiet sikkert gennem kommunalvalget i 2021. Først som gruppeformand og kandidat, siden som mulig spidskandidat. 

Vejen til spidskandidaturet blev midlertidigt afsporet af en urafstemning, da Claus Larsen-Jensen – tidligere folketingsmedlem og Europa-parlamentariker – forsøgte at udfordre Thors' position som fremtidens mand på borgmesterposten. 

Veteranen kom imidlertid ud af afstemningen med dobbelt så mange stemmer som udfordreren, og dermed var hierarkiet på plads, i hvert fald internt i Socialdemokratiet. Prisen for at sætte Thors øverst på plakaten viste sig dog at blive høj. Partiet mistede ved valget i tirsdags halvdelen af sine mandater, og Thomas Thors blev tvunget til at revidere sine planer.

– Jeg havde en intention om at bruge den kommende periode til at køre en ny kandidat i stilling. Men med kun fire mandater er det vigtigt at få de nye kræfter ind, siger han, få timer efter at han har meldt sin afgang ud til offentligheden.

En af de nye kræfter er Karen Lynn Jacobsen fra Aarsdale. Et 53-årigt politisk stortalent, som ikke har haft travlt med at realisere sine kommunalpolitiske ambitioner, men som stod frem samme dag, som Thomas Thors trak sig tilbage, og meddelte, at hun gerne vil være borgmester. 

– Men det kræver en oplæringsperiode. Det en væsentlig forudsætning at have erfaring fra maskinrummet, siger Thors.

En gammel rotte i faget

Den afgående borgmester er oprindeligt uddannet læge og udpræget pragmatiker. Lørdagens pressemeddelelse, hvor Thors varslede sin afgang, var formel og usentimental.

"Jeg vil anmode kommunalbestyrelsen (...) om at godkende mit ønske om ikke at indtage min plads i KB efter 1. januar," lød det kortfattede budskab, efterfulgt af en hilsen til kommende borgmester Jacob Trøst (nyvalgt for De Konservative, red.) og de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer, som Thomas Thors ønsker "al mulig held og lykke med deres virke for Bornholm i de kommende år".

Også i telefonen er tonen fattet. 

– Jeg har det sådan set udmærket, konstaterer Thors få timer efter lørdagens udmelding. Uden at sige det direkte er det dog tydeligt, at han selv mener, at han godt kunne have taget fire år mere som borgmester. 

– Jeg er en gammel rotte i faget, og det var måske en af årsagerne til at det gik som det gik. Jeg har alderen imod mig, lyder det fra den afgående borgmester, der går logisk til tilværelsen.

Denne tilgang, afslører han, er muligvis også det, der nu sætter en stopper for en lang politisk karriere.

– Jeg taler sandt. Det bør man gøre. Ordentlighed er en vigtig del af spillet, siger Thors. Med det mener han, at man kunne have valgt en anden tilgang til valgkampen.

– Skulle man have underspillet de store økonomiske og socioøkonomiske udfordringer, vi har på øen, og i højere grad spillet på mulighederne, spørger Thomas Thors retorisk. 

Svaret er naturligvis nej. Man skal ikke love noget inden valget, som man ikke kan holde efter valget, og man skal føre en ansvarlig, økonomisk politik. Sådan bedrev man politik i gamle dage, dengang en gentleman var en gentleman, og ingen havde hørt om begrebet "shitstorm".

 

72-årige Thomas Thors har brugt halvdelen af sit liv på politik. Til nytår er det slut. Foto: Jacob Jepsen

 

Vælgernes straf

Ønsket om ordentlighed – og nok også et lille håb om at bevare magten – lå netop bag Socialdemokratiets alliance med Venstre. Samarbejdet mellem de to gamle borgmesterpartier blev indledt ved indgåelsen af budgetforliget i september og sluttede på valgnatten to måneder senere, da begge partier sad lamslåede og decimerede i Green Solution House. 

Thomas Thors og Søren Schow (V) var inden valget enige om at spare ind til benet på de kommunale budgetter, dels for at indfri løftet om at samle de kommunalt ansatte på Snorrebakken i Rønne, dels for at få kommunen gennem den kommende valgperiode med nogenlunde balance i regnskabet.

Vælgerne brød sig imidlertid ikke om den slags sandheder, hvilket stod mere og mere klart efterhånden som valgkampen skred frem. Søren Schow og Thomas Thors foretog i ugerne op til valget det ene uskønne tilbagetog efter det andet, i et forsøg på at afværge skaderne. Men uden held. Den afgørende lussing kom, da stemmerne var talt op. Socialdemokratiet gik fire mandater tilbage, mens Venstre mistede tre af fem pladser i kommunalbestyrelsen.

Thomas Thors kan imidlertid se tilbage på en lang politisk karriere, der er fuld af sejre for Bornholm. Fra kampen for at få sygehuset indlemmet i regionskommunen i midten af nullerne til redningen af kasernen og allersenest udvidelsen af Rønne Havn.

– De seneste år er jeg specielt stolt over, at Bornholm er blevet centrum for offshore-industrien, siger Thors, der i en årrække sad som bestyrelsesformand for Rønne Havn. I den periode var han blandt andet med til at gennemføre en professionalisering af bestyrelsen.

Nu tager Thomas Thors, lettere forsinket, fat på den tredje alder.

– Jeg glæder mig til at kunne læse nogle bøger og dyrke det kulturelle og få mere tid til at besøge mine børn og børnebørn, siger han.

Værner om privatlivet

Alle spørgsmål om private forhold preller af som vand på den berømte gås.

– Jeg har altid værnet om mit privatliv, konstaterer Thors uundskyldende. 

Dog går han med til at fortælle, at han har to voksne børn, samt tre børnebørn. I alle biografiske opslagsværker står der, at Thomas Thors kommer fra Hellerup, men han går også med til at fortælle, at han kom til Bornholm, da han var blot et år gammel.

–  Min far blev ansat som amtsfuldmægtig, min mor var socialrådgiver, siger han. 

Jørn Thors blev forfremmet og tiltrådte som amtskommunaldirektør i 1970, men døde året efter, i en alder af blot 48. 

På det tidspunkt læste Thomas Thors medicin på Københavns Universitet. Han blev kandidat i 1975, og rejste sammen med hustruen Kirsten til Vestre Norrland i Sverige for at arbejde på et lokalt sygehus.

– Vi vendte hjem til Bornholm i 1979, hvor vores forældre boede, fortæller Thomas Thors.

De første seks år arbejdede Thors som reservelæge på kirurgisk afdeling på Bornholms Sygehus. Fra 1985 og 13 år frem var han praktiserende læge i Lægehuset i Rønne. I borgmesterårene fra 1998 til 2005 lagde Thomas Thors lægegerningen på hylden, men i 2006 blev han vikar i sin gamle praksis og var der frem til udgangen af 2013. I 2012 tiltrådte han formandsposten i havnen og sad frem til december 2020.

Tid til at sige farvel

Thomas Thors siger farvel med en anelse undren, men uden bitterhed.

– Jeg er taknemmelig for at have haft muligheden, lyder det ydmygt om de mange år i toppen af bornholmsk politik.

– Det har været et privilegium.

I forhold til kritikken, der haglede ned over den nu afgående borgmester i den forgangne, forholdsvis hårde valgkamp, stikker pragmatikeren igen sit neutrale ansigt frem.

– Det bider ikke på, kommenterer Thors.

Mere er der ikke at sige om det.