Politisk kommentator: S og V lagde en kamikazestrategi

Politisk kommentator: S og V lagde en kamikazestrategi
– Man kunne måske også sige, at der har været en vis træthed i forhold til både socialdemokraterne og venstrefolkene, siger Jarl Cordua. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 22. NOV 2021 • 07:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
22. NOV 2021 • 07:30

Thomas Thors (S) er gået selv, men den politiske kommentator Jarl Cordua mener, at også Søren Schow (V) er blevet fravalgt af både vælgere og organisation.


Den politiske kommentator med de bornholmske rødder Jarl Cordua har fulgt det bornholmske kommunalvalg på sidelinjen og kan konstatere:

– Det er et katastrofevalg for både Socialdemokratiet og Venstre. Jeg mener, det er den bornholmske udgave af jordskredsvalget i 1973, da Fremskridtspartiet, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti kom i Folketinget. De gamle partier er blevet fravalgt på Bornholm, og jeg mener ikke, jeg kan huske, at man på den her side af kommunalreformen i 1970 har haft en konservativ borgmester på Bornholm nogen steder.

Hvad, tror du, er årsagen?

– Der er ingen tvivl om, at det er budgettet. Det har været en kamikaze-strategi af Thomas Thors og Søren Schow, at de lavede det budgetforlig.

 

Man er blevet ramt
af den perfekte storm
– man skærer ned og
bruger penge på noget forkert

 

Hvad har fået dem til at gøre det?

– Det er et forsøg på at vinde valget ved at gå imod al den viden, man har om den slags. Man skal jo ikke gå til valg på nedskæringer. I det sidste valgår skal man være stor i slaget, man kan spare i alle de andre år, men det sidste budget må ikke være et nedskæringsbudget, uanset om der er alle mulige saglige grunde til det. Det går ikke, når man står over for retorisk dygtigere folk som Morten Riis, René Danielsson og andre. De har så let ved at få det til at se ud, som om man ikke vil lytte til befolkningen, og så bliver folk jo sure.

Arven fra Winni

– Det er også en arv efter Winni Grosbøll og verdensfjerne politikere på Bornholm, som tror, at udligningsreformen vil redde dem. Man har brugt flere penge på grund af forventet efterbevilling i udligningsreformen. Så smuttede Winni Grosbøll, fordi hun fik et bedre job, og held og lykke med det, men man har sat skibe – altså udgifter – i søen. som Thors så har skullet redde. Det kloge for ham havde været at lade tingene sejle, og så havde han kunnet samle op næste år.

Der er både nedskæringerne og de 114 millioner kroner til et nyt rådhus, som det har været svært at forklare?

– Ja. Det er lige præcis det. Man skulle nok have ladt de planer blive i skuffen og tage dem frem efter næste valg. Det er farligt at gøre, som de har gjort, og det er at gå imod al konventionel visdom. De satte fra begyndelsen af kursen mod katastrofen.

Men både Thors og Schow er da garvede i politik?

– Ja, jeg ved ikke, hvordan de tidligere har kørt tingene, men skal man skære ned, skal man også forklare, hvad pengene skal bruges til. Et nyt rådhus til embedsmænd og bureaukrater, er det noget, borgerne umiddelbart synes, de får glæde af? Det er også det med, at generer man folk, er det en bedre motivator end at sige, at I får et nyt rådhus og en bedre service om fire-fem år. Tager man noget fra dem, mobiliserer det folk imod dig, det er dét, der sket.

Jarl Cordua har tidligere blandt andet arbejdet her på den nu lukkede Radio24syv i København. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

– Man er blevet ramt af den perfekte storm – man skærer ned og bruger penge på noget forkert, som folk ikke kan se gavner dem, og så har man en opposition, som er meget, meget dygtig. Jeg er specielt imponeret af Morten Riis, men også af René Danielsson, som har kunnet tordne imod dem. Og jeg synes ikke, Søren Schow er nogen særlig stor retoriker, og det er Thomas Thors jo heller ikke.

– Man kunne måske også sige, at der har været en vis træthed i forhold til både socialdemokraterne og venstrefolkene. Skulle vi ikke prøve noget helt andet? Man har set det før, dengang Borgerlisten kom ind. Der var træthed i forhold til at køre videre med de gamle.

Niels Plum har udtrykt nervøsitet i forhold til, at Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, skulle komme til Bornholm og presse Venstre yderligere?

– Det tror jeg ikke, han skal være bekymret for. Mon ikke dem, der har stemt på Venstre denne gang, er kernen? Det tror jeg, og det samme gælder for socialdemokraterne, det er kernevælgerne, der er tilbage. Det er alle de andre, man skal have fat i. Dem, der kunne have stemt på Venstre, men som valgte de konservative eller Kirstine van Sabbens Bornholmerlisten eller noget helt tredje. Og en masse socialdemokrater og SF'ere har stemt på Enhedslisten og Alternativet.

Konstruktiv opposition

Hvordan skal S og V agere i de næste fire år?

– Hvis jeg var dem, ville jeg starte med at finde en ny spidskandidat. Altså nye folk. Thomas Thors har gjort sit parti en stor tjeneste oven på katastrofen ved at sige, at det ikke er ham, der skal stå i spidsen i de næste fire år. Gør nu rent bord, få sat et nyt hold. Det har Thomas Thors hurtigt indset, og det er klogt. Derudover skal man være en konstruktiv opposition, se hvad der sker og spille med. Se hvad den nye borgmester kan.

Og hvad skal Søren Schow gøre?

– Jeg forstår godt hans skuffelse, og at han måske ikke synes, han skal betale prisen for det her. Måske skal han bruge et halvt år mere på at indse, hvad der skal til, men jeg synes ikke vælgerne har fortalt ham, at de mener, han har været en fremragende spidskandidat, og det er der også nogle i partiorganisationen, som heller ikke mener. Så vælgerne har sagt noget, og organisationen har sagt noget.

Hvad siger du?

– Jamen, jeg skal jo ikke bestemme, hvad han skal, men vælgerne har givet ham en klar melding.

Han vil sige, at han fik over 700 personlige stemmer?

– Jamen, der er heller ikke nogen, der siger, at han ikke skal sidde i kommunalbestyrelsen de næste fire år. Han må tolke det, som han vil.

Skal han arbejde på at blive spidskandidat igen næste gang?

– Ja, det vil jeg mene, han godt kan, men stadigvæk mener jeg, at både vælgerne og hans organisation har udtrykt, at det ikke er ham, der skal blive Bornholms næste borgmester, siger Jarl Cordua.