60 snerydningskøretøjer i aktion rundt på Bornholm

60 snerydningskøretøjer i aktion rundt på Bornholm
60 snerydningskøretøjer har Vintertjenesten i disse dage ude på det bornholmske vejnet for at rydde det for sne. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. FEB 2021 • 12:37
| ABONNENT
9. FEB 2021 • 12:37

SNERYDNING

60 snerydningskøretøjer har Vintertjenesten i disse dage ude på det bornholmske vejnet for at rydde det for sne, og heldigvis har regionskommunen formentlig vejsalt nok til at klare sig igennem denne vinter.

Det oplyser Hasse Hallberg, som er faglig koordinator i Teknik & Miljø, hvorunder Vintertjenesten også ligger.

Vejsaltet er oplagret dels i Rønne på kommunens entreprenørplads, dels ved det tidligere Hasle Klinker – og klog af skade har kommunen altså sikret sig nogle substantielle depoter.

– Da vi for 10 år siden fik rigtig megen sne, blev vi udfordret på saltet, siger Hasse Hallberg.

– Og løber man tør, bliver priserne skyhøje, fordi det i givet fald typisk også er resten af Skandinavien, der mangler salt. Det kan i det hele taget blive rigtig svært at få til Bornholm, og dermed risikerer vi at havne i en situation, hvor vi ikke kan levere den indsats, vi ønsker. Vi ligger jo lidt isoleret herude i Østersøen, så vi skal kunne klare os selv. Derfor køber vi normalt også rigelige mængder i efteråret. Men det gjorde vi faktisk ikke sidste år af den simple årsag, at depoterne var intakte, fordi vi stort set havde nul forbrug i vinteren 2019-20.

Hvor mange ton vejsalt har I?

– Som situationen ser ud nu, har vi knapt 3.000 ton på lager. Det er en ret stor mængde.

Helt bevidst er kommunen i år begyndt at bruge af det eksterne lager i Hasle.

– Det gør vi for at få noget omsætning på det salt. Ikke at det som sådan ta'r skade af at ligge, det danner bare en hård skorpe yderst på to-tre centimeter, og kvaliteten bliver ikke dårligere af den grund, siger Hasse Hallberg.

Vejsaltet opbevares i en såkaldt plansilo.

– Det er bare en silo, der har fast bund og tag over, og der ligger det ret beskyttet. Men nu har det ligget i Hasle i så mange år, at vi besluttede at tage hul på det, så vi får omsat noget af det, siger han.

Og der er sådan set nok veje at fordele saltet på.

– Vi har 1.120 kilometer veje på Bornholm, siger Hasse Hallberg.

Det svarer til at køre fra Rønne og til Luxembourg, hvis man kører via København.


Foto: Jens-Erik Larsen

Starter kl. 3

Det bornholmske vejnet er inddelt i tre klassifikationer, A (det overordnede vejnet), B (primære kommuneveje) og C (sekundære kommuneveje).

– Vi har primær indsats på klasse A, hovedlandevejene, siger Hasse Hallberg.

– Dem starter vi indsatsen på klokken 3 om natten, hvor den vagthavende kalder folk ud, og vi har så 12 køretøjer i gang, det er 10 lastbiler med sneplove monteret og to vejhøvle, som vi i fagsproget kalder gradere. Lidt senere kommer der også en snerydder på. Klokken 5 starter vi så på klasse B-vejene og forsøger at gøre dem farbare. Det er svært, når der er så megen fygning, som vi har oplevet tirsdag, men ved 10-tiden tirsdag fik jeg at vide, at vi havde været igennem dem på nær nogle få veje i Rutsker-, Klemensker-, Østerlars-området, hvor vi skal ha' nogle større gravemaskiner til at flytte sne, for der ligger simpelthen så meget. Og det betyder også, at ikke mindst på de mindre veje fyger det hurtigt til igen.

Indsatsen på klasse B-veje lukker jævnfør kommunalbestyrelsens beslutning ned klokken 15.30 og på A-veje klokken 18, oplyser Hasse Hallberg, som ikke tror på, at der vil være nogen indsats på klasse C-veje tirsdag.

– Klokken 18 sker der så det for at undgå, at man ikke er i stand til at hente nogen akut til eksempelvis hospitalsindlæggelse, at vi udstationerer en lastbil med monteret sneplov i Nexø på Falck-stationen, så der er en sneplov, der kan køre ud derfra, og det samme i Rønne hos Falck, og så har man trukket en ambulance til beredskabscentret i Allinge, så man kan køre ud derfra. Vi kan selvfølgelig også assistere i tilfælde af brand eller noget andet, siger Hasse Hallberg.

– Sådan gør vi, når vi sammen med de øvrige myndigheder på Bornholm går i beredskab.

En dag som denne tirsdag svinder det ikke meget på saltlagrene, fordi det ikke rigtig giver mening at salte med den megen fygning, der er på vejene, oplyser han.

Men salt har I nok af til denne sæson?

– Ja, det er min umiddelbare vurdering, siger Hasse Hallberg.

– Med fare for, at vi løber ind i en vinter, som varer til april. Men i givet fald må vi løse det.