Traditionsrig håndboldklub er lukningstruet: 'Vi holder kun fast med det yderste af neglene'

Traditionsrig håndboldklub er lukningstruet: 'Vi holder kun fast med det yderste af neglene'
Håndboldformand Martin Byder træner i øjeblikket også ungdomshold ved siden af bestyrelsesarbejdet, men det har han ikke længere overskud til. Fotos: Jesper Gynther
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 28. JAN 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
28. JAN 2023 • 05:30

I flere år har meget få personer holdt liv i håndbolden i AaIF. Men kræfterne er ved at være brugt op. Derfor indkaldes der nu til medlemsmøde, og hvis det ikke resulterer i nye trænere og bestyrelsesmedlemmer, lukker afdelingen.

– Vores håndboldafdeling er i knæ, og vi har brug for frivillige kræfter.

Sådan konstaterer håndboldformand Martin Byder fra Aakirkeby Idrætsforening, som tidligere har været en af øens største og mest traditionsrige håndboldklubber.

Han har i fem år sammen med Merete Seerup arbejdet hårdt for, at der fortsat kan dyrkes håndbold i byen, men desværre har makkerparret været meget alene med opgaven. De seneste år har de været de eneste medlemmer af bestyrelsen og også trænet en del ungdomshold, da det har været svært at rekruttere trænere. Generelt er det også svært at få frivillige, som vil hjælpe til med små opgaver som eksempelvis borddækning, når der er aktiviteter i idrætsforeningen.

– Vi spiller i øjeblikket i forlænget spilletid og har gjort det længe. Vi har driblet, klaret modstandere, scoret mål og løbet rigtig, rigtig stærkt, men vores kræfter er ved at være opbrugt. Vi kæmper lige nu på lånt tid og holder kun fast med det yderste af neglene, fortæller Martin Byder, som kommer med opråbet nu, fordi han selv og Merete er blevet klogere på, hvad de kan overkomme - og ikke overkomme.

– Vi må sande, at to på holdet bare ikke er nok, hvis vi skal komme helt i mål. Vi bliver også nødt til at råbe lidt vagt i gevær, og nu er det altså alvor. Lige nu er vi der, hvor vores kræfter er brugt op, og vi er klar til at smide håndklædet i ringen og lukke afdelingen, hvis der ikke bliver skiftet nogen nye kræfter ind på banen, siger han.

Der er stadig en del spillere i AaIF, men til gengæld mangler der trænere.

'Vi har brug for at blive et helt hold'

Det er ikke kun håndboldafdelingen i AaIF, der kæmper med at få frivillige til at engagere sig i klubben.

I august gav manglen på frivillige trænere til Viking Rønnes håndboldhold store panderynker hos formand Kasper Stenbye. Han frygtede, at der var risiko for, at nogle af ungdomsholdene måtte lukke, hvis ikke der kom nye trænere til. Efter en artikel blev bragt i Tidende, og et facebookopslag blev delt masser af gange, gik det heldigvis den rette vej, og formanden kunne inden sæsonstarten fortælle, at trænerstaben var kommet på plads.

Martin Byder håber, at der på samme måde vil være nogle, som melder sig på banen som nye frivillige i AaIF. Der er pt. brug for trænere på U4-5, U6-7, U9-11 og U13, ligesom der også er brug for bestyrelsesmedlemmer, samt personer der kan stå for blomstervanding og tidstagning ved kampe, og som kan hjælpe til ved diverse arrangementer.

– Vi har brug for at blive et helt hold. Vi mangler folk, der vil være med til at give børn og unge en god sportsopdragelse, oplevelser, fællesskab, hygge og følelsen af at være noget og være god nok, siger Martin Byder.

 

 

 

 

 

 

Det er nu, man skal melde sig på banen, hvis der fortsat skal være håndbold i Aakirkeby, slår håndboldformand Martin Byder fast.

 

Skæbne afgøres på medlemsmøde

Han har derfor nu indkaldt til et medlemsmøde den 27. februar klokken 18.30 i klublokalet i Aakirkeby-hallerne, hvor man kan høre mere om, hvad det indebærer at være træner, bestyrelsesmedlem og frivillig.

Hvad sker der, hvis der ikke kommer nogen nye frivillige?

– Hvis der ikke kommer nogen og byder ind med, at de gerne vil være en del af det her, så trækker jeg mig. For jeg har ikke energi og overskud til en sæson endnu, hvor det hænger på os.

– Det er grundliggende vigtigt for AaIF's fremtid, at nogle melder sig på banen, for ellers ser det ud til, at håndboldafdelingen bliver nedlagt, og det vil være katastrofalt i min verden, siger Martin Byder, som især håber, at der kan findes nogle nye ungdomstrænere, så han og Merete ikke behøver at træne ungdomshold, men kan fokusere på at være en del af en bestyrelse, som kan lave personalepleje for trænerne.

– Vi vil rigtig gerne være med til sikre, at træningsmiljøet fungerer for trænerne.

– Og så er det også vigtigt for mig at sætte fokus på, at ved hjælp af frivillighed skaber vi fællesskab i vores idrætsforening. Vi vil gerne det store fællesskab i AaIF-håndbold. Et fællesskab, hvor de store passer på de små, hvor de stærke hjælper de svage, og hvor de dygtige går forrest og hjælper dem, der skal bruge lidt mere tid.

– Så hvis man vil være med til at hjælpe os med at nå dette mål, så er det nu, man skal spille sig selv klar, inden vi bliver taberdømt, siger håndboldformanden.

Der er meget givende ved at være frivillig træner - både for en selv og børnene. Det håber AaIF, at mange flere vil opdage.