Ulighed i sundhed

Ulighed i sundhed
Vibeke Westh er sygeplejerske og regionrådsmedlem. Privatfoto
KOMMENTAR | DEBAT | 1. JUN • 05:30
Af:
Vibeke Westh
sygeplejerske
regionsrådsmedlem (S) Region Hovedstaden
kandidat til Region Øst
KOMMENTAR | DEBAT | 1. JUN • 05:30

Det findes også på Bornholm.

De fleste af os forventer, at det ikke må gøre en forskel for dit helbred, hvor du bor i Danmark. Men virkeligheden er, at adgang til sundhed og behandling stadig afhænger af postnummer. Også på Bornholm mærkes ulighed i sundhed.

Det er tydeligt

Tallene taler deres tydelige sprog:

Ifølge Sundhedsstyrelsen dør mennesker med svære psykiske lidelser i gennemsnit syv-ti år tidligere end resten af befolkningen (Sundhedsstyrelsen, “Ulighed i sundhed og sygdom”, 2021). Børn fra familier med lav indkomst har op til dobbelt så stor risiko for at få ufuldstændige behandlingsforløb. Og kvinder oplever oftere fejldiagnosticering ved hjerteanfald og længere ventetid på udredning af eksempelvis endometriose.

Bornholm

På Bornholm er udfordringerne ekstra tydelige:

Her må mange patienter rejse langt for at få specialiseret behandling, og flere lever med kronisk sygdom sammenlignet med resten af landet. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil har bornholmere en højere forekomst af kroniske sygdomme, flere oplever dårligt helbred, og der er færre ressourcer til forebyggelse.

Ulighed har konsekvenser

Ulighed i sundhed betyder, at nogle ikke får den forebyggelse, behandling og støtte, de har brug for. Det er ikke bare statistik – det rammer virkelige mennesker, og det skaber utryghed i vores lokale fællesskab.

Som sygeplejerske har jeg set hvor store konsekvenser, at ulighed kan have for den enkelte. Det kan være den ældre, som ikke kommer afsted til kontrol, eller den familie, der må kæmpe for at få hjælp til et barn med kronisk sygdom.

Vi må ikke acceptere, at bornholmere skal have ringere muligheder for et sundt liv end andre. Ulighed i sundhed er ikke noget, som vi skal vænne os til – det skal vi gøre op med.

Løsningen

Løsningen kræver, at vi arbejder tættere sammen – både Region Hovedstaden og den kommende nye Region Øst – praktiserende læger, sundhedsplejersker, hospital, kommuner og de sociale og frivillige kræfter på øen.

Bornholm har allerede taget vigtige skridt med digitale løsninger som telemedicin og lokal billeddiagnostik, der gør sundhed mere tilgængelig og hjælper med at nedbryde afstande. Flere tværgående og sammenhængende tilbud skal sikre, at ingen falder mellem stolene, og at alle får hjælp – også dem med komplekse behov.

Det er en bunden opgave for det nye sundhedsråd i Region Øst, som vil dække borgerne på Bornholm, Frederiksberg og i Københavns Kommune, at sikre, at bornholmere og borgerne i Region Øst ikke lades i stikken, og at ulighed i sundhed bliver taget alvorligt.

Det er tid til at omsætte ord til handling. Vi har brug for politisk mod og prioritering af forebyggelse, stærkere lokale sundhedstilbud og et forpligtende samarbejde på tværs. Og vi må ikke tie om uligheden, før vi ser reelle forandringer.

Bornholm skal ikke stilles bagerst i køen – her skal lighed i sundhed være en selvfølge.

Jeg vil gerne opfordre til, at vi nu starter en åben og konstruktiv dialog om, hvad der skal til for at skabe reelle forbedringer på Bornholm og for alle borgerne i Region Øst. Det er vigtigt, at vi sammen finder løsninger, som kan styrke ligheden i sundhed her og nu.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT