22 års ventetid er slut: 'Vi har sukket efter det'

22 års ventetid er slut: 'Vi har sukket efter det'
Ib Hansen Møller og Gurli Jensen fra Nexø var et af seks bornholmske par, som var med til DM. Fotos: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. SEP 2023 • 05:30

Lørdag blev danmarksmesterskaberne i kroket for par afviklet på Hasle Stadion, og det er der flere af de bornholmske spillere, som har ventet lang tid på.

Inga Olsen var med til at starte kroket op på Bornholm tilbage i 2001, og lige siden har hun drømt om, at danmarksmesterskaberne ville komme til øen.

Nu er ventetiden slut, for lørdag var landets bedste spillere samlet på Hasle Stadion.

– Jeg er meget beæret og synes, det er meget spændende, for vi har også godt af at møde nogle andre spillere. Vi møder ikke så ofte op til stævner og mesterskaber, som de andre gør, fordi vi er afhængige af rejser og ture, så vi har bare glædet os til at møde nogle andre dygtige, siger Inga Olsen, som selv deltog i DM sammen med klubkammeraten Tom West fra Knudsker IF.


 

Gunnar Birkholm og Leif Nielsen fra Hasle IF er to af de få bornholmske spillere, som har prøvet at tage turen over vandet for at være med til DM. De synes også, at det er dejligt, at stævnet nu er kommet til Bornholm.

– Det er jo fantastisk. Vi har været med til adskillige DM'er, og de ligger som regel oppe i Nordjylland, og så har vi haft langt derop hver eneste gang. Så nu blev det Bornholms tur, og det er vi meget tilfredse med, siger Leif Nielsen.

– Vi har sukket efter det i mange år. Vi har jo været hele Danmark rundt og har altid sagt, hvorfor skal vi ikke have noget på Bornholm? Og nu kommer det. Så skal vi jo også støtte op om det, og når det så ovenikøbet spilles på vores hjemmebane i Hasle, så forpligter det, siger Gunnar Birkholm, som mener, at DM er det sjoveste og mest spændende stævne, som man kan deltage i på dansk grund.

– Der er den her specielle stemning og spænding. Det er ikke, ligesom når vi kommer til Hasle og skal spille et mixstævne. Det har jeg også sagt til de andre bornholmske spillere. I skal være klar over, at det giver sommerfugle i maven.


 

Fantastiske drillerier i spillet

Det kan også udvikle en at være med til DM, for når man spiller mod landets bedste spillere, kan man ikke undgå at blive inspireret.

– Lige så snart vi kommer over, så lærer vi noget nyt og nogle nye måder at spille spillet. Det er jo det, vi lever højt på nu i en sen alder, siger Leif Nielsen, som har lært meget af jyderne, som er kendt for at spille helt op til syv gange om ugen.

Især er han blevet bedre til det taktiske spil, som er rigtig vigtigt i kroket.

– Jeg har altid sagt, at kroket er en blanding af skak og golf. Til golf slår man til kuglerne med en kølle og helst de rigtige steder hen. Og så er der skakdelen, at man spiller på kryds og tværs med skiftende farve. Man skal tænke fire træk frem, hver eneste gang man skyder, og så skal man tænke på sin makker. Og så er der drilleriet i spillet, at man kan stjæle de andres kugler og bruge dem. Det gør, at der er en dimension i spillet, der er helt fantastisk, siger Leif Nielsen.

Typisk går man mellem fem og syv kilometer til et stævne, så det er ikke den fysiske del, som er hård.

– Men det er mentalt hårdt. Når jeg kommer hjem fra sådan et stævne her, så sætter jeg mig ned, og så er jeg i hvert fald færdig, fordi du tænker så meget, siger Gunnar Birkholm.


 

Mere avanceret end havekroket

Der er 41 par med i lørdagens DM i Hasle, hvoraf 35 af dem kommer ovrefra. At så mange har taget turen til Bornholm, glæder formand Mogens Olsen fra DGI Bornholm Kroket sig over.

– Vi frygtede, at der ikke ville komme så mange, fordi det er jo noget omstændigt at komme herover og spille. Det kræver trods alt, at man selv betaler mindst én overnatning. Så vi er meget stolte over, at der er kommet så mange, siger han og oplyser, at en del har valgt at overnatte på Hasle Camping.

Der har været over 20 frivillige, som har hjulpet med at sørge for forplejning og sætte baner op og meget andet, og det skal de have stor tak for.

– Der har været så mange dejlige frivillige mennesker, og uden dem kunne det slet ikke lade sig gøre, siger Mogens Olsen, som ikke vil afvise, at det igen kan komme på tale at afvikle DM på bornholmsk jord.

– Det er to år siden, at vi søgte om at få lov til at afholde det her på Bornholm, fordi vi tænkte, at vi ville godt tage opfordringen op. Nu er det gået så godt, så det kan meget vel tænkes, at vi lægger en billet ind en anden gang.

Hvad kan det betyde for sportens popularitet på Bornholm?

– Mon ikke kroket er kommet lidt mere på landkortet. For vi har jo været heldige at få lidt omtale i tv og i avisen. Det betyder også meget for at få udbredt kendskabet, så folk måske kommer til at interessere sig for, hvad kroket egentlig er. Og finder de ud af det, så kommer de selvfølgelig og spiller.

Kom der nogen gæster?

– Ja, det har der, for vi havde sat plakater op i byens indgangsporte. Så der er kommet nogle forbi, som har spillet havekroket derhjemme. De tænkte, kan man spille danmarksmesterskaberne i kroket? Så fandt de ud af, at det er lidt noget andet. Der er nogle grundregler, der stammer fra havekroket, men det er lidt mere avanceret.

Bornholmsk sølv

Der var ingen af de seks bornholmske par, som blev danmarksmestre. Tættest på kom Jytte Kofod og Kirsten Wessmann fra Nexø Krocket Klub, som vandt sølv i B2. I samme række blev Inga Olsen og Tom West fra Knudsker IF nummer fem.

Birgit Lind og Anne Lise Larsen fra Nexø spillede sig i semifinalen i A1.

Gunnar Birkholm og Leif Nielsen fra Hasle IF endte på tredjepladsen i M2, pulje 1, mens Mogens Olsen og Britta Sjøstrøm fra Nexø endte på tredjepladsen i B1, pulje 2.

Gurli Jensen og Ib Hansen Møller fra Nexø endte på tredjepladsen i A2, pulje 1.

 

Birgit Lind fra Nexø spillede sig hele vejen til semifinalen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT